FőoldalÜzletDiszlokálnának az amerikai techóriások Kínából
2020. március 09., hétfő ::

Diszlokálnának az amerikai techóriások Kínából

A legnagyobb amerikai techcégek fontolgatják, hogy áttelepítik a hardvergyártást Kínából

A tavalyi kereskedelmi háború után idén újabb zavaró tényező lépett fel a Kínából jövő importtal szemben: a koronavírus-járvány. A kialakult szituáció annyira zavarja a kínai alapú beszállítói láncokat, hogy a legnagyobb amerikai techcégek, mint az Apple, a Microsoft és a Google, máris fontolgatják, hogy áttelepítik a hardvergyártást Kínából. A CNBC szerint valószínűleg nem lesz egyszerű dolguk, mivel a kínai gyártás minden eddiginél jobban be van ágyazódva az amerikai beszállítói láncokba...

A japán Nikkei Asian Review nemrég hírül adta már, hogy a Google és a Microsoft el is kezdte a hardver- és alkatrészgyártás áthelyezését Kínából. A lap úgy tudja, hogy a Google a következő olcsó telefonját Vietnámban kezdik el áprilisban gyártani. Sőt a következő csúcsmodellt is Vietnámban gyárthatják a jövő év második felétől. A Google tovább thaiföldi gyártópartnert is felkeresett, hogy készítse fel a gyártósorait, mert okostermékek, például hangfelismerős asszisztensek gyártásával bízná meg. A Microsoft a tervek szerint a második negyedévben szintén Vietnámban kezdheti el a Surface laptopok és asztali számítógépek gyártását. Mindkét vállalat hardvergyártása nagyrészt Kínában történt eddig. A Microsoft nem kommentálta a CNBC-nek az értesüléseket, a Google pedig nem válaszolt a hírügynökség megkeresésére.

Érdemes megemlíteni, hogy az Apple már tavaly elkezdte a gyártás áthelyezését Kínából, próbaképp Vietnámban AirPodokat kezdett el gyártani és új beszállítókat keresett fel, azzal a céllal, hogy a gyártás 10-30 százalékát Kínából Dél-Kelet-Ázsia többi részébe helyezze át.

A globális késztermékek mintegy 40 százaléka Kínából jön manapság és vannak még szabad kapacitások a világ többi országában. Már rövid (3-6 hónapos) időtávon is viszonylag könnyen lehet Kínától elszakadnia a legtöbb olyan vállalatnak, amelynek jól bejáratott összeszerelési dokumentációja van.

Lassú folyamat lesz a beszállítói láncok diverzifikálása, hogy ne függjenek ennyire Kínától. A legnehezebb feladatot az alkatrészek jelentik, amely a modulok és a késztermékek alapja is, ezeket a kapacitásokat nagyon nehéz „költöztetni”, hiszen teljes ökoszisztémákra van szükség. Nem lesz könnyű Kínán kívül újra kiépíteni az alkatrészgyártást, sok időbe kerül felépíteni a kapacitásokat egy másik országban. Az összeszerelést bárhová át lehet helyezni, viszont a gyártósorok felállítása időbe telik és egyik ország sem rendelkezik olyan mennyiségű munkaerővel, mint Kína. Mindezek tetejében az alkatrészgyártóknak is vannak beszállítói Kínában.

Arról nem is beszélve, hogy nem biztos, hogy szignifikánsan csökkennének a kockázatok azzal, hogy más ázsiai országokba viszik a vállalatok a gyártást. A koronavírus több országba szétterjedt, és a vámok politikai akarattól függően más országokat is érinthetnek a jövőben.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény