FőoldalÜzletHatalmas iparági érdeklődés kíséretében zajlott a negyedszázados jubileumi PLC Verseny
2019. május 07., kedd ::

Hatalmas iparági érdeklődés kíséretében zajlott a negyedszázados jubileumi PLC Verseny

Az Óbudai Egyetem adott otthont a magyar műszaki felsőoktatás egyik jelentős, minden évben megrendezett hallgatói szakmai seregszemléjének, a XXV. Jubileumi Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenynek. A köztudatban PLC verseny néven ismert szakmai vetélkedőt a házigazdák Zalotay Péter néhai főiskolai docens emlékének ajánlották, aki már a verseny alapításában is részt vett, és a hazai PLC oktatás egyik kiemelkedő egyénisége volt

Az évről-évre visszatérő verseny kiváló alkalom arra, hogy a különböző felsőoktatási intézményekben tanuló, hasonló érdeklődésű fiatalok szervezett keretek között találkoznak egymással, összemérhessék elméleti és gyakorlati tudásukat. A 24 csapatot felvonultató jubileumi esemény házigazdája az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kara volt, az Automatika Intézet rendezésében.

A nemes vetélkedés számadatai is elismerésre méltóak: 9 egyetem 14 szervezeti egységéből, 71 hallgató, 29 kísérő oktatóval csatlakozott a megmérettetéshez, melyek közül két csapat határon túlról, Szabadkáról érkezett. A verseny iránti növekvő érdeklődést jelzi, hogy két marosvásárhelyi oktató megfigyelőként követte nyomon az eseményeket, mérlegelve a jövő évi csatlakozás lehetőségét. Az Óbudai Egyetem öt csapattal vett részt, egy a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Karról, két-két csapat pedig a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Automatika Intézetéből, illetve a Műszertechnikai és Automatizálási Intézetéből.

XXV. Jubileumi Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny április 16-ai megnyitó ünnepsége elnökségében foglalt helyet Prof. Dr. Réger Mihály, az Óbudai Egyetem rektora, Földesi Gabriella, Egyetem kancellárja, Dr. Nádai László, a Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar dékánja, Dr. Semperger Sándor, az Automatika Intézet igazgatója és Dr. Nagy István, a versenyt alapító Felsőoktatási Irányítástechnikai Oktatásmódszertani Egyesület (FIOM) elnöke.

Dr. Réger Mihály köszöntőjében méltatta az elődök munkáját, kiemelve, hogy „a verseny 25 évvel ezelőtti alapítói között volt az Óbudai Egyetem két jogelődje, a Bánki Donát és a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola is. Intézményünk az elmúlt negyed században már öt alkalommal rendezte meg a programot, óbudai telephelyünk pedig – 1999 és 2008 után – immáron harmadszor házigazdája e nemes versengésnek.” Gondolatai zárásaként minden résztvevőnek kívánt „sok sikert, a hallgatóknak eredményes és tanulságos szereplést, továbbá azt, hogy a megmérettetést követően a maguk választotta szakmai pályán tovább haladva hasznos tagjaivá váljanak a magyar társadalomnak és a nemzetgazdaságnak.”

Dr. Nádai László, a házigazda Kandó Kar nevében köszöntötte a megjelenteket, majd utalt az Óbudai Egyetem jogelődje alapításának 140. évére, kiemelve a Kar évfordulós eseményeit. Végezetül Dr. Nagy István, a FIOM elnöke a szervezet 25 éves történetét mutatta be, majd áttekintette a rendezvény statisztikai adatait.

Az Egyesület Elnöksége a negyedszázados jubileum tiszteletére törzsgárdát alapított. E jeles naptól fogva minden évben a verseny ünnepélyes megnyitója keretében kerül sor az új törzsgárda tagok köszöntésére. A törzsgárda tagja lehet az a felkészítő oktató, vagy egyetemi munkatárs, aki kerek öt éve kapcsolódott be a versenybe. Azoknál, akik már hallgatóként is részt vettek a versenyen, a törzsgárda tagság kezdetét az első hallgatói megjelenés évétől számítják. A jubileumi alkalommal öten 25 éves, ketten 20 éves, egy fő pedig 10 éves törzsgárda oklevelet vehetett át.

A verseny első napján a csapatok elméleti feladatokat oldottak meg a méréstechnika; az elektrotechnika; a digitális technika; az informatika; a mechatronika; a pneumatika; a szabályozás- és vezérléstechnika; valamint az MSZ EN 61131 szabvány ismeretének témaköreiben.

A második és harmadik napon egy-egy gyakorlati feladat várt a hallgatókra, amelyet a zsűri előtt élesben is be kellett mutatni. Az első gyakorlati feladat egy kockákat sorba rendező kollaboratív robot vezérlése, míg a második egy kertgondozó mobil robot vezérlése volt. A feladatok különös nehézségét az adta, hogy a versenyzők a négyórás kidolgozási idő alatt csak kétszer tíz percre csatlakozhattak a konkrét technológiához, így a működő programot gyakorlatilag "vakon" kellett elkészíteniük.

A verseny harmadik napjának estéjén került sor az eredményhirdetésre az Egyetem Bécsi úti aulájában. Az Ünnepélyes Díjátadó elnökségében foglalt helyet Prof. Dr. Réger Mihály rektor, Földesi Gabriella kancellár, Dr. Gáti József általános rektorhelyettes, Dr. Nádai László dékán, és Dr. Nagy István, a FIOM elnök, valamint a gyémánt fokozatú támogatók képviselői, így Bodnár Balázs, az Evopro Kft. ügyvezetője, Dr. Szilassy László, a Gamma Digital Kft. ügyvezetője, Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. divízió igazgatója, egyúttal az Óbudai Egyetem Konzisztóriumának tagja, valamint Mészáros Tamás, a Vesz-Mont 2000 Kft. projektmérnökségének vezetője.

A záró programon Dr. Gáti József köszöntötte a megjelenteket, akinek rektorhelyettesi minőségében a PLC verseny díjátadó ünnepsége volt az utolsó hivatalos megjelenése. A hallgatókhoz szólva hangsúlyozta „Önök egy gyorsan változó világban folytatják tanulmányaikat, amelyben a tudás gyors átadása, az új szakmai ismeretek beépülése az oktatási programba, az innováció művelése a mindennapi képzési feladatok részévé vált. E folyamatban fontos a kreativitás, a kritikus gondolkodás, a nyitottság az új iránt. Önök oly korban élnek, ahol az alapok elsajátítása mellett el kell sajátítaniuk a robotizáció, a felhő alapú technológiák, illetve a mesterséges intelligencia ismereteit, melyek az Ipar 4.0, a modern ipari gyártás átfogó innovációs trendjét jelentik.”

Záró gondolataiban rektorhelyettes úr az Óbudai Egyetem nevében megköszönte a versenyzők felkészülését segítő oktatók tevékenységét, a programok előkészítésében és lebonyolításában közreműködő munkatársak és hallgatók áldozatos munkáját, valamint a szakmai és anyagi hozzájárulást nyújtó intézmények, gazdasági partnerek kiváló támogatását. A díjátadón az elnökségében helyet foglaló a gyémánt fokozatú szponzorok képviselői is szólaltak a résztvevőkhöz, a rendezvény utánpótlásépítő szerepét hangsúlyozva.

A verseny negyedszázados történelmére visszatekintve, az idei rendezvényt egyedülállóan nagyszámú, egészen pontosan 31 gazdasági partner tisztelte meg a jelenlétével szponzorként.

Gyémánt fokozatú támogatást nyújtott az Evopro Kft., a Gamma Digital Kft., a Siemens Zrt., valamint a Vesz-Mont 2000 Kft., akik hozzájárulása nélkül a versenyt nem lehetett volna megrendezni a felmutatott színvonalon.

Arany fokozatú támogatók, akik kiemelkedő értékű anyagi támogatást vagy elnyerhető tárgynyereményt ajánlottak fel. Így az Accenture Kft.; a Balluff-Elektronika Kft.; a Beckhoff Automation Kft.; az Evosoft Hungary Kft.; a FESTO Automatika Kft.; a HEITEC Hungary Kft.; a Mitsubishi Electric Europe B.V.; az OMRON Electronics Kft.; a Robot-X Hungary Kft.; a Schneider Electric Zrt.; valamint a WAGO Hungária Kft.

Ezüst fokozatú támogató az ATYS-CO Kft.; a Cont-L Kft. és az Infocontrol Hungária Kft., akik jelentős értékű anyagi támogatást, vagy elnyerhető tárgynyereményt ajánlottak fel. A sikeres lebonyolítást további bronz fokozatú és patrónus támogatók segítették elő. Ezúton is köszönjük a szponzorok támogatását!

A díjátadón emléklapot vehetett át minden hallgató, felkészítő tanár és támogató vállalkozás. A nagyszámú szponzornak köszönhetően minden résztvevő csapat tárgyjutalommal térhetett haza, amely a felkészítő intézmények tulajdonába került azzal a céllal, hogy a minőségi mérnökképzést szolgálja. Az első három helyezett csapat tagjai pedig az emléklap mellett oklevelet, pénzjutalmat, és további szponzori tárgyjutalmakat kaptak.

A XXV. Jubileumi Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Automatika Intézetének "Óbudai Vincellérek" elnevezésű, Husz János, Nagy Roland, Nagy Zoltán összetételű csapata hazai pályán is sikerrel védte meg a tavaly Szegeden – "Óbudai Távolugrók" néven – elnyert első helyezését. Külön elismerést érdemel, hogy az Automatika Intézetnek ez már a nyolcaik, zsinórban pedig a negyedik első helyezése.

A második helyezést szintén az Automatika Intézet hozta el, az "Óbudai Szürkebarátok" elnevezésű, Haász János, Márkus Gábor, Soós Dániel összetételű csapatával. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a Pécsi Tudományegyetem Informatika és Villamos Intézetének "Pollesto" nevű csapata tagjaként Klepah Máté Otmár, Lovász Lázár Levente és Scheich Richárd János állhatott fel.

A PLC verseny és a Kandó Kar melletti két évtizedes elkötelezettsége és önzetlen támogató tevékenysége elismeréseként emléklapot vehetett át, és Kandó Kálmán Emlékplakett elismerésben részesült Husz Zoltán, az Omron Kft. műszaki igazgatója, valamint Magyar István, a Siemens Zrt. automatizálási üzletág vezetője.

Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. divízió igazgatója pedig Werner von Siemens emlékérmet adott át Lamár Krisztián, a verseny főrendezője és a Szervezőbizottság elnöke részére a vállalat és az Óbudai Egyetem közti szakmai kapcsolatok hosszú ideje fennálló építéséért és ápolásáért.

Gratulálunk a díjazottaknak, és kívánunk minden versenyzőnek további szakmai sikereket! Reméljük, hogy az idei résztvevők közül minél több hallgatóval újra találkozhatunk a jövő évi PLC versenyen is, amely a verseny történelmében először az országhatáron kívül, Szabadkán lesz.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény