FőoldalÜzletTöbben már a 6G-ről gondolkodnak
2021. augusztus 03., kedd ::

Többen már a 6G-ről gondolkodnak

A Samsung már tavaly úgy számolt, hogy 2030-ban széles körben is el lehet indítani a kereskedelmi 6G mobilhálózatokat.

6g small

A magyar piacra nemrég belépett mobilgyártó, az Oppo bemutatta első 6G témájú fehér könyvét, amely részletesen tárgyalja következő generációs 6G hálózatok architektúráját. A dokumentumban a kínai gyártó által létrehozott kutatócsoport felvázolja a 6G hálózatok modelljének műszaki jellemzőit, szolgáltatási és rendszerkövetelményeit, valamint a gépi tanulás felhasználási lehetőségeit.

Az Oppo szakértői véleménye szerint a 6G gyökeresen átalakítja mind a mesterséges intelligencia működését, mind pedig az alkalmazását. Az Oppo víziója szerint a mobilkommunikáció élményének új szintjét ígérő 6G-s eszközök működésében meghatározó szerepe lesz a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazásának. A jövő készülékei öntanuló algoritmusokat töltenek le és telepítenek majd, illetve adatokat gyűjtenek az algoritmusok további fejlesztéséhez. Ennek megfelelően a következő generációs, 6G mobilhálózat gyökeresen átalakítja az emberek és a mesterséges intelligencia közötti interakciót, valamint lehetővé teszi, hogy a technológia a hétköznapok részévé váljon – olvasható az Oppo által közzétett előrejelzésben.

Kutatásuk arra is rámutat, hogy a jelenlegi intelligens eszközök korlátozott számítási teljesítménye és tárolókapacitása megnehezíti a nagy méretű MI-algoritmusok alkalmazását, a 6G hálózatok alatt azonban egy MI-tartomány több szerepet is betölthet: lehet például hagyományos bázisállomás, adatbázis, modelltár vagy alkalmazásszerver is. Az Oppo modelljében a 6G eszközöket a készülék helye és rendszerigényei alapján egy MI-tartományhoz rendelik. A tartomány ezután kiválasztja a kívánt szolgáltatáshoz szükséges legmegfelelőbb algoritmust és feladatot, miközben biztosítja az optimális kommunikációs kapcsolatot.

ai cube small

A jelenlegi hálózatok két dimenzióra bonthatók: ezek a User Plane (UP) és a Control Plane (CP). Az UP elsősorban azért a hálózati teljesítményért felel, amelyet a felhasználók közvetlenül is érzékelnek, például a sebesség vagy a válaszidő. A CP ezzel szemben a hálózat konfigurálásához kapcsolódik és biztosítja a műveleteket a területi tartományok között a csomópontok különböző mozgási mintázatai szerint. Ha az UP-t a városi forgalomban gyorsan haladó járművekhez hasonlítjuk, akkor a CP a közúti forgalom ellenőrzése. A vállalat modelljének újítása, hogy a CP és UP síkokra merőlegesen bevezeti az AI Function Plane-t, így egy térbeli koordinátarendszer (AI-Cube) képződik. Ez az egyedülálló, mesterséges intelligenciával továbbfejlesztett architektúra két tekintetben is fejlettebbé teszi a 6G hálózatot: egyrészt a funkcionalitás területén, másrészt az olyan magas szintű hálózati képességek területén, amelyek lehetővé teszik a 6G hálózatok számára önmaguk optimalizálást, dinamikus irányítását és az erőforrások intelligens elosztását.

Forrás: www.oppo.com

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény