FőoldalÜzletKütyüpályázat 2019 – 10 éve az alkotni vágyó mérnökhallgatók szolgálatában
2019. június 27., csütörtök ::

Kütyüpályázat 2019 – 10 éve az alkotni vágyó mérnökhallgatók szolgálatában

Immáron 10 éve kerül megrendezésre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszékén (BME-MIT) a Kütyüpályázat fantázianéven futó hallgatói verseny. A pályázatot a Schnell László Műszer- és Méréstechnika Alapítvány kezdeményezése hívta életre. A pályázat keretén belül az Alapítvány Innovációs és Konstruktőri díjait nyerhetik el a tehetséges hallgatók. Az idei díjazást a Villamosmérnöki és Informatikai Kar azonos mértékben támogatta

A pályázat játékos neve inkább a figyelemfelkeltés célját szolgálja, illetve utal az egész pályázat barátságos hangulatára, valójában komoly mérnöki tervezés és munka áll a pályázatra jelentkező hallgatók mögött.

Valószínűleg a szakmában dolgozó villamosmérnökök között is sokan vagyunk olyanok, akik a kezdeti szárnypróbálgatásokat saját építésű eszközökön (kütyükön) keresztül tettük meg. Tudjuk, hogy az ilyen eszközök építése nem csak egyszerű szabadidős tevékenység, hanem alapjaiban hozzájárul a mérnökké válás folyamatához, a felmerülő elméleti és gyakorlati problémákon keresztül hasznos tapasztalatot szerezhetnek a kezdő mérnökhallgatók. Az Alapítvány elkötelezett a tehetséges hallgatók támogatásában, illetve a mérnökképzés színvonalának fejlesztésében, és ezen irányelvét többek között a Kütyüpályázat által a gyakorlatban is érvényesíti.

A pályázatra a BME Villamosmérnöki és Informatikai Karának (BME-VIK) bármely villamosmérnök vagy informatikus hallgatója jelentkezhetett saját építésű elektromos vagy elektromechanikus eszközével. A pályázaton csakis működő eszközzel lehetett jelentkezni, legyen az egy próbapanelen összerakott prototípus vagy már szinte termékké vált munka.

A pályaműveket egy öttagú szakmai zsűri értékelte, illetve közönségszavazást is szerveztünk. Az értékelési szempontok közül a legfontosabbak az innováció, a megvalósítás minősége és igényessége, illetve a feladat komplexitása.

A pályázatra 10 hallgató jelentkezett. A pályaművek között a játékosnak tűnő eszközöktől kezdve a gyakorlati felhasználáshoz már közel álló szerkezetek széles skálájával találkozhattunk. Szerencsére a zsűrinek idén is nehéz dolga volt az értékelés során.

A pályázat keretein belül a Schnell László Műszer és Méréstechnika Alapítvány a BME-VIK támogatásával 100 e Ft és 150 e Ft közötti értékű jutalmakat osztott ki. Az Alapítvány nevében a díjakat dr. Kerese István kuratóriumi elnök, a BME-VIK nevében Prof. Bíró József dékánhelyettes adta át.

A díjazottak a következők:

  1. Vagner Jázon: Karóra tenisz-pontozás nyilvántartásához
  2. Thuróczy Bertalan: Okos kesztyű
  3. Konyári András: Minimoog model D analóg szintetizátor

Ezennel is gratulálunk a helyezetteknek, illetve nem kevésbé minden résztvevő hallgatónak!

Amennyiben a pályázat felkeltette a kedves Olvasó érdeklődését, jövőre is várunk szeretettel mindenkit versenyzőként, a közönség tagjaként, szurkolóként vagy akár támogatóként. Bátorítjuk a lelkes hallgatókat, hogy bármikor keressék meg a BME-MIT munkatársait, ha szeretnének szakmai segítséget saját ötleteik megvalósításához. Bízunk benne, hogy a 2020-as évben is sok érdekes pályaművet csodálhatunk majd meg a bemutatón.

www.mit.bme.hu/kutyupalyazat, www.mit.bme.hu/palyazatok_nyertesek

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény