FőoldalÜzletAmerikai cégek hazavinnék a gyártást Kínából
2019. július 11., csütörtök ::

Amerikai cégek hazavinnék a gyártást Kínából

A Nikkei Asia Review szerint a kereskedelmi háború következményeitől tartva egy sor amerikai óriásvállalat fontolgatja, hogy elviszi a gyártás egy részét Kínából

A lap értesülése szerint az érintett cégek között van a HP, a Dell, Microsoft és az Amazon is. Ha ők mind elviszik a gyártókapacitásaik egy részét, az súlyos csapás lesz a kínai elektronikai iparnak. A HP és a Dell a világ elsőilletve harmadik számú számítógépgyártója, ketten együtt a világpiac 40 százalékát fedik le. A HP és a Dell tavaly 70 millió laptopot szállítottak le összesen, többségük a kínai Csungking városában készül. Ezek a cégek a hírek szerint a kapacitásuk mintegy egyharmadát vinnék el az országból. Állítólag a Microsoft, a Sony, a Nintendo, a Google és az Amazon is elvinnék a játékkonzolok illetve az okoshangszórók előállítását Kínából. Továbbá a Lenovo, az Acer és az Asustek Computer is terveket készít elő bizonyos folyamatok elköltöztetéséhez, az Apple pedig állítólag költségfelmérésbe kezdett azzal kapcsolatban, mennyiben kerülne az okostelefongyártás 30 százalékának áttelepítése más országba.

A Nikkei megkereste a HP-t, a Google-t, az Amazont és a Microsoftot, hogy valóban ilyen radikális lépésekre készülnek-e, de a cégek nem kommentálták a híresztelést. Ha a cégek valóban jelentős mértékű gyártási kapacitást költöztetnek el, az nagyon fájdalmas lehet az 1990-es évek óta leglassabb növekedési ütemet felmutató kínai gazdaságnak. Ráadásul, ha a kereskedelmi háború hatásaitól eltekintünk, Kína akkor is kemény versenyre számíthat a feljövőben levő India és Dél-Kelet-Ázsia részéről: a cikk szerint a Kínától való elmozdulást fontolgató cégek között felmerült Thaiföld, és Vietnám is, mint lehetséges célpontok.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény