FőoldalArchívum110 éves az MEE
2010. november 02., kedd ::

110 éves az MEE

Október 8-án zsúfolásig megtelt a Magyar Tudományos Akadémia díszterme, a Magyar Elektrotechnikai Egyesület konferenciával ünnepelte alapításának 110 éves évfordulóját. A konferencia fő témája a "Szakmai civil szervezetek szerepvállalása az energiastratégiában"

A programot Dervarics Attila, a MEE elnöke ismertette az ünnepi ülésre meghívott MEE tagokkal és vendégekkel. Bevezető előadásában Dr. Kroó Norbert, az MTA alelnöke, a konferencia levezető elnöke, méltatta az egyesület tagjai által végzett munkát. Kiemelte, hogy mennyire fontos állandóan megújulni, a napi munka mellett folyamatosan végezni a tudományos kutató, innovatív munkát. Különösen fontos ez az energetika területén, ahol a takarékosság, az új alternatív energiák bevezetése adhat választ napi gondjainkra. Mint mondta nem lehetetlen, hogy nemsokára a Szaharát is kikövezik, ahol azonban a kövek napelemekből állnak majd.
A konferencia nyitó előadásában Dr. Horváth Tibor, a MEE tiszteletbeli elnökétől megtudhattuk, hogy 1900-ban, alig félszáz lelkes szakember azzal a szándékkal hívta életre az Egyesületet, hogy a tagok szakirányú elméleti felkészültségét előmozdítsa és ellássa az elektrotechnikát művelők szakmai érdekképviseletét. Az Egyesület története egybefonódott a magyar elektrotechnika, a villamos ipar kialakulásával és annak fejlődésével. Működése és tevékenysége elsősorban a felmerülő műszaki és azzal kapcsolatos gazdasági feladatok megoldására, a minőségi szakoktatásra irányult. Az alapításban és az egyesületi munka irányításában többek között olyan kiválóságok szerepeltek, mint: Bláthy Ottó Titusz, Déri Miksa, Kandó Kálmán, Liska József, Pattantyús Á. Géza, Zipernowsky Károly, Verebély László, Straub Sándor és még sokan mások, akiknek az emberiség számos találmányt, az egyetemes fejlődést elősegítő felfedezést köszönhet. A neves tudósok és kiváló szakemberek szerepvállalása abból a felismerésből fakadt, hogy a honi villamos ipar felemeléséhez és a villamosítás gyors fejlődéséhez nem elegendő a kiváló kutató-tervező munka, feltétlenül szükséges a politikai-gazdasági környezet megnyerése és kiváltképp a szakember bázis megteremtése, folyamatos képzése. Ez a felismerés kiváló alapot adott az Egyesület szerkezetének, fejlődésének, amit a 110 éves töretlen működés is igazol.
A hazai gazdasági szerkezetben a gazdasági válságból való kilábalás és a fenntartható gazdaság irányába történő elmozdulás alapja egyértelműen a zöld gazdaság. Ezért az állami intervenció gyakorlatát össze kell kötni a technológiai innováció iparfejlesztő, illetve keresletélénkítő hatásaival - hangsúlyozta Olajos Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) energia- és klímapolitikai helyettes államtitkára a konferencián tartott előadásában. Magyarország 2030-ig szóló energiastratégiája december 15-éig elkészül, jelenleg négy munkacsoport dolgozik a témán. A készülő energiastratégia fő pillérei az ellátásbiztonság, a fenntarthatóság, a versenyképesség és a gazdaságélénkítés. Olajos Péter kitért arra, hogy a magyar EU-elnökség idején, 2011. első félévében az energia kiemelt terület lesz, köztük az energiatakarékosság előmozdítása, a fogyasztói jogvédelem erősítése. Szólt arról is, hogy a 2011. január 15-én induló Új Széchenyi Terv hét kitörési pontot határoz meg, és 1.000 milliárd forint pályázati forrás nyílik meg 100 pályázati ablakban. Ebben szerepelnek majd az energiafelhasználás szempontjából fontos témakörök, a zöldgazdaság és az otthonteremtés. Ugyanerről a témakörről számolt be Szerdahelyi György, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) osztályvezetője, aki kiemelte, hogy a prioritások döntő része közvetlenül összefügg az energiahatékonysággal és a megújuló energiahordozó felhasználással. Dr. Gábner Péter a Magyar Energia Hivatal képviselője a villamosenergia engedélyezési és felügyeleti munka aktuális feladatait ismertette.
Gerendás Dániel, az Óbudai Egyetem hallgatója, a fiatalok helyzetéről számolt be a konferenciának. Nagy Sándor, az MVM Zrt. termelési vezérigazgatója az ellátásbiztonság, és egyéb az MVM előtt álló feladatokról tájékoztatott. Dr. Boross Norbert, az ELMŰ Nyrt. kommunikációs igazgatója beszámolt a munkaerő helyzetről, a fiatalok munkábaállításáról, és más fontos feladataikról.
Bakács István ETE (Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület) elnök, és Dr. Penninger Antal MET (Magyar Energetikai Társaság) elnök ismertették egyesületeik munkáját. A konkrét szakmai kérdések mellett az előadók kifejtették álláspontjukat a civil szakmai szervezetek helyéről, szerepéről a stratégia készítésében és megvalósításában.
Végezetül Dervarics Attila MEE elnök elmondta, hogy a Magyar Elektrotechnikai Egyesület a legrégebbi és egyben a legnagyobb is az energetika területén működő civil szakmai szervezetek között. Regisztrált tagjainak száma 5800 fő, országszerte 54 területi és üzemi szervezete működik. Hét szakmai szervezet, és nyolc szakbizottság vesz részt a munkamegosztásban. A 110 éve megfogalmazódott alapítói szándékhoz erősen kötődik az Egyesület küldetése: "Tagjai együttműködésére támaszkodva munkálkodik az elektrotechnika színvonalának emelésén. Működése egyaránt kiterjed a tudományos, az oktatási és a gyakorlati szakmai tevékenységekre. Képviseli a szakmát, a közjó szolgálatában részt vesz a társadalmi döntések előkészítésében. Független szakmai szervezetként aktív szerepet vállal a magyarországi energetika alakításában. Ápolja a magyar elektrotechnikai hagyományokat.

Az előadások az egyesület honlapján megtekinthetőek

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény