FőoldalÜzletVégleg megszűnt az Externet
2019. március 25., hétfő ::

Végleg megszűnt az Externet

23 évnyi működés után mintegy 8000 ügyfelet hagyott hátra, ők a Comnica Kft-hez kerülnek

Március elején megszűnt hazánk egyik legrégebbi, 1996-ban alapított alternatív távközlési cége, az Externet Zrt. A magyar tulajdonosi körrel, Kft-ként cég eleinte modemes internetszolgáltatást kínált, majd a Telekom (akkor még Matáv) xDSL infrastruktúráján keresztül szélessávú internetet is értékesített, mint megannyi más alternatív távközlési cég. A társaság Szolnokon kezdte meg a szolgáltatást, mely később a telekomos primer körzetek mellett kibővült a koncessziós társaságok által működtetett körzetekkel. A cég később kábelnet-szolgáltatást is kínált az előfizetőknek, szintén a Telekom viszonteladójaként.

Az Externet felívelése az előző évtized végéig üstökösszerű volt: a szolgáltatót 2004-ben vásárolta meg az econet.hu Nyrt, majd a társaság 2008-ban átvette a VIVAnet és a TVNet ADSL ügyfélállományát, és ugyanebben az évben tőzsdére ment. 2008 októberében az Externet bekerül a Deloitte által értékelt 50 legdinamikusabban növekvő közép-európai technológiai cég rangsorába.

A 2010-es elején látszódni kezdtek az első repedések a falon. Az Externet 2010-ben átadta mintegy 20-25 ezer fősre becsült xDSL ügyfélállományát a Telekomnak, hivatalos indoklás szerint "pénzügyi okokból". A portfólió ezzel együtt mobilnet-szolgáltatással bővült, a cég partnere a Vodafone Magyarország lett, mely később vezetékes üzleti szolgáltatásokat épített az Externet infrastruktúrára. A cég végül 2017-ben kivonult a tőzsdéről, zártkörű Rt-vé alakult és csődvédelmet kért. Ugyanis - bár a társaság 2013 és 2016 között nyereségesen működött - hatalmas, mintegy 900 millió forintos adósságot görgetett maga előtt. A vállalat a személyszállítási szektorban is próbálkozott megvetni a lábát, 2016-ban elindította a Green Taxi nevű taxiszolgáltatást a fővárosban, tisztán elektromos járműparkkal.

Az Externet szolgáltatásait és ügyfeleit átvevő Comnica contact center és ügyfélkapcsolati megoldások fejlesztésével és internet alapú hangszolgáltatások kereskedelmével foglalkozik. 18 éve aktív szereplője a telekommunikációs piacnak, szolgáltatásait 40 országban értékesíti, rendszerein több mint 100 nemzetközi és hazai hálózatot kapcsol össze. A Comnica – itthon egyedülállóan – mobilnetes hírközlési szolgáltatóként kínál majd publikus, fix IPv4 címeket a vállalkozások számára partnerével, a Vodafone-nal karöltve.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény