FőoldalÜzletJövőre ismét változik a földfelszíni televíziós műsorszórás
2019. március 19., kedd ::

Jövőre ismét változik a földfelszíni televíziós műsorszórás

2020-tól jön a DVB-T2, több ezer háztartásban szükségessé válhat a vevőberendezések cseréje

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) véleményezésre közzétette a honlapján annak a dokumentációnak a tervezetét, amely alapján áprilisban megpályáztatja az országos földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózatok építését és üzemeltetését – a jelenlegi szolgáltató Antenna Hungária jogosultsága ugyanis 2020 őszén lejár. A felszabaduló spektrumokat szintén a mobilszolgáltatásokhoz lehet majd igénybe venni. A frekvenciasávok átrendezésével járó változások egyértelmű fejlődést hoznak majd mind a digitális televíziózás, mind az ötödik generációs internetes hálózatokra épülő megoldások terén - vélik az NMHH-nál.

Az NMHH közleménye szerint a tervek alapján öt hálózat (vagyis multiplex) kiépítésére és üzemeltetésére lehet majd pályázni, melyek közül kettő a jelenleg is alkalmazott DVB-T technológiával sugároz majd, a további három viszont DVB-T2-re áll át. A modernebb hálózatra épülő multiplexek frekvencia igénye lényegesen kisebb lesz. Az így felszabaduló spektrum pedig uniós előírások alapján mobiltávközlési szolgáltatások részére allokálja majd az állam. A pályázat nyertesének olyan megoldást kell majd alkalmaznia, ami a szabad vétellel tévéző lakosságnál nem jelent semmilyen anyagi megterhelést, beavatkozást, és amihez nem lesz szükség új vevőberendezés megvásárlására, azaz a meglévő DVB-T-s set-top boxát vagy televíziókészülékét senkinek sem kell lecserélnie.

Az előfizetéses szolgáltatások esetében a nyertes a saját üzleti döntése alapján határozza majd meg, hogy ingyenesen vagy díj ellenében biztosít DVB-T2 set-top boxot előfizetői számára. A DVB-T2 technológiaváltás Magyarországon nagyságrendileg legfeljebb 90 ezer előfizetőt érinthet - ennyien fizetnek elő jelenleg az Antenna Hungária MinDig TV Extra szolgáltatására. Korántsem biztos ugyanakkor, hogy ezeknél az ügyfeleknél feltétlenül szükséges a vevőberendezés cseréje, tekintve, hogy az elmúlt években forgalomba hozott tévékészülékek és set-top boxok zöme már DVB-T2 dekódert tartalmaz. Akiknek mégis cserélniük kell, azok nagyjából 15 ezer forintos kiadásra számíthatnak, egy új, kártyaolvasóval ellátott DVB-T2 set-top box jellemzően ennyiért érhető el (ha nem biztosítja ingyen a szolgáltató).

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény