FőoldalArchívumInformációs központ nyílik Budapesten az Egyesült Arab Emírségek régiójában befektetni kívánó, hazai vállalkozók számára
2010. október 07., csütörtök ::

Információs központ nyílik Budapesten az Egyesült Arab Emírségek régiójában befektetni kívánó, hazai vállalkozók számára

Az Emirates Business Council /EBC/ (Emirátusok Üzletti Tanácsa) - amely az Egyesült Arab Emírségek /EAE/ és a Magyarország közötti üzleti kapcsolatok élénkítését tűzte ki céljául - sajtótájékoztatóján Ali Sultan Al Haddad, az EBC igazgatója és Érczy Zsolt, az EBC kommunikációs főnöke tájékoztatta az egybegyűlteket az EAE-ben elérhető üzleti lehetőségekről. Az Egyesült Arab Emírségek /EAE/, de különösen Dubai napjainkra a világ közepe lett. Míg a sajtó és a turisták figyelmét elsősorban a pálmát formázó mesterséges sziget és az egyéb látványosságok ragadják meg, a világ üzletemberei különleges hálózati és befektetési lehetőségeket látnak a jelentős gazdasági növekedést produkáló térségben, ahol - azokat a gravitáció törvényeinek is ellentmondó felhőkarcolókat látva - úgy tűnik, valóban semmi nem lehetetlen

Az EAE-t - a még 100 évig kimeríthetetlen olajforrásain túl - az üzleti világ érdeklődésnek fókuszába helyezi földrajzi elhelyezkedése is, mivel jól kiépített infrastruktúrája - beleértve a szállítási és távközlési lehetőségeket - kaput nyit a távol -keleti és az arab térség felé. Ezért alkalmas olyan logisztikai és pénzügyi központok felállítására, amelyek célja a régió milliárdos lélekszámú piacainak elérésére. A népesség összetételéből /emírségi (19%), egyéb arab és iráni (23%), dél-kelet ázsiai (főleg pakisztáni és indiai, 50%), egyéb (amerikai, európai, stb., 8%) / fakadó kulturális sokszínűség és kapcsolati tőkelehetőség szintén a világ egyik fontos business-network csomópontjává avatja. A legnagyobb multinacionális cégek nem csupán a jövedelmezőnek ígérkező helyi befektetési lehetőségek, hanem az innen könnyen elérhetővé váló, távolabbi piacok meghódításának reményében is nyitnak itt irodákat vagy éppen telepítik központjaikat.

Az olajon túl
A hét tagállamból álló Egyesült Arab Emírségek - főként a 2009-et megelőző években - az olajüzletágon túl a GDP töretlen fejlődésével és a hatalmas beruházásokkal került az üzleti élet szereplői figyelmének homlokterébe. Bár a világgazdasági válság hatására a nemzeti össztermék növekedése 3-4 százalékra mérséklődött, az egy főre jutó GDP szinten tartását a jelentős többletet mutató folyó fizetési mérleg és a pozitív költségvetési egyenleg terhére a kormány nagyszabású gazdaságélénkítő programokkal kívánja megvalósítani.
Az olajfüggőség ellensúlyozására megvalósított diverzifikáció, a biztonságos feltételeket teremtő szigorú szabályozási rendszer, a vámszabad terület és a vállalati adómentesség az utóbbi évtizedben igen kívánatossá tette a térséget a külföldi termékek gyártói, a legkorszerűbb technológiák kifejlesztői, illetve a munkaerő, tehát a pénzügyi és szellemi tőke számára egyaránt.
Az EAE gazdaságpolitikájának sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a nem olajszektori portfóliójába befektetett saját és külföldi tőkével megvalósuló projectjeinek részvényeit egyre magasabb árfolyamon jegyzik a világ tőzsdéin.

Magyar lehetőségek a térségben
A magyar gazdaságnak és tudománynak is vannak olyan produktumai, amelyek sikeresen adaptálhatóak lennének az EAU piacán. Bár a térség egy modern és szabad piacgazdaság tökéletes modellje, az európaitól jelentős mértékben eltérő és igen szigorú gazdasági szabályozók, törvények és pénzügyi rendeletek, a vásárlóerő speciális kulturális identitása által befolyásolt igényrendszere miatt a magyar befektetőknek, de még a munkavállalóknak is igen bonyolult előkészítő munkát kell végrehajtaniuk a tervezett vállalkozás sikeres megvalósításához. Elsősorban az ő informálásukat, illetve a két ország gazdasági kapcsolatai fejlődést elősegítendő alakult meg Budapesten az Emirates Business Council (EBC).

Az EBC filozófiája
A két ország szakembereit és üzletembereit tömörítő tanács célja, hogy a felek között az együttműködés új területeit mutassa fel, kidolgozza a szorosabb gazdasági együttműködést elősegítő, hatékony intézkedések rendszerét és megalkossa azt az információs hidat, amely eddig hiányzott az elmúlt húsz évben jelentős változásokat átélt két ország között
Az EBC praktikus feladata pedig az, hogy a gyorsan változó kereskedelmi környezetben és az EAE részéről mutatkozó növekvő kereslet kielégítésére megbízható és pontos információt, tájékoztatást adjon, illetve speciális szolgáltatásaival segítse a vállalkozókat mindkét részről.
Az EBC az első olyan szervezet Magyarországon, amely komplex módon biztosítja az EAE piacaival kapcsolatos összes szükséges kereskedelmi ismeretet. Információs központ, amelynek tanácsait a magyar üzletembereknek érdemes követniük, ha sikeresek kívánnak lenni az EAE-ben. Az EBC szerepe az, hogy bemutassa a régióban adódó üzleti lehetőségeket, és ingyenes tájékoztatással lássa el a magyar vállalkozókat ezekkel kapcsolatban. Átfogó piackutatási felmérésekkel, vállalati adatbázisokkal és más üzleti információkkal áll a befektetők rendelkezésére.
Az apparátus mindkét ország céljait segítő referenciaközpontként kíván működni: a magyar befektetőket segítheti az EAE-ben, illetve az onnan érkező tőke integrációját támogatja Magyarországon. Az EBC biztosítja mindazokat a szükséges szolgáltatásokat , amelyek egy új piacra való belépéshez, illetve a már működő project bővítéshez szükségesek. Nyújt tehát pontos és naprakész kereskedelmi információkat, a helyi kultúrával, fogyasztói szokásokkal, igényekkel, kereslettel összhangban segít kialakítani vagy módosítani az adott márkát. Bemutatja azokat a pénzügyi és gazdasági törvényeket, amelyek ismeretének hiányában a vállalkozás nem tud működni, sőt betartásuk nélkül az adott menedzsert akár komoly kellemetlenségek is érhetik.

Befektetőkre váró gazdasági szegmensek

Az EBC biztos információkkal rendelkezvén arról, hogy az emírségek milyen fejlesztési koncepciók mentén haladnak, javaslatot tesz azokra a gazdasági területekre vonatkozóan, ahol a magyar befektetők eséllyel indulhatnak.
Az ország ugyanis az ÖET / Öböl Együttműködési Tanács/ térségben legnagyobb mértékben tudta magát az olajbevételektől függetleníteni, és az energia ágazaton kívüli terület növekedése is gyorsabb.
A szolgáltatási szegmens - a pénzügyet is beleértve - jelentős súlyt képvisel (összesen: 38%). Mivel ez az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, munkaerő felvevő képessége is várhatóan növekedni fog.
A kormányzati szektor szerepe - noha lassan -, de erősödik. Ez különösen a tőkével legjobban ellátott Abu Dhabiban figyelhető meg, ahol a gazdaság élénkítésében a központi irányítás jelentős szerepet vállalt. Ezt erősíti az is, hogy Abu Dhabi 2030-ig szóló fejlesztési terve jelentős infrastrukturális projekteket tartalmaz.
Az ország - az Öbölben elsőként - felismerte a mezőgazdasági önellátás növelésére folytatott erőfeszítések haszontalanságát, és stratégiaváltással külföldi termőterületek megvételére és a bértermeltetés növelésére koncentrál
Középtávon a termelő ipar szerepe nőni fog, a különböző, már beindított beruházásoknak köszönhetően.

A magyar export szempontjából a perspektivikus ágazatok lehetnek:

  • energiaipar (hálózatépítés és elosztás)
  • feldolgozott élelmiszerek
  • gépjárművek
  • környezetbarát és környezetvédelemmel kapcsolatos technológiák
  • mezőgazdasági technológiák
  • műszer- és szabályzástechnika
  • oktatás (diákok toborzása magyar felsőoktatási intézményekbe)
  • orvosi és egészségüggyel kapcsolatos műszerek és technikák
  • távközlés/telekommunikáció
  • turizmus

Jogi tanácsadás a magyar befektetők részére
Mivel - a szabadkereskedelmi övezetek kivételével - csak helyi partnerrel közösen lehet vállalkozást indítani, valamint a gazdasági-pénzügyi tevékenység szabályozásának is vannak speciális elemei, az EBC komoly jogi apparátust működtet annak érdekében, hogy a magyar befektetők tájékozódhassanak a rendszerben, megszerezhessék az engedélyeket, és tevékenységüket legálisan végezhessék. Miután a kormányzat jelentős befektető, a magyar vállalkozók számára is figyelemreméltóak lehetnek a tenderek nyújtotta lehetőségek. Éppen ezért az EBC a kormányzati szervekkel való kapcsolattartás koordinációjában, illetve a közbeszerzési tendereken történő pályázatokkal kapcsolatban is hathatós támogatást kíván nyújtani.
Az Emírségekben kialakult rendszer szerint a szabályzás ugyan az egyes tagállamok szintjén történik meg, azaz a vonatkozó Emírség pénzügyminisztériuma felelős a közbeszerzések szabályozásáért és a folyamatok ellenőrzéséért, a gyakorlatban mindegyik Emírség az abu dhabi-i rendszert adaptálta, így ennek alapján bármely a szövetséghez tartozó tagállamban el lehet indulni.

Fontos momentum, hogy külföldi cég állami tenderen csak helyi képviselő/ügynök (sponsor) bevonásával vehet részt. Mód van arra, hogy a külföldi fél helyi partnerével vállalatot alapítson, és az induljon a tenderen, de ilyenkor az emírségi partner részesedésének el kell érnie az 51 %-os arányt.
Bár az egyes emírségek állami szervei a standard pályázati törvényhez igazodnak, de az egyes területek speciális jellegét figyelembe véve, egyéb előírásokat is kiadhatnak. Tekintettel arra, hogy az érdekelt magyar cég amúgy is csak helyi partnerével közösen indulhat, az EBC lehetőséget ad arra, hogy ezeket az információkat a helyi partneren keresztül - teljes jogi és szakmai háttér mellett - lehessen aktualizálni.

Az ún. nem hagyományos üzleti célú projectek menedzselésére, a tudástőke kivitelének támogatása
Noha az Emírségek az Öböl Együttműködési Tanács (ÖET) tagországai közül a második legnagyobb külföldi befektetés-állománnyal rendelkezik, az ország célja ezzel nem csupán a tőke becsalogatása, hanem - hozzájárulva a diverzifikációhoz és az infrastruktúra fejlesztéséhez.- elsősorban technológiák átvétele, szakemberek képzése és munkahelyteremtés a magasabb szakértelmet igénylő ágazatokban. Mindezek alapján magyar cégek elsősorban a környezetvédelem, a megújítható energiatermelés, az oktatás, a mezőgazdasági technológiák (vízhiánytűrő növénytermesztés, csirketenyésztési technológiák) továbbá a vízkutatás, területén esélyesek helyi partnerrel történő együttműködésre.
Ennek alapján az EBC segíti a magyar innovációk nyomán megvalósuló technológiák integrációját, speciális know-how mentén tevékenykedő munkacsoportok ( pl. orvosi vagy tudományos teamek) elhelyezkedését, de vállalja pl. művészeti termékek, alkotók menedzselését.

Részletes adatbázis és piaci információk az EBC partnereinek szolgálatában

Az EBC Development of a database outlining business capabilities for Hungarian investors. részletes adatbázisa lehetővé teszi, hogy a magyar befektető - még a komolyabb beruházások előtt - összevesse elképzeléseit a megcélzott piaci környezettel. Az EBC segít megvizsgálni, hogy az adott termék milyen mennyiségben áll rendelkezésre az adott piacon, hogy a fogyasztói szokások mennyiben indokolják az adott brand kivitelét, hogy a versenytársak milyen pozíciókkal rendelkeznek, milyen árképzést érdemes alkalmazni stb. A térség kultúrájából fakadóan különösen nagy szerepe van azoknak az ismereteknek, amelyek a helyi fogyasztók elvárásaival kapcsolatban adhatnak útmutatást. Ez - kiváltképp a magyar élelmiszeripari termékek esetében - lehet az összetevőkre, az ízvilágra, a disztribúcióra vagy akár a csomagolás mikéntjére vonatkozó jó tanács.

Az EBC a személyes kapcsolatok katalizátora
Az EBC hatékony szerepet játszhat a perszonális üzleti kapcsolatok megteremtésében, a helyi hálózatokba való integrációban. Személyes találkozókat szervez a magyar befektető és a kinti üzleti csoportok tagjai között. Javaslatokat tesz arra vonatkozóan, hogy milyen szakmai konferenciákon érdemes megjelenni. Mely kiállításokon és milyen anyagokkal kell az adott üzletág képviselőinek bemutatkoznia és felhívni a figyelmet.

Hogyan működik az EBC?

Az EBC szolgáltatásai iránt érdeklődők a regisztrációt követően egy kódot kapnak, amely közvetlen hozzáférést biztosít a legfrissebb információkhoz, dokumentumokhoz és adatbázisokhoz. A források használatának módját az EBC munkatársai az irodájukban történő, személyes találkozás alkalmával bemutatják ügyfeleiknek.
Az EBC tagjait hírlevében értesíti a piaci újdonságokról és lehetőségekről. Mód van arra is, hogy a kód birtokosa teljesen egyedi, személyre szabott információkat kérjen online formában az információs központtól.
Az EBC a különböző magyar városokban megrendezendő üzleti találkozókon konferenciákon és társasági összejöveteleken közvetíti az öböl menti országokban történő befektetések lehetőségeit.
A tagok folyamatosan használhatják Business Information Services-t. A tudakozószolgálaton keresztül egyeztethetnek személyes találkozót vagy telefonos konzultációt az EBC szakembereivel. A befektetők komplex piaci kutatásokat is megrendelhetnek e-mailen vagy akár telefonon keresztül is. Az információs központ munkatársai általában két napon belül szállítják a kívánt elemzést.
A szolgáltatások többségét a tagok ingyen vehetik igénybe, a nagyobb kutatások esetében felmerülő költségeket azonban meg kell téríteniük.

Az EBC szolgáltatásai

  • jogi tanácsok a helyi szabályozókkal és törvényi rendelkezésekkel kapcsolatban; a cégalapítás vagy társulás jogi procedúrájának intézése; a kormányzati tenderekre történő pályázat támogatása
  • szakmai segítségnyújtás a költségvetés tervezésében
  • tanácsadás helyi adottságokhoz illeszkedő márkafejlesztésben
  • helyi kontextusba illeszkedő marketing stratégiák kialakítása
  • helyi a partnerek megkeresése
  • a munkaerő piaci adatok rendelkezésre bocsátása
  • ingatlanpiaci befektetések támogatása
  • a bérleti díjak, lízing díjak ismertetése
  • vámszabályok, tarifák közlése
  • Visa szabályok ismertetése
  • a vállalkozáshoz szükséges infrastrukturális adatok megadása
  • adatok, tanácsok a térség kultúrájáról tradícióiról vásárlóiról
  • szakmai konferenciákra kiállításokra való kijutás segítése; tanácsadás
  • üzleti találkozók, tájékoztatók a hazai üzleti élet szereplői számára

Egyéb, hasznos információk
  • az Egyesült Arab Emírségekben nincs jövedelem- sem nyereségadó, ez a tény is vonzóvá teheti a térséget a magyar befektetők számára
  • az EBC magánvállalkozás, amely partnerségben áll a dubai-i kormánnyal. A magyar vállalkozók által kért adatok tehát megbízható forrásokból származnak. A budapesti iroda az EAU kormányának a Magyarországi befektetési lehetőségeket illetően is tanácsokat ad.
  • Az iroda képviselői október végén mutatnak be különböző magyar termékeket - első körben főleg élelmiszeripari - az EAU-ban
  • Az EBC Magyarországot és a régiót is népszerűsíteni kívánja az EAU-ban, ahol egyelőre igen keveset tudnak Európa keleti feléről
  • Már előrehaladott tárgyalások folynak a közvetlen Dubai-Budapest és Abu Dhabi-Budapest repülőjáratok indításával kapcsolatban. Ez gyorsabbá és komfortosabbá tehetné a magyarországi látogatásokat és üzleti kapcsolatokat az EAU-ből érkező menedzserek számára
  • Mivel az EAU kormánya úgy döntött, hogy felhagy a mezőgazdasági önellátásra való törekvésekkel, és az élelmiszerellátást az import valamint a bértermelés fokozásával fogják megoldani, ez lehetőséget jelent a magas színvonalú, magyar élelmiszeripari termékek és a magyar mezőgazdaság számára is


Főbb gazdasági mutatók, a gazdaság szerkezete, főbb ágazatok

Az Egyesült Arab Emírségek főbb gazdasági mutatói Az Egyesült Arab Emírségek főbb gazdasági mutatói

A magyar-emírségi külkereskedelem áruszerkezete (M USD) A magyar-emírségi külkereskedelem áruszerkezete (M USD)

Értékváltozás és a forgalom megoszlása 2008-ban (%) Értékváltozás és a forgalom megoszlása 2008-ban (%)

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény