FőoldalArchívumKisebb, de mobilabb lesz az idei karácsony?
2010. december 08., szerda ::

Kisebb, de mobilabb lesz az idei karácsony?

Míg tavaly egyértelműen az LCD tévé volt a karácsonyi slágertermék a műszaki cikkek között, idén várhatóan a hordozható eszközök - digitális fényképezők, netbookok, mobiltelefonok, GPS-ek - kerülnek majd a fa alá, derült ki a karácsony előtti vásárlási szokásokat feltáró statisztikáiból

A Depo.hu árösszehasonlító oldal 2007 óta rendszeresen megvizsgálja, hogy a karácsony előtti - a látogatószámban is mintegy 20-25 százalékos növekedést hozó - időszakban milyen termékek iránt növekszik meg az érdeklődés. "A legkeresettebb termékkategóriákat vizsgálva látható, hogy letűnőben van a tavaly karácsonykor tapasztalt LCD tévé vásárlási láz, bár továbbra is a tíz legnépszerűbb termékkategória között van a piactéren. Ennek hátterében persze az is meghúzódhat, hogy idén átlagosan kevesebb jut majd az ajándékozásra, amit a legkeresettebb termékek tavalyihoz képest alacsonyabb átlagára is alátámaszt" - mondta Szabari László, a Depo.hu árösszehasonlító oldal vezetője.
Idén a legnépszerűbb termékkategóriákat a mobiltelefonok, a hordozható számítógépek, a helymeghatározó eszközök (GPS), valamint az ismét előtérbe kerülő digitális fényképezők adják. "Utóbbi előretörése feltehetően annak köszönhető, hogy a magasabb felbontású fényképezőgépek ára az elmúlt években jelentősen csökkent. Így a vásárlók elérkezettnek látták az időt, hogy karácsony közeledtével a korosabb és jóval kisebb felbontású masináikat újabb modellre cseréljék" - tette hozzá Szabari László.

Élénkebb, miközben energiabarát

A statisztikák alapján izgalmas változások következtek be az egyes termékkategóriákon belül is. A mobiltelefonok tekintetében egyértelmű az iPhone és az Android egyeduralma, de markánsan átrendeződött a nagyképernyős televíziók piaca is. Ugyan még mindig az LCD tévé vezet, ugyanakkor az élénkebb színeket és alacsonyabb fogyasztást garantáló LED-es technológia iránt is egyre nagyobb az érdeklődés. "Jellemzően a plazma tévék kárára, itt ugyanis nyolcadára csökkent a kereslet a tavaly karácsony előtti időszakhoz képest a Depo.hu oldalon" - mondta Szabari László. A karácsony előtt legnépszerűbb 15 termékkategória közt új belépő a tablet pc, illetve ezzel párhuzamosan közel hatszorosára nőtt az érdeklődés a hordozható számítógépek területén még kisebb méretével és alacsony árával új műfajt teremtő netbook.

Decemberi fizetéssel a zsebben, bronzvasárnap indult a karácsonyi roham
Az Euronics Műszaki Áruházlánc karácsonyi elemzése szerint az ünnepi vásárlói roham december első napjaiban indult, a legtöbben pedig az utolsó két hétben igyekeznek bepótolni az elmaradást a meglepetések beszerzésében. Az idei év vége a szórakoztató elektronikáé: a 2010-es slágerajándék a LED TV lesz, de jövőre már a 3D technológia hódít.

Hiába a bevásárlólista: év közben tudatosan, karácsonykor ötletszerűen vásárolunk műszaki cikket is
A legjobb ajándék kiválasztása nehéz feladat: míg év közben tudatosabban, a karácsonyhoz közeledve sokkal ötletszerűbben vásárolunk. Ezt hívja a fogyasztáspszichológia "impulzusvásárlásnak" - ami karácsonykor a műszaki cikkek beszerzésére is igaz. Az Euronics adatai szerint bár sokan időben, "bevásárlólistával" indulnak útnak, keresik a legjobb ajánlatokat, akciókat, a vásárlók többsége az ünnepek előtt mégis inkább a műszaki cikkek csábító kínálata alapján, az utolsó pillanatban dönt.

2010. Karácsony: LED TV, konyhai és kozmetikai készülékek, sok zene és játék a fa alatt
Az Euronics forgalmi adatai alapján az év vége egyértelműen a családi szórakozásé. Míg tavaly a "feltörekvők" között kapott helyet, idén már a LED TV lesz a top ajándék. A dobogós helyezés azonban nem tart sokáig, jövőre sokan már nemcsak LED-en, de 3D-ben nézik a karácsonyi filmeket. "A legújabb 3D technológiával működő TV-k és kamerák versenyképes áraikkal 2011 legkeresettebb ajándékai lesznek" - mondta el Deák Szabolcs, az Euronics Kft. ügyvezetője.

A műszaki áruházlánc szakértői szerint idén a LED és 3D tévék elsősorban a férfiak "titkos fantáziáját" mozgatják meg, a család női tagjainak konyhai és háztartási kisgépekkel, szépségápolási készülékekkel lehet nagy örömet szerezni. A gyerekek három dologra: szórakozásra, szórakozásra és szórakozásra vágynak - mindez a 2010-es karácsonyi polcokról hordozható audió eszközökkel és a legkülönfélébb játékkonzolokkal elégíthető ki.

Többet költünk 2010-ben. Túl vagyunk a válságon?

Az idén már vastagabb pénztárcával indulunk karácsonyi bevásárló körútra: a csillagos áruházlánc prognózisa alapján 2010-ben több műszaki cikk kerülhet a fa alá. A családok többsége az ünnepekre tartalékol, éves költésük ötödét karácsonyra tartogatják. Az eddigi tapasztalatok alapján az Euronics a 2009-esnél nagyobb forgalmat prognosztizál 2010-re. "A tavalyi visszafogott karácsonyi időszak után erős évvégére számítunk. Becsléseink szerint az Euronics 2010-es éves forgalma is várhatóan 10-12%-kal meghaladja a 2009-es év eredményeit." - fogalmazott Fliszár Balázs, az Euronics Kft. egy részét tulajdonló Vöröskő Kft. ügyvezetője.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény