FőoldalÜzletKína kriptovaluta bányákat zár be, felrobbant a videokártyák piaca
2021. július 23., péntek ::

Kína kriptovaluta bányákat zár be, felrobbant a videokártyák piaca

Harmadáért szerezhet GPU-t, aki százasával vásárolná…

2020 elejétől a piac negyedét lefedő kriptobányászok mintegy 700 ezer videokártyát vásároltak fel, ezáltal hiányt és magas árakat idéztek elő a grafikus hardverek terén. Most a kriptovaluta-bányák által használt kurrens és korábbi generációhoz tartozó Nvidia és AMD grafikus egységek egy váratlan túlkínálat miatt jelentős árengedménnyel kaphatók. A jelenség hátterében az áll, hogy Kína betiltotta és bezáratja a kriptovaluta-bányákat. A bányászathoz használatos többezres gépparkokat a tulajdonosok ezért vagy elköltöztetik, vagy eladják. Ez utóbbiak nagy mennyiségben igyekeznek a szabadulni a kártyáktól és legalább száz darabos tételekben üzletelnek.

Azonban arra oda kell figyelni, hogy a bányászatra használt videokártyákat az eredmény maximalizálása érdekében általában túlpörgetik, ami megrövidíti az élettartamukat. Ezért, illetve a tételek nagysága miatt egyelőre nem tapasztalható nagy kereslet, így folyamatos az áresés. Jellemző módon egy Magyarországon 250 ezer forint körüli áron kapható RTX 3060 videokártya a kínai piactereken 80 ezer forint körüli áron elérhető.

Az eladási hullámban szintén szerepet játszik, hogy a második legnagyobb kriptopénz, az Ethereum augusztusban Proof of Work (PoW) helyett Proof of Stake (PoS) modellre cseréli kriptográfiai bizonyítási eljárását. Ez a számítási teljesítmény helyett letétbe helyezett kriptovalutával szabályozza az elosztott rendszerben visszaigazolóként dolgozók részesedését. A lényeg: az Ethereum PoS modellje feleslegessé teszi a grafikus kártyák használatát.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény