FőoldalArchívumCélutasítások az automatizálási feladatok szolgálatában
2010. október 26., kedd ::

Célutasítások az automatizálási feladatok szolgálatában

A kisebb automatizálási alkalmazásokat megcélzó Mitsubishi FX3G kompakt PLC-sorozat célutasításaival gyors a kivitelezés, egyszerű és gazdaságos a feladatok megvalósítása

A Mitsubishi FX3 PLC-család legújabb tagja, az FX3G PLC
A Mitsubishi Electric FX3 kompakt PLC-sorozatának utasításkészlete az alaputasításokon túl több mint 120 alkalmazott utasítást is tartalmaz, amely egyszerűbbé teszi a programozást és gyorsítja a rendszerek konfigurálását. Az utasításkészlet legnagyobb része elérhető a kisebb automatizálási feladatokra optimalizált FX3G PLC esetében is. Az FX3G kompakt PLC-alapegységek 14, 24, 40 és 60 be- és kimenettel rendelkező változatokban készülnek. Az alapmodulok 128 helyi, ill. CC-Link terepibusz segítségével 256 be-, kimenetig bővíthetőek. A 32 000 programlépést is elérő nagy memóriakapacitás, és az alig 0,21 µs utasítás-végrehajtási idő alkalmassá teszik a vezérlőt komplex automatizálási feladatok kezelésére.

Szervohajtások egyszerű kezelése impulzussorozattal
Néhány szervotengely esetén szükségtelen ipari hálózat kiépítése. A Mitsubishi FX3 kompakt PLC-család valamennyi tagja képes impulzussorozattal és irányjellel szervohajtások közvetlen vezérlésére. A PLC hardveresen állítja elő a maximum 100 kHz frekvenciájú impulzus-sorozatot. A kiadott impulzussorozat frekvenciája megadja a szervohajtás fordulatszámát, az impulzusok mennyisége pedig meghatározza a szükséges elmozdulás mértékét. A PLC célutasítások segítségével képes automatikusan kiadni a szükséges számú impulzust, illetve a forgásiránynak megfelelő irányjelet.

Célutasítások szervohajtásokhoz

1. ábra. Automatikus mechanikai nullapontkeresés 1. ábra. Automatikus mechanikai nullapontkeresés
A kisebb 14 vagy 24 I/O pontos FX3G kompakt vezérlők 2, a nagyobb készülékek akár 3 léptetőmotor vagy szervotengely nagy pontosságú, közvetlen hajtására alkalmasak.
2. ábra. Sebességtartás egyetlen utasítással 2. ábra. Sebességtartás egyetlen utasítással
Az FX3G PLC-sorozat beépített hardver-funkcióinak alkalmazását számos célutasítás segíti: abszolút pozicionálás (DRVA), relatív pozicionálás (DRVI), mechanikai nullapontkeresés (DSZR és ZRN) [1. ábra], sebességtartás előre beállítható felfutási és lefutási idővel (PLSV) [2. ábra], pozicionálás táblázatos formában előre definiált utasítások alapján (DTBL).

Pozícionálóutasítások tárolása és futtatása

3. ábra. A pozicionálóutasítások táblázata tengelyenként megadható 3. ábra. A pozicionálóutasítások táblázata tengelyenként megadható
A pozicionáló utasítások táblázatos formában valamennyi tengelyhez külön-külön összegyűjthetők. A táblázatok tartalma a PLC-programozó szoftverével (GX Developer) beállíthatók, lementhetők és visszaállíthatók, ezzel nagyban megkönnyítve egy többtengelyes alkalmazás pozícióadatainak kezelését. [3. ábra] A szervezett formában tárolt pozicionáló utasítások a DTBL célutasítás hatására meghívhatók, futtathatók.
4. ábra. A táblázat elemeinek meghívása egyetlen utasítással 4. ábra. A táblázat elemeinek meghívása egyetlen utasítással
Az utasítás mindössze két operandusával a tengelyt és a pozíciótáblázat megfelelő sorát kell kiválasztani. [4. ábra] A pozicionálási adatok a PLC-hez csatlakoztatott érintőképernyőről is elérhetők, így a szervohajtás működése kijelzőn keresztül is kényelmesen beállítható.
A GX Developer segítségével tengelyenként beállítható valamennyi alapparaméter - mint például a maximum-, minimumsebesség, a mechanikai nullapontkeresés sebessége, a gyorsítási és a lassítási idő -, így nem szükséges mindezen paramétereket a pozícionáló utasítások kiadásakor megadni.

További szervotengelyek csatlakoztatása hálózaton
A Mitsubishi FX3G kompakt PLC-i bővítőmodulok segítéségével valamennyi közismert hálózathoz csatlakoztathatók. A kiegészítés a jobb és bal oldalra pattintható modulok, illetve a készülék előlapjára csatlakoztatható soros kommunikációs (RS-232, RS-422 vagy RS-485) interfészek segítségével egyaránt lehetséges. Az FX3G PLC közvetlenül maximum 3 szervotengelyt tud kezelni, azonban hálózaton a szervotengelyek száma jelentősen növelhető. A vezérlő RS-422 porton 32, illetve CC-Link ipari hálózaton további 42 szervotengely kezelésére alkalmas.

Célutasítások frekvenciaváltós hajtásokhoz
A Mitsubishi frekvenciaváltók mindössze 3 paraméter beállítása után máris címezhetők, üzemeltethetők RS-485 hálózaton keresztül. A Mitsubishi inverter protokollja révén 32 frekvenciaváltó illeszthető egyetlen RS-485 hálózatba. Az FX3G PLC-k 4 célutasításával valamennyi működtetéshez szükséges funkció megvalósítható: frekvenciaváltóállapot ellenőrzés (IVCK), -működtetés (IVDR), -paraméterek olvasása (IVRD), paraméterek írása (IVWR).
A frekvenciaváltók vezérlésére gyakran analóg vagy digitális kontaktusjeleket használnak. Már kis I/O számú PLC-s vezérlések esetén is költséghatékony megoldás az RS-485 hálózat alkalmazása. (Például analóg kimeneti modul helyett gazdaságosabb a PLC elejére pattintani egy soros porti bővítőt.)

Hatékony PLC és kijelzőkombináció

A kompakt FX3G PLC-vel költséghatékony, komplex rendszerek is építhetők, ugyanakkor a szervo- és frekvenciaváltós hajtásrendszerek programozása egyszerű. A kompakt FX3G PLC-vel költséghatékony, komplex rendszerek is építhetők, ugyanakkor a szervo- és frekvenciaváltós hajtásrendszerek programozása egyszerű.
A fentebb leírtak alapján elmondható, hogy számos komplex vezérlési feladathoz a Mitsubishi Electric kompakt vezérlői közül még a legkisebb FX3G is hardverszintű célutasításokkal nyújt hatékony megoldást. [5. ábra] A PLC-ket a Mitsubishi Electric GT10 érintőképernyőivel kiegészítve további előnyökhöz juthatunk. Gyakori, hogy a technológia miatt nagyobb méretű szállítószalag, célgép két távoli pontján is szükséges beavatkozási lehetőséget biztosítani. A Mitsubishi egyedi megoldása, hogy többlet hardver nélkül két kijelző is csatlakoztatható egyetlen PLC-hez. A két kijelző közötti távolság akár 30 méter is lehet. A GT1020/30 kijelzők 5 VDC tápellátásukat nyerhetik közvetlenül a PLC-től, így egyszerűen csak a PLC-nek kell tápellátást biztosítani. A fényoszlop is kiváltható, mivel a GT1020/30 kijelzők háttérvilágítása a gép állapotának megfelelően villogtatható, háttérszíne változtatható.
Ha kérdése merül fel a Mitsubishi Electric ipari automatizálási eszközeivel kapcsolatban, keresse bizalommal a magyar képviselet mérnökeit!

Mitsubishi Electric Europe B.V.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény