FőoldalÜzletÚjabb akkumulátorgyár Gödön?
2023. január 18., szerda ::

Újabb akkumulátorgyár Gödön?

Sajtóhírek szerint az üzem kifejezetten a BMW számára gyártana.

A dél-koreai Csoszun hírportál értesülései szerint az új üzem termelése a tervek szerint megegyezne a másik két gödi gyár éves kapacitásával, a vevő pedig a debreceni BMW-gyár lenne. (Sőt az is elképzelhető, hogy vegyesvállalatként jön majd létre.) A mintegy 300 milliárd forint értékű beruházás keretében a Samsung új, hengeres formájú, 46 milliméter átmérőjű cellákat állít majd elő megnövelt nikkel, de csökkentett kobalttartalommal.

Állítólag ez az együttműködés áll annak a BMW-bejelentésnek a hátterében, miszerint akkupakk-összeszerelő üzemmel bővítenék a debreceni gyárukat. Ebben az üzemben hatodik generációs akkumulátorokat gyártanak majd. Mindez ötszáz fővel növeli a BMW debreceni gyárában a munkahelyek számát, a debreceni beruházás összértékét pedig nyolcszázmilliárd forint fölé növelné. Az akku pakkokhoz a cellákat Gödről szállítanák.

A Samsung eddigi gödi beruházásai már több problémát is felvetettek. 2021 júniusában arról írt a sajtó, hogy a gödi gyár bizonyos részlegei engedélyek nélkül üzemelnek. Akkor egymillió forintos bírsággal megúszta az üzem. 2022. májusában arról cikkeztek, hogy a gyár közelében lévő gödi kutak vizében olyan, akkumulátorgyártáshoz használt vegyi anyagot találtak, amelyek akár a magzatok egészségét is károsíthatják. Júniusban pedig egy hatósági vizsgálat azt mutatta ki, hogy a gyár „23 fő munkavállalójának egészségét, testi épségét súlyosan és közvetlenül veszélyeztette” azáltal, hogy a dolgozóknak hónapokon át különböző káros anyagokat kellett belélegezniük. Az utóbbi kihágásért a gyár üzemeltetője 10 millió forintos bírságot kapott, de sokan kétségbe vonták, hogy ennek és a hasonlóan alacsony összegű bírságoknak valós visszatartó erejük lenne.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény