FőoldalÜzletLehetőségek elektromos töltőberendezés-gyártóknak a Zöldbusz-programban
2020. november 04., szerda ::

Lehetőségek elektromos töltőberendezés-gyártóknak a Zöldbusz-programban

Október 26-án nyílt meg a lehetőség arra, hogy autóbusz töltőberendezés-gyártók és -forgalmazók minősített partneri címet szerezhessenek, ezzel pedig részt vegyenek a Zöldbusz-program demonstrációs mintaprojektben

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerint a Kormány a Zöldbusz-programban 36 milliárd forinttal támogatja az elektromos autóbuszok beszerzését.

A Klíma- és természetvédelmi akcióterv keretében meghirdetett Zöldbusz-program demonstrációs mintaprojektében első körben a buszgyártók és forgalmazók szerezhettek minősített partneri címet. A folytatásban a töltőberendezéseket gyártó és forgalmazó piaci szereplők 2020. október 26-tól nyújthatnak be pályázatot termékeik minősítésére.

A mostani felhívásban az elektromos autóbuszok töltésére alkalmas, legalább 100 vagy 150 kilowatt nagy teljesítményű egyenáramú töltőberendezést forgalmazó cégek, cégcsoportok jelentkezését várják. A pályázaton sikeresen szereplő gyártók és forgalmazók termékei vehetnek majd részt a Zöldbusz-programot előkészítő demonstrációs mintaprojektben.

A mintaprojekt célja a tapasztalatszerzés az elektromos autóbuszok üzemeltetése és beszerzése, az infrastruktúra-kiépítés és a járművek töltése terén. Debrecenben már befejeződött, Békéscsabán pedig októberben indult el a Zöldbusz demonstrációs program, amelynek keretében az utasok kipróbálhatják az elektromos járműveket, megtapasztalhatják a környezetkímélő közlekedés előnyeit.

Az összegyűjtött szaktudás és tapasztalat katalizátorszerepet tölthet be a tiszta és csendes elektromos autóbuszok még szélesebb körű elterjesztésében – mutatott rá Kaderják Péter. A kormány célja, hogy tíz éven belül minden második busz környezetbarát legyen a nagyvárosok helyi közlekedésében.

A pályázatok benyújtására 2020. november 13-án 12 óráig van lehetőség. A pályázati felhívás a Zöldbusz-program hivatalos weboldalán érhető el.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény