FőoldalArchívumelectronica 2010 - végre egy mosolygós kiállítás!
2010. december 03., péntek ::

electronica 2010 - végre egy mosolygós kiállítás!

A november 9. és 12. között München­ben rendezett, 24. electronica kiállítás elsősorban abban különbözött a két évvel ezelőttitől, hogy a kiállítók és a látogatók már nem úgy néztek egymásra, hogy: "Most mi lesz velünk?", hanem az elektronikai ipar válságának - úgy tűnik - végetértével, az ismét megnyíló piacok felé orientálódva megint mosolyogni tudtak az emberek, és bizakodással tekintettek a jövőbe

A kiállítás fő témái idén az energiahatékonyság, a megújuló energiák, az orvos­elektronikai ipar és az elektromobilitás voltak. A 45 országból érkezett 2595 kiállító több mint 70 000 látogatónak mutatta be az elmúlt két év fejlesztéseit, új eszközeit. Csak az autóipari szegmensből 1281 kiállító kínálta különböző termékeit az érdeklődőknek. Elsősorban a gépjárművek védelmi rendszerei, energiahatékonyságuk és fenntarthatóságuk volt a téma.

Tizenegy magyar elektronikai cég mutatkozott be mintegy 100 négyzetméteren november 9-12. között Münchenben az electronica 2010 kiállításon. Mind a kiállítók, mind a látogatók nagyon elégedettek voltak a kiállítás színvonalával és a sokszínű szakmai programokkal. Rengeteg cég kínált elektromos autókhoz alkatrészeket és komplett rendszereket, mind energetikai vonatkozásban, mind az egyre fontosabbá váló töltők, töltőállomások oldaláról, de kész átépített autókkal is jelentkeztek a gyártók.
Itt láthattuk a Suzuki Splash alapjaira épített, német fejlesztésű Stromos elektromos autót, amely 56 kW-os teljesítményével akár 120 km/h sebességre is képes, hatótávolsága 70 ... 100 km, töltési ideje pedig 6 óra. Az energiahatékonyság nagy szerepet kapott a bemutatott világítási és vezérlőrendszerekben. Érdekes volt az orosz Alexander Electric standja, amelyen szinte kizárólag jár­műipari tápegységeket mutattak be a vonatoktól az űrhajókon át a tengeralattjárókon alkalmazható termékekig.

A fotovoltaikus és megújuló energiák kihasználása egyre fontosabb
518 kiállítónál láthattunk termékeket fotovoltaikus rendszerek menedzselésére és monitorozására. A megújuló energiaforrások használata szintén a kiállítás fontos szegmense volt. Bemutatkoztak a legújabb tárolási technológiák a szél- és napenergia-termelés fényében, teljesítményelektronikai eszközök, inverterek várták reménybeli felhasználóikat az épület-elektronika és az ipari felhasználások területéről. Az electronica Fórumon tájékozódhattak a látogatók az iparág legújabb trendjeiről és fejlesztési irányairól.

Az energiahatékonyság is fontos szerepet játszott nemcsak a kiállítók oldaláról, hanem a kiállításszervezők részéről is. Most először, minden standon LED-es világítás szolgáltatta a fényt, és az előnyök nemcsak a hőtermelésben, hanem a -fogyasztásban is megmutatkoztak.

Az orvos­elektronikai ipar fejlődésének hatása az életminőség javulására
Egészségügyi elektronikai alkalmazások szintén sok kiállító termékpalettáján szerepeltek. 1156 cég kínált ilyen típusú fejlesztéseket, például intelligens végtagpótlásokra, hordozható egészségügyi műszerekbe - mint a vércukor- és pulzusszámmérők -, beültethető vérnyomásmérőkbe, vagy akár a pacemakerek megfigyelésére és vezérlésére alkalmas eszközökbe. Az ilyen típusú termékek továbbfejlesztése és új termékcsoportok kialakítása jelentősen javíthatja beteg emberek életminőségét, az egészségeseket pedig időben megvédheti a betegségek korai felismerésével.

Vezetők kerekasztal-beszélgetése
A hagyományos kerekasztal-beszélgetés idei témája "Milyen leckéket tanulhattunk meg a válságból?" volt. Az Ifnfineon, a Freescale, az STMicroelectronics és az NXP vezetői egyetértettek abban, hogy azok a félvezető-ipari gyártók, akik a krízis alatt befektetéseikkel a kutatás-fejlesztés irányába mozdultak el, most kiemelkedően jobb pozícióból várják az iparágak kilábalását a vészhelyzetből, és új fejlesztésű eszközeikkel tudják támogatni a termékfejlesztőket, gyártókat. Mindazon­által a résztvevők elismerték, hogy az utolsó két hónapban az óriási fellendülés miatt a szűk keresztmetszet a szállítás volt. A jövőben e nehézségeket csak a gyártók és a vevők közötti szorosabb együttműködéssel kerülhetik el.

Magyar részvétel

A magyar kiállítók által bemutatott termékek között az árvizek és egyéb rendkívüli események feltérképezéséhez használatos, energiatakarékos robotrepülőgép, valamint az űrkutatási programban is használható vezérlőeszköz is látható volt. A megjelenéshez az ITD Hungary is segítséget nyújtott, két pavilonban összesen 100 négyzetméteren volt a közös magyar stand. A standokon folyamatos érdeklődés mellett mutatkozott be a Silveria, a BHE Bonn Hungary, a CASON, a Sagax, az Auter, a Hitelap, az Orion, az Elektromont, a DE Méréstechnika, a Transcommers és az evopro. Külön standon vett részt a kiállításon a Videoton, az Equip-Test és az LP Electronik. Mind­annyian úgy nyilatkoztak, hogy a rendezvény "megérte az árát", mind a kapcsolatépítés, mind új megrendelések feltérképezése és a különböző iparágak fejlődési irányainak, új termékeinek megismerése szempontjából.

Látogatói elégedettség

Egy kiállítás eredményességének legjobb fokmérője a látogatók elégedettsége, ők pedig idén nagyon elégedettek voltak a kiállítással. Különösen jónak ítélték a termékek és szolgáltatások iparágakon belüli teljességét, a termékválaszték szélességét, a kiállítók nemzetköziségét, így az electronica az elektronikai ipar vezető kiállítása maradt 2010-ben. Az electronica 2008 is nagyon pozitív visszajelzéseket kapott a látogatóktól, de az idei kiállítást még magasabbra értékelték.
A kiállítók 97%-a értékelte az electronica 2010-et kiválónak, 79%-uk nagy valószínűséggel vissza fog térni 2012-ben, míg 93%-uk úgy gondolja, hogy a kiállítás - a többi hasonló rendezvénnyel összehasonlítva - nagy előnnyel indul a látogatókért folytatott versenyben. A látogatók 115 országból érkeztek, és észrevehetően nö­ve­kedett az olasz, a francia, az amerikai, a kínai és a koreai érdeklődők száma.
Összességében nagyon jó hangulatú, optimista kiállítás résztvevői lehettünk, amely sokszínűségével és méretével méltán világvezető az elektronikai kiállítások kategóriájában - és nemcsak Európában, hanem a világon bárhol megállja a helyét. Sok-sok ilyen mosolygós, bizakodó hangulatú kiállítást kívánok magunknak és az elektronikai iparnak egyaránt!

www.electronica.de
www.promo.hu

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény