FőoldalArchívumA Honeywell vezeték nélküli folyamat-műszerezési rendszere
2010. október 14., csütörtök ::

A Honeywell vezeték nélküli folyamat-műszerezési rendszere

A cikkel szeretném az Emerson nagy konkurensének - a Honeywellnek - a vezeték nélküli folyamat-műszerezési rendszerét röviden bemutatni, mintegy az eddigi - kissé talán egyoldalú - szakmai ismertetéseimnek ellensúlyaként

A cég folyamat-műszerezési rendszerének alapfelépítését az ábra szemlélteti, amelyen lévő néhány eszközről az ELEKTROnet Automatizálási Palettájának oldalain már értekeztem (például a Mobil Station vagy a Controllerek voltak már a fókuszban). A Honeywell vezeték nélküli távadóinak hatékonysága lehetővé teszi a folyamat felügyeletéhez alkalmazott mérések számának és gyakoriságának könnyű és gazdaságos növelését. Ezenkívül a kézi leolvasás automata mérésekkel történő helyettesítése pontosabb, aktuálisabb és ellentmondás-mentesebb információt eredményez.

Az adatgyűjtő rendszerrel történő folyamatos, on-line kommunikáció javítja az adatok időbélyeggel való ellátását, így pontosabb adatokat szolgáltat a technológiai hibák elhárításához.
A rendszer lehetővé teszi a korábban nehezen mérhető folyamatváltozók könnyű mérését is. Mivel ezek az eszközök olyan berendezéseket felügyelnek, mint szivattyúk, motorok és kemencék, segítenek azok megelőző karbantartásában, illetve segíthetnek az olyan költséges problémák azonosításában, amelyek többletenergia- és alapanyag-felhasználáshoz vezetnek. A rendszer távadóinak telepítése könnyű és költségkímélő, szükség szerint kiegészítheti, vagy módosíthatja a méréseket. Ez a rugalmasság elősegíti a technológiai fejlesztéseket, értékeléseket és az újabb és jobb termékek fejlesztését mindenütt a technológiában. Különösen értékes ez a rugalmasság kísérleti üzemi környezetben (l. a holland gáztározó diagnosztikája - ELEKTROnet 2010/4. szám, 13. oldal "A vezeték nélküli technika újabb alkalmazása" - kapcsán is ennek az elvnek, illetve gyakorlatnak az alkalmazását).
A Honeywell vezeték nélküli távadók (l. az ábrát) két családba kerültek, mivel műszaki paramétereik eltérőek.

XYR6000 vezeték nélküli rendszer
A nagy megbízhatóságú XYR6000 távadókat a hosszú elemélettartam (5 ... 10 év), nagy hatósugár jellemzi. A távadók Honeywell ST3000 vezetékes rendszerére épülnek, ebből következően nagy pontosságúak és hosszú távú stabilitásuk is kimagasló. A rendszer működési frekvenciája 2,4 GHz.

XYR5000 vezeték nélküli rendszer
Az XYR5000 távadókat a hosszú elemélettartam (3 ... 5 év), nagy hatósugár jellemzi (600 ... 1500 m). A rendszer működési frekvenciája 869 MHz.
Amikor vezeték nélküli távadókról írtam, azt találtam megjegyezni, hogy speciális célú távadók nem nagyon találhatók a piacon ebben a kommunikációs technológiai kialakításban. Nos, azóta már más cégtől is mutattam már be eszközt, ami nem éppen az általános technológiai paraméterekkel kapcsolatos.

Az XYR6000 CETW6000M speciális szondája Az XYR6000 CETW6000M speciális szondája

A Honeywell XYR 6000 SmartCET távadója (pontos típusa CETW6000M, amelyet az ábrán is szemléltettünk) igazán nem hétköznapi: korróziós paraméterek távadója. A speciális szonda- és kombinált érzékelőrendszerrel ellátott műszer az alábbi intelligens információkat adja: korróziós sebesség, helyi korrózióra jellemző érték (ún. Pitting-faktor), Stern-Geary-állandó (az ún. B-érték) és további négy változó, amelyek segítenek a korrózió mechanizmusának feltérképezésében.

A Honeywell honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény