FőoldalÜzletA kínai piacnak köszönhetően nőtt az Ericsson profitja
2020. október 29., csütörtök ::

A kínai piacnak köszönhetően nőtt az Ericsson profitja


A kínai piaci szereplők háttérbe szorítására tett amerikai erőfeszítések a svéd cég malmára hajtják a vizet.


Erős harmadik negyedévet zárt az elsősorban mobilhálózati berendezésekre, így 5G-s hálózati komponensek fejlesztésére és gyártására szakosodott svéd Ericsson. A vállalat legújabb üzleti jelentése szerint a profit messze az elemzői várakozások felett alakult. A svéd multi árbevétele éves szinten ugyan mindössze 1%-kal, 57,5 milliárd svéd koronára nőtt, a működési profit elérte a 9 milliárd svéd koronát (ez éppen egymilliárd dollárnak felel meg), ami jelentős többlet mind az egy évvel ezelőtti 6,5 milliárd koronás, illetve az elemzői konszenzus által várt 6,98 milliárd koronás profithoz képest.

Mindez elsősorban a növekvő árrésnek, illetve annak köszönhetően, hogy a cég idén több kínai 5G-s mobilhálózat-komponens beszerzési tenderen is nyert. Bár az európai multiknak továbbra is eltörpül a piaci részarányuk a belföldi szereplőkhöz képest, Kína hatalmas méretéből adódóan a tendergyőzelmek jelentős mértékben hozzájárultak a cég eredményességéhez.

Az Ericsson eddig összesen 112 operátorral kötött beszállítói szerződést 5G-s mobilhálózati berendezések biztosítására. A vállalat megoldásai mostanra gyakorlatilag az összes kontinensen jelen vannak, a kínai piaci szereplők háttérbe szorítására tett amerikai erőfeszítések pedig úgy tűnik, szintén a svédek, illetve a finn rivális, a Nokia malmára hajtják a vizet.

A vállalat további kínai térnyerését komolyan veszélyeztetheti a svéd hírközlési hatóság egy hete nyilvánosságra hozott álláspontja, miszerint nem indulhat a jövő hónapban kezdődő 5G-s frekvenciaaukción olyan operátor, amely a Huawei vagy a ZTE mobilhálózati berendezéseiből kívánja felépíteni az új generációs hálózatot. A kínai diplomácia a külügyminisztérium szóvivőjén keresztül a bejelentést követő napon máris kilátásba helyezte, hogy ha Svédország nem objektív feltételek szerint dönt, és nem korrigálja "hibás döntését", az negatívan hathat a jövőben a svéd cégek kínai szereplésére.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény