FőoldalArchívumAz NI adatgyűjtő eszközök és a LabVIEW alkalmazása hidraulikus alkatrészek gyors és megbízható tesztelésére
2010. november 18., csütörtök ::

Az NI adatgyűjtő eszközök és a LabVIEW alkalmazása hidraulikus alkatrészek gyors és megbízható tesztelésére

Több mint 3000 típusú hidraulikus repülőgép alkatrésznek - lehetnek forgó és nem forgó elemek - az Alkatrész Karbantartási Kézikönyv előírásainak megfelelő vizsgálatok elvégzésére alkalmas tesztállomás létesítése nem egyszerű feladat. Új, megbízható rendszerünket több megrendelőnknél telepítettük, akiknek költségeik ezáltal jelentősen csökkentek

Hidraulikus repülőgép alkatrész tesztállomás
Biztonsági okokból a repülőgépek minden hidraulikus alkatrészét időről-időre meg kell vizsgálni. A szállítók megkövetelik, hogy a repülőgépek üzemeltetői végezzék el ezeket a vizsgálatokat, méghozzá egy szigorú protokoll szerint, aminek a neve Alkatrész Karbantartási Kézikönyv (CMM - Component Maintenance Manual). A protokoll előírja, hogy milyen tesztlépéseket, milyen vizsgálatokat kell elvégezni, milyen nyomásértékeket és milyen elfogadási kritériumokat kell alkalmazni.
A mai tesztállomások legnagyobb része egy, vagy mindössze néhány hidraulikus alkatrész vizsgálatára alkalmas. Az ilyen dedikált tesztállomások akár 60000 Euróba is kerülhetnek, és a beépített szabályozó eszköz kötött tulajdonságai miatt ezek a berendezések csak korlátozott számú teszt elvégzésére alkalmasak.
A Hycom fejlett hidraulikus rendszereket tervez és gyárt, és egy rugalmasabb tesztállomás fejlesztéséről döntött, amely szivattyúk, szelepek, munkahengerek és szervo rendszerek szélesebb választékának vizsgálatára alkalmas.
A megvalósítás során egy flexibilis rendszert állítottunk fel NI adatgyűjtő (DAQ) eszközök és LabVIEW-val fejlesztett szoftver segítségével, ami megfelel az alábbi főbb követelményeknek: a teszt futás alatt újrakonfigurálható, adatokat gyűjt és vezérli a rendszert, riportokat generál, valamint a rendszer egészére értve csökkenti a költségeket azáltal, hogy egyetlen berendezéssel számos különböző alkatrész tesztelése valósítható meg. "A fejlesztéshez a LabVIEW grafikus fejlesztői környezetet választottuk, mivel az NI adatgyűjtő eszközök a LabVIEW-val jól és könnyen kezelhetően működnek együtt."
A mi új rendszerünk működhet félautomata módban - ilyenkor a kezelő indítja a CMM-ben előírt tesztlépéseket - vagy teljesen automatikus módban, amikor NI TestStand és LabVIEW alkalmazások együttműködésének eredményeként a teljes CMM teszt lefut. A rendszer elemei - áramlás- és nyomásszabályozók, csővezetékek és csatlakozók a tesztelésre kerülő alkatrész (UUT: unit under test) csatlakoztatásához - egy szekrényben helyezkednek el, továbbá egy érintő képernyő is tartozik hozzá, amin a LabVIEW alkalmazások indíthatók, illetve amelyről futás közbeni információkat olvashat le az operátor. A tesztszekvenciákat előre rögzítettük, a kezelő így csak betölti a kiválasztott CMM tesztet, amelynek minden paraméterét pontosan beállították, egyszerűen lefuttatja, és a végén megkapja az előírt tartalmú és formátumú jelentést.

Több ezer konfigurációhoz rugalmas alkalmazás szükséges

A vizsgálóállomás képernyője A vizsgálóállomás képernyője
Mivel nagyon nehéz lenne egy sok alkatrészhez használható, ugyanakkor teljesen kész rendszert készíteni, mi olyan tesztállomást fejlesztettünk, amely könnyedén hozzáigazítható a felhasználói igényekhez és a hatósági követelményekhez. Így aztán a felhasználónak kell a tesztelésre kiválasztott alkatrésznek megfelelően összeállítania és konfigurálnia a vizsgálatot. Ehhez a szoftveralkalmazásnak valósidőben kell diagramokat és állapotjelzőket megjelenítenie. További elvárt és meg is valósított szolgáltatások: Y-t és X-Y típusú, grafikus, diagram megjelenítés, tetszőleges csatornák összerendelése egymás függvényében való megjelenítésre, alapjel beállítás lehetősége, szabályozó hurkokban a visszacsatoló jel dinamikus kiválasztása, az adatok tárolásának lehetősége Microsoft Word vagy ASCII formátumban és egy felhasználó interfész, amely menet közben változtatható, és a változások el is menthetők. A felhasználói interfészen módosítani lehet a megjelenített állapotjelzők és vezérlő jelek halmazát, hozzá lehet rendelni a ki- és bemenetekhez, automatikus tesztelési lépésekhez és kalibrációs folyamatokhoz.
A fejlesztéshez a LabVIEW grafikus fejlesztő környezetet választottuk, mivel az NI adatgyűjtő eszközök a LabVIEW-val jól és könnyen kezelhetően működnek együtt. Meghatároztuk a szoftver-követelményeket és a KW-Automation elvégezte a szoftverfejlesztést.
Mivel nagyon sok terméket sok konfigurációban kell tesztelnünk, egy igen flexibilis szoftveralkalmazást kellett fejlesztenünk. Az installáció során a felhasználó létrehoz egy változó listát nevekkel és hozzárendeli az elemeket a tesztállomáson elérhető adatgyűjtő elemekhez, érzékelőkhöz és beavatkozó szervekhez. A tesztállomáshoz tartozik néhány szabad I/O port, így a felhasználó olyan érzékelőket is tud csatlakoztatni, amelyek a tesztelésre kerülő alkatrész tartozékai. Ily módon mérhető például a beavatkozók kimenő árama.
Minden I/O ponton folyamatos mintavétel történik, 50 kHz (LVDT esetén) vagy 5 kHz mintavételi frekvenciával, a Realtime System Integration busz (PXI keret backplane busza) segítségével, szinkronban. Az adatok egy valósidejű adatbázisba kerülnek, amely folyamatosan frissül a háttérben. A felhasználó rövid, gyors lefutású események rögzítéséhez és megjelenítéséhez magasabb mintavételi frekvenciát választhat.
13 hardveridőzítésű PID szabályozót alakítottunk ki a szoftverben, amelyek 5 ms ciklusidővel működnek. Ezeket a PID szabályozókat elsősorban a tesztállomásra kötött berendezések nyomásainak és folyadékáramainak szabályozására használjuk. A PID szabályozók I/O vonalait egyszer, a rendszer összeállítása idején konfiguráljuk és az adatokat a konfigurációs listában tároljuk. Ezenkívül, a beépített PID szabályozók mellett a felhasználó szabadon definiálhat további PID szabályozókat, azaz a felhasználó hozzárendelhet PID szabályozó funkciót a tesztelésre kiválasztott alkatrészhez, kiválaszthatja a kimeneti és a visszacsatoló jelet, valamint a szabályozó típusát.
Annak érdekében, hogy a tesztelésre kiválasztott alkatrész kapcsolódása és tesztlépései is megjeleníthetők legyenek, a felhasználó beállíthatja és elmentheti a felhasználói interfészt: vezérlőket, állapotindikátorokat, képeket helyezhet el a képernyőn, megjelenítheti és tárolhatja az I/O listát, valamint a szabályozók paramétereit, illetve tulajdonságait.
A képernyő látható részén van egy előre definiált objektum-készlet, amiből a felhasználó választhat, ha szükséges. Ezek az objektumok a szokásos drag&drop technikával helyezhetők el a kívánt helyen. Az előre definiált objektum-készletben vannak numerikus megjelenítők, mérőeszközök, vezérlők, diagramok, logikai változók és képvezérlők, amelyek segítségével a felhasználó betöltheti a tesztelésre kerülő alkatrész képét, és végül, de nem utolsósorban az adott alkatrész teszteléséhez használatos felhasználói PID szabályozó. A felhasználó mentheti az összeállított képernyő tartalmat - természetesen az objektumok pozíció adataival együtt - és szükség esetén újra be tudja tölteni.
Az objektumok helyzet adatán túl a felhasználó módosítani és menteni tudja az objektum egyéb tulajdonságait is, mint például képaláírás, betűméret, mértékegység, tartomány, és a kapcsolódó csatorna vagy listaelem neve. A felhasználói PID szabályozót, mint subpanelt lehet létrehozni, azaz egy VI front panelt beágyazunk egy másik VI-ba.
Létrehoztunk egy úgynevezett paraméterek szolgáltatást is. Mivel a tesztállomást az operátor érintő képernyőn keresztül kezeli, a paraméterek megváltoztatása nehéz lehet. Most úgy oldottuk meg, hogy ha a felhasználó kattint a vezérlőn, ettől a színe kékről pirosra vált, vagy vissza. A tesztállomás vezérlő pultján van két nagy piros és kék gomb. A megfelelő gomb tekergetésével növelhető vagy csökkenthető a vezérlés. A színek azt is jelölik, hogy az adott vonal aktív vagy nem. Egy teszt felépítése után, a teljesen automatikus módban az NI TestStand futtatja a tesztszekvenciát, vagy félautomatikus módban az operátor a LabVIEW alkalmazásból hajtatja végre a teszt lépéseit.

Hardver

Több rendszert szállítottunk a vevőinknek. Sok alkalmazásban PXI rendszert használtunk az adatgyűjtés magjaként, mivel a kábelezés hatékony, a rendszer robusztus, a szinkronizálás a hátlapi buszon megoldott és a karbantartás egyszerű. A rendszereinkben - felhasználók igényének megfelelően - sokféle adatgyűjtő modult használunk. A legtöbb rendszerben van számláló/időzítő modul a szöghelyzet és elmozdulás érzékelőkhöz és az áramlásszabályozáshoz, egy analóg kimeneti modul hullámforma generátorként és a beavatkozó szervek meghajtó áramának előállításához, digitális I/O modul és persze analóg bemeneti modulok áramlás és nyomásméréshez, valamint szimultán mintavételre képes modulok a lineáris differenciáltranszformátoros helyzet távadókhoz (LVDT-k). Az LVDT-k esetén a mintavételi frekvencia magas, és szoftveres demodulálással kapjuk meg helyzet adatot. Egy tipikus rendszer akár 10 adatgyűjtő modult is tartalmazhat, több száz I/O csatornával, amelyeken a mintavétel és a jelfrissítés frekvenciája tipikusan 5 kHz.

Következtetés
Új, megbízható rendszerünket már számos vevőnknél üzembe helyeztük, és mindenütt jelentős költségcsökkenést tapasztaltunk. A rendszer-architektúra megengedi, hogy a felhasználó több mint 10 adatgyűjtő eszközt telepítsen a tesztállomásba, ami tág teret enged egyedi rendszerek és megoldások létrehozásának. Ráadásul a mérés, feldolgozás és a sok I/O felügyelete komoly számítási teljesítményt igényel. A LabVIEW alkalmazás önállóan egyensúlyban tartja feladatokat és a folyamatokat, és lehetővé teszi a számítógép cseréjét, kétmagos processzorral szereltről négymagos processzorral működőre, ami a tapasztalatunk szerint igen jelentősen növeli a rendszer teljesítményét anélkül, hogy a kódon bármit változtatnunk kellene.

Klein Wolterink Automation

Hycom BV

National Instruments

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény