FőoldalArchívumElképzelések a hosszú távú adattárolásra
2010. november 26., péntek ::

Elképzelések a hosszú távú adattárolásra

Az ELEKTROnet is hírt adott már róla: a hosszú élettartamra tervezett CD-kről és DVD-kről kiderült, hogy nem is olyan tartósak, legjobb esetben is csupán 5 ... 10 évig bírják. A mechanikai alkatrészeket tartalmazó merevlemezek sem jelentenek igazán megnyugtató megoldást. Nem véletlen, hogy a kutatók gőzerővel dolgoznak más adattárolási eljárásokon

A tokiói Keio Egyetemen Tadahiro Kuroda professzor és csapata egy különleges félvezető memória-áramkörön dolgozik. A memóriát lezárva tartanák, vezeték nélkül kapná a szükséges energiát, vezeték nélküli technológiát használva lehetne hozzáférni. Annyira biztosak az eszköz megbízhatóságában, hogy a digitális Rosetta-kőnek nevezték el. A professzor szerint a merevlemez-jellegű adattároló eszköz ezer év múlva is olvasható lesz, a technológiát univerzálisnak vélik.
A japán csapat szilíciumostyákkal kísérletezik, és lézerrel maratják bele az adatokat. A maratások mikéntjét egy univerzális egyezmény alapján dolgozzák majd ki, amelynek eredményeképp kialakul a közös tárolási nyelv, amely több ezer éven át fennmarad és használható lesz. A szilícium-ostyákat egymás tetejére helyezik, és így kialakul egy 10 centiméter magas lemez. Az egyes rétegeket szilíciummal fedik be, ezzel tartják távol az oxigént és a nedvességet. Kuroda számításai szerint a 40 éves adattárolást biztosító merevlemezzel, illetve a meglehetősen rövid élettartamú CD-vel és DVD-vel szemben ez a félvezető adattárolási technológia ezer évig is megőrzi az információt - feltéve, hogy a levegő páratartalma 2 százalék alatt van.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény