FőoldalArchívumÚj távközlési műhold egész Európának
2010. november 30., kedd ::

Új távközlési műhold egész Európának

A Hylas-1-hez hasonló berendezést eddig csak az Egyesült Államokban használtak. Élettartamát 15 évre tervezik

2010. november 26-án indították útnak az első európai műholdat, amely szélessávú internetes átvitelt tesz lehetővé a földrész egész területén, beleértve az eddig elszigetelt vidékeket is.

A Hylas-1(Highly Adaptable Satellite) jelzésű 2,57 tonnás, csúcstechnológiás műholdat Francia Guyanából, a Kourou űrközpontból vitte magával geostacionárius pályára egy Ariane-5-ös rakéta, amely felvitt egy másik, hagyományos távközlési szatellitet is. A műholdat, amely lehetővé teszi a nagy felbontású (HD) tévéadások továbbítását is, az európai EADS társaság készítette az indiai űrkutatási hivatal közreműködésével. Tulajdonosa, a brit Avanti Communications Group 2012 tavaszán szeretné pályára állítani a Hylas-2-t.

A Hylas 1 maximálisan 10 Mib/s, minimálisan 2 Mib/s sebességet képes biztosítani körülbelül 350 ezer európai előfizetőnek. Ez és a következő műhold sokat segíthet azon törekvésben, hogy a ritkán lakott területek lakói is garantáltan hozzáférjenek az internethez egy minimális széles sávú színvonalon. Szakértők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a műholdas net sosem lesz olyan olcsó, mint a kábeles. Ezen kívül a nagy Föld-műhold távolság miatt jelentős lesz a késleltetési idő és ezért alapból hátrányban vannak az ilyen megoldások. A helyük meglesz, de szinte biztos, hogy csak nagyon speciális igényeket tudnak kiszolgálni, akkor jönnek a képbe, ha az adott helyen már semmi más megoldás nem alkalmazható.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény