FőoldalArchívumEnergiahatékonysági konferencia - a Schneider Electric vezető pozícióban
2010. november 05., péntek ::

Energiahatékonysági konferencia - a Schneider Electric vezető pozícióban

Soha nem látott fontossága lett mára az energiafelhasználásnak. Kiotóban egyezményt írtak alá a Föld vezető országai, hogy a fenntartható fejlődés érdekében az energiatermelést és felhasználást keretszámok között tartják, az üvegházhatású gázok termelését 2020-ig 8%-kal csökkentik. A tét az emberiség léte Földünkön. A jelenleg élő 6 milliárd lakos közül mintegy 50% városokban él, és 2 milliárd kapcsolatban áll a megfelelő energia-struktúrával. Előrejelzések szerint 2030-ra 8 milliárdan leszünk, a városiasodás 60%-ra nő, így további 2 milliárd ember lép be az energiafogyasztók sorába. Valamit tenni kell! Ennek jegyében rendezte október 14-én a Schneider Electric Magyarország első komplex Energiahatékonysági Konferenciáját, amelynek célja az aktív energiahatékonyság melletti elköteleződés elősegítése volt

A Schneider Electric, az energiamenedzsment globális specialistája és az APC by Schneider Electric október 14-én első alkalommal rendezte meg Magyarország egyetlen, a témát átfogóan körüljáró, tudatos energiafelhasználással foglalkozó rendezvényét "Energiahatékonysági Konferencia" címmel, a Boscolo Hotel New York Palace-ban. A konferencia célja volt, hogy komplex képet nyújtson a szakemberek, döntéshozók és a sajtó képviselői számára az energia leghatékonyabb felhasználására irányuló törekvésekről, valamint az ezt elősegítő termékekről és megoldásokról.

Eric Lavost, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara elnöke Eric Lavost, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
A konferencia fővédnökségét Eric Lavost, a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara elnöke vállalta.
A konferencia első számú és deklarált célja volt, hogy felhívja a figyelmet az aktív energiahatékonyság kulcsszerepére az üvegházhatást okozó gázok csökkentésében. A Kiotói Jegyzőkönyvben rögzített megállapodás Európában 2020-ig az üvegházhatású gázok 8%-os összesített csökkentését írja elő. Ezen cél elérése érdekében a Schneider Electric aktív energiahatékonysági megközelítésben gondolkodik, amely a passzív intézkedésekkel, például hőszigetelés vagy energiatakarékos izzók alkalmazásával ellentétben, jövőbe mutató megoldást kínál az égető környezetvédelmi problémákra. Aktív energiahatékonyság alkalmazásával ugyanis az energiatakarékos eszközök energiafelvétele vezérelt módon történik, a tartós változás eléréséhez pedig az energiafelhasználás ellenőrzésével, mérés, felügyelet és vezérlés segítségével van lehetőség.
Stefan Nordenfors, a Schneider Electric magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója Stefan Nordenfors, a Schneider Electric magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója
Az Energiahatékonysági Konferencia első számú célja volt, hogy felhívjuk a figyelmet az aktív energiahatékonyság fontosságára, és arra, milyen eszközökkel és megoldásokkal hozhatjuk ki a legtöbbet a felhasznált energiából" - nyilatkozta Stefan Nordenfors, a Schneider Electric magyarországi leányvállalatának vezérigazgatója.
A fentiek megvalósításához szükséges technológia a Schneider Electric termékportfoliójában rendelkezésre áll, és a legtöbb esetben a befektetés rövid időn belül megtérül. A Schneider Electric határozottan elkötelezte magát az energiahatékonyság alapelveinek megosztása mellett, és ügyfelei számára aktív energiahatékonysággal rendelkező termékek és szolgáltatások széles körét kínálja. A konferencián két jelentős tervről hallottunk.

Dr. Natalija Popova, a Schneider Electric projektmenedzsere Dr. Natalija Popova, a Schneider Electric projektmenedzsere
Az általános energiahatékonyság-növelő módszer az EcoStruxure, amelyről Dr. Natalija Popova, a Schneider Electric projektmenedzsere beszélt.
Az EcoStruxure projekt megoldást kínál az élet valamennyi területén az energiahatékony üzemeltetés biztosítására. Rá kell ébredni pl. arra, hogy az ipari termelésben a főkönyvelő feje az adók és biztosítási költségek után leginkább az energiaszámlák miatt fáj.
Az EcoStruxure projekt működése Az EcoStruxure projekt működése
Hadobás Tibor, a Schneider Electric IT üzletágának vezetője Hadobás Tibor, a Schneider Electric IT üzletágának vezetője

A másik Schneider Electric-megoldásról Hadobás Tibor, az IT üzletág vezetője szólt. Az információtechnológia növekedésével ugyanis hatalmas mértékben megugrott a számítástechnikai berendezések energiafogyasztása. Míg 2007-ben a világ energiafogyasztásának csak mintegy 2%-át tette ki az információtechnológia, addig az IDC becslése szerint ez 10 év alatt 5 ... 8%-ra fog nőni. Jelzés értékű az a megállapítás is, hogy egy ma megvásárolt szerver ára kisebb, mint életciklusa alatt elfogyasztott villamos energia költsége. Az APC by Schneider Electric energiatakarékossági megoldásai tehát nagyon kelendőek.
A plenáris ülést követően a konferencia résztvevői iparágakra osztott szekcióüléseken hallgathatták meg az egyes területekre szabott energiahatékonysági megoldások részletes bemutatását, Energiahatékony adatközpont; Irodák, kereskedelmi és kommunális létesítmények energiahatékony megoldásai valamint Ipari energiahatékonysági megoldások témában. A résztvevők értékes tapasztalatot gyűjthettek a rendezvény során.

A Schneider Electricről
A Schneider Electric, az energiamenedzsment globális specialistája piacvezetőként több mint 100 országban kínálja integrált megoldásait az energia és infrastruktúra, az ipari folyamatok, az épületautomatizálás és adatközpontok/-hálózatok területén, csakúgy, mint a lakossági piacon. A vállalat tevékenységével arra fókuszál, hogy a felhasznált energiát biztonságossá, megbízhatóvá és hatékonnyá tegye. A Schneider aktív elkötelezettsége segíteni a magánszemélyeket és vállalatokat egyaránt, hogy a legtöbbet érjék el energiájukkal. Stratégiájának és több mint 100.000 alkalmazottjának köszönhetően a vállalat 2009-es árbevétele meghaladta a 15,8 milliárd eurót.

A Schneider Electric honlapja

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény