FőoldalArchívumMini-Dip - az ERSA legújabb fejlesztése a szelektív forrasztás területén
2010. november 24., szerda ::

Mini-Dip - az ERSA legújabb fejlesztése a szelektív forrasztás területén

Pontosság és rugalmasság - vagy termelékenység? Valóban választanunk kell? Ezek a kérdések mindig felmerülnek, ha a szelektív forrasztás gyakorlati megoldása a feladat. Az ERSA fejlesztői folyamatosan azon dolgoznak, hogy berendezéseik egyidejűleg feleljenek meg a gyártmányok minőségi elvárásainak és a termelékenység követelményének

A Microsolder Kft. sokéves szelektív forrasztási tapasztalata alapján bátran kijelenthetjük: a nedvesíthető fúvókával képzett, x-y-z irányban programozható ponthullám adja a legmegbízhatóbb szelektív forrasztási eredményt. A forrasztás iránya tetszőleges, a forrasszal való érintkezési idő akár forrasztási pontonként változtatható, a forraszleszívás a szivattyúteljesítmény és a z irányú mozgás sebességének megfelelő kombinációjával gyakorlatilag tökéletes, zárlatmentes forrasztási csomópontokat biztosít. A gép nem igényel gyártmányspecifikus szerszámozást, a termelés során a termékváltás mindössze egy másik forrasztási program behívásából áll. A felhőtlen örömre csak a ciklusidő vet némi árnyékot. A forrasztások egymás után készülnek, az összes pontot végigjárni, ugyebár, időbe telik.
Vannak persze megoldások - az ERSA gyártmányválasztékában is - forrasztási csomópontok, illetve csomópontcsoportok egyidejű forrasztására (sokhullámos forrasztás, bélyegforrasztás stb.), de ezek mindegyike csak korlátozottan alkalmazható. Legtöbbször a közeli SMD alkatrészek lemosása, illetve a lábsorokon zárlat (híd) képződése, esetleg - főként ólommentes forrasz használatakor - a nem megfelelő furatkitöltés jelent problémát. Vagyis a módszereknek jelentősek az alkalmazástechnikai korlátai. Az egyes termékekhez külön-külön, specifikus fúvókalapokat, vagy forrasztóbélyegeket kell gyártani, ami idő- és költségigényes feladat. Egyes megoldásoknál a forrasz által a művelet ideje alatt közvetített hő mennyisége sem elegendő. A ciklusidő viszont kétségtelenül rövid.
A problémára már az ERSA Versaflow 3 sorozat kínált megoldást azzal, hogy a ponthullámos forrasztótégelyek számát igény esetén megnövelhetjük: nem csak 1, de 2, 3, 4, 6 tégely beépítésére is lehetőség van. Így a ciklusidő a felére, harmadára, negyedére, illetve hatodára csökkenthető.

Tesztforrasztáshoz készült, egyedi Mini-Dip egység Versaflow 3 szelektív forrasztógépen Tesztforrasztáshoz készült, egyedi Mini-Dip egység Versaflow 3 szelektív forrasztógépen
Számos termék, vagy legalábbis a forrasztási pontok egy része azonban megfelelően forrasztható pl. többhullámos berendezéssel is, és a rövidebb ciklusidő megfelelő forrasztási minőséggel párosulva érhető el. Erre az esetre tervezték a korábbi ERSA Highspeed szelektív forrasztógépeket, amelyekben a sokhullámos modul után egy ponthullámos modul végezhette el a kényesebb forrasztásokat. Ez a konfiguráció az új Versaflow 3 sorozatban is hozzáférhető.
Az ERSA legújabb fejlesztése a kiváló forrasztási minőség és a rugalmasság okán méltán előnyben részesített ponthullámos gépek termelékenységi problémáit újabb módszerrel csökkenti: a ponthullámos forrasztótégelyekre, a ponthullámfúvóka he­lyére ún. Mini-Dip egység szerelhető. A Mini-Dip egység csak z irányú mozgást végez, néhány hullámból állhat, és a sokhullámos modulok működési elvén működik, azonban - szemben a sokhullámos megoldásokkal - nem törekszik az összes forrasztási pont egyidejű forrasztására, hanem egy-egy azonos paraméterekkel jól megforrasztható csoport (pl. egy csatlakozó valamennyi kivezetése) forrasztására szolgál.
Nedvesíthető fúvókával ellátott ponthullámos forrasztótégelyek két párhuzamos szállítópályával szerelt Versaflow 3 gépben Nedvesíthető fúvókával ellátott ponthullámos forrasztótégelyek két párhuzamos szállítópályával szerelt Versaflow 3 gépben
A viszonylag kevés forrasztási pontból álló csoporthoz könnyebb megfelelő forrasztási paramétereket rendelni, mint a hagyományos sokhullámos egység jóval nagyobb számú forrasztási pontjai mindegyikéhez megfelelő közös paraméter-összeállítást találni. A többtégelyes gépekre több, különféle Mini-Dip egység szerelhető fel, mely egység után a nehezebb forrasztási feladatokat, ha vannak ilyenek, ponthullámmal végezhetjük el. A Mini-Dip egység helyett bármikor visszaszerelhető a standard ponthullám-fúvóka, illetve percek alatt egy másik Mini-Dip egység.
Fontos emlékeztetni, hogy az ERSA valamennyi szelektív forrasztógépén a forrasztott áramköri lap vízszintes szállítópálya-szakaszon áll, felette szabad a tér, szükség esetén felső, konvekciós előfűtés építhető be. Ólommentes forrasz használatakor, sokrétegű, nagy megbízhatóságot igénylő áramköri lapok esetén sokszor ez a megfelelő furatkitöltés elérésének kulcsa.
A Mini-Dip forrasztóegység és a ponthullámos modul kombinálásával számos termék estén jó forrasztási minőség mellett elérhető az elvárt ciklusidő. A gép megtartja rugalmasságát, könnyen és gyorsan válthatunk az egyik termékről a másikra.
Az ERSA alkalmazástechnikai mérnökei maximális segítséget nyújtanak a termékhez, a megrendelő gyártmánystruktúrájához legmegfelelőbb gépkonfiguráció kialakításához. Az elvárt ciklusidő és forrasztási minőség igazolásához próbaforrasztás, esetenként kisebb sorozat elkészítésére is lehetőség van a gyár németországi bemutatóközpontjában.
A Mini-Dip egységek alkalmazásával az ERSA Versaflow 3 gépcsalád még jobban képes a felhasználói igényekhez alkalmazkodni. A cikket indító kérdésre válaszolva: nem kell választani a pontosság és rugalmasság, illetve a termelékenység között. Az ERSA-t kell választani!

A Microsolder honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény