FőoldalArchívumelectronica2010 - az elektronikai ipar nagy seregszemléje, immár 24. alkalommal
2010. október 07., csütörtök ::

electronica2010 - az elektronikai ipar nagy seregszemléje, immár 24. alkalommal

Idén november 9. és 12. között ismét az elektronikai iparé lesz a főszerep a Müncheni Vásárközpontban. A 132 000 m2-en 2797 kiállító várja az érdeklődőket, hogy bemutathassa új fejlesztéseit, eszközeit. A magyar ipart 15 cég képviseli a rendezvényen, többen közülük az ITDH közös standján

A kiállító elektronikai cégek nagyságrendje garantálja a látogatóknak, hogy a termékek és szolgáltatások széles körével találkozhatnak a kiállítás négy napja alatt. A kiállítók az elektronikai ipar széles körét ölelik fel a beágyazott és vezeték nélküli technológiáktól az orvos- és autóelektronikai iparon át a MEMS technológiákig.
Az electronica résztvevőinek minősége és száma már önmagában is üzleti sikert eredményezhet - és ezért páratlan a kiállítások között. "Találkozás, üdvözlés és vezető szerep" volt az a szlogen, ami az electronica2008 kiállítást nemzetközi mércével mérve is központi hellyé emelte a menedzsmentek felső szintjein munkálkodók számára is. Az a tény, hogy a látogatók 89%-a döntéshozó munkakörben dolgozott a cégénél, visszatükrözi azt a magas pozíciót, amit az electronica kiállítás élvez az iparban. A cégek és a látogatók száma az electronica2008-on az előző évekhez hasonlóan magas volt, így a vásár pozitív jeleket küldött a nemzetközi elektronikai iparnak. Mintegy 2800 kiállító vett részt az eseményen, melyből 58 százalék volt külföldi cég. Hozzávetőleg 73000 látogatót regisztráltak a rendezvényen. A kelet-közép-európai, a tajvani, a brazil, a dél-afrikai és az orosz látogatók száma magasabb volt, mint a múltban, és a kiállítók és a látogatók visszajelzései nagyon pozitívak voltak a vásárról: különösen a sokféle és a teljes spektrumot felvonultató kiállított eszközt, a vezető cégek megjelenését és a nagy százalékban jelentkező külföldi kiállítót értékelték pozitívan.
Az idei vásáron a kiállítók elsősorban azon elektronikai gyártó és szolgáltató cégek képviselőit várják a standjaikon, melyek érdekeltek elektronikus eszközök fejlesztésében, minőség-ellenőrzésében, karbantartásában és javításában.
Az electronica2010, ez a maga nemében egyedülálló esemény a kiállítókon keresztül bemutatja az érdeklődőknek az elektronikai ipar világszínvonalú, új fejlesztéseit az alkatrésziparban, a hardver- és szoftvermegoldások terén és a rendszerek-alkalmazások területén. A rendezvény fő témái idén az energiahatékonyság és a fenntarthatóság.
Rendkívül magas lesz a kiállítás kísérő programjainak száma is, hiszen két nemzetközi konferencia, öt fórum, a multicégek vezetőinek nyilvános kerekasztal-beszélgetése, amely "Milyen leckéket tanulhattunk meg a világgazdasági válságból?" címmel kerül megrendezésre, és több mint 300 céges előadást takar. November 8-9-én tartják az "electronica automotive conference"-t, amelyen a nagy autógyártó cégek és beszállítók új fejlesztéseiről és az autópiac helyzetéről kaphatunk információt, a "Wireless Cong­ress 2010: Systems & Applications" rendezvényen pedig a vezeték nélküli érzékelőkről, a Bluetooth- és az RFID-technológia mai állásáról, fejlődéséről és a mobilkommunikációról tudhatunk meg érdekességeket.
A tapasztalat, a tudás és a szakértelem ilyen mértékű koncentrálódása ismét azt a kérdést vetheti fel, hogy elég-e a négy nap a kiállítás alapos megtekintésére, az új fejlesztések megismerésére. A 46 ország 2797 kiállítója között jelentős gyártó cégeket és specializálódott kisvállalatokat is találunk.
Az autóipari fejlesztések idén elsősorban az energiahatékonyság és a környezethez való illeszkedés témaköreit ölelik fel. Az elektronikus rendszerek fejlődése a legnagyobb az autóiparon belül, a kiállítók kb. 20 százalékának vannak ilyen típusú fejlesztései.
Az autóipari fejlesztések mellett a vásár másik fontos témája a kijelzők piacának alakulása, a LED-es, OLED-es és AMOLED-es kijelzők harca. A lehető legsíkabb, leginkább energiahatékony és nagy felbontású készülékek tervezésére fókuszáló kijelzőgyártók mutatják be új eszközeiket az e-signage-től az okostelefonok képernyőin át a televíziókig. Itt mutatkozik be a Samsung EX(n) kijelzőcsaládja, amely 15 kg-os tömegével, 40 milliméteres vastagságával és a kommersz kijelzőkhöz képest 60%-os energiamegtakarításával méltán tarthat számot a látogatók érdeklődésére.
Magyarországot 15 cég képviseli a vásáron, köztük a BHE Bonn Hungary, a CASON, a Videoton Holding. Az ITDH közös standján többek között az Auter, a HITELAP és a Silveria mutatkozik be, valamint első ízben a Magyarországi Elektronikai Társaság, amely a hazai elektronikai ipart képviseli.

Idén második alkalommal lesz az eletronica kísérőrendezvénye a hybridica kiállítás is, amelyen a hibrid alkatrészek gyártói mutatják be, milyen új alkatrészeket sikerült kifejleszteniük a fémek és műanyagok segítségével. Az orvoselektronikai, autó-, energetikai, háztartás-elektronikai ipar a fő területei a hibrid alkatrészek felhasználásának, amelyeket egyre gyakrabban használnak a tervezők új fejlesztéseikben. A hybridica reprezentatív piaci körképet ad az ipar minden szegmenséből érkező kiállítók segítségével a hibrid alkatrészek piacáról.

www.electronica.de
www.hybridica.de

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény