FőoldalÜzletLehet, hogy még sincsenek kémchipek az alaplapokon
2018. december 17., hétfő ::

Lehet, hogy még sincsenek kémchipek az alaplapokon

A Supermicro nem talált kémchipeket az alaplapjain

"Nem találtunk rosszindulatú, idegen chipet az alaplapjainkon" - állítja közleményében a Supermicro. A tajvani-amerikai alaplapgyártó a széles körű és részletes, harmadik fél bevonásával végzett nyomozás alapján kijelenti, abszolút semmilyen bizonyíték nincs az október elején a médiában megjelent állításokra.

A Supermicro kimondatlanul a Bloomberg Businessweek cikkére céloz, amely ezek szerint tévesen állította, hogy az adatközpontokba szánt egyes termékeken kémchipet helyezett el a kínai hírszerzés. Az alaplapgyártó arról egyelőre nem beszélt, hogy fontolgat-e bármilyen jogi lépést a magazin ellen. Ugyanis A Supermicro, illetve annak befektetői számára sokba került a sárdobálás: az ügy hallatára azonnal bő 40 százalékot zuhant a vállalat papírjainak értéke. Bár azóta valamelyest magához tért a részvényárfolyam, a Supermicro még nem nyerte vissza a botrány előtti értékét. Ez alapján elképzelhető, hogy a Bloomberg, vagy a magazin újságíróit esetlegesen félrevezető források szándéka mögött egyszerű tőzsdei spekuláció állt.

Közleményében a Supermicro állítja, kirobbanása óta a lehető legmagasabb prioritással kezelte az ügyet. A vállalat egy meg nem nevezett nyomozócéggel közösen helyezett nagyító alá különféle, a Bloomberg cikkében szereplő vásárlók által használt alaplapokat, egyúttal pedig a legújabb modelleket is megvizsgálták. A fizikai illetve a funkcionális tesztek egyértelműen bizonyították, hogy az alaplapokat sem a Supermicro, sem pedig egy esetleges harmadik fél nem preparálta, így az azokra épülő rendszerekhez nem lehet hardveres úton rejtett hozzáférést szerezni.

A gyártó emellett pontokba szedve részletezi, hogy milyen módon vizsgálják termékeiket. Eszerint a gyártási folyamat minden pontján tesztelik az alaplapokat, illetve az azok alapját jelentő nyomtatott áramkört, melynek minden rétegét "átvilágítják". A tesztek alapfeltétele, hogy a bérgyártó személyzete mellett a Supermicro alkalmazottai is jelen legyenek, legyen szó manuális, vagy bármilyen automatizált eljárásról. A cég állítja, az alaplapok végleges terveihez illetéktelenül senki nem férhet hozzá, a cég saját alkalmazottai sem. Végül, de nem utolsó sorban a Supermicro leszögezi, rendszeresen végez auditot bérgyártóinál, a minőség mellett a gyártási folyamat egyes lépcsőit egyaránt ellenőrizve. A cég szerint nem fedezett fel semmilyen rosszindulatú chipet, és tagadta azt is, hogy a cikkben említett titkos FBI-vizsgálat zajlana.

Az Apple még kategorikusabban utasította el a cikk állításait. Eszerint a Bloomberg az elmúlt évben többször kért hivatalos állásfoglalást az Apple-től ebben a témában, amelyre minden esetben alapos belső vizsgálat után adott választ a vállalat, és nem talált semmilyen FBI-vizsgálatot, amelyben a cég részt venne. Kimondták: az Apple sosem talált rosszindulatú chipeket, hardveres manipulációt vagy szándékosan elhelyezett sebezhetőséget semmilyen szerverben. Az Apple sosem volt kapcsolatban az FBI-jal vagy más ügynökséggel ilyen incidens kapcsán.

A szóban forgó két cég közleménye ellentmond a Bloomberg korábbi állításának. A magazin október eleji cikke szerint az Amazon felfedezett egy, a Supermicro alaplapjain kiépített biztonsági rést. Erről korábban itt írtunk.https://www.elektro-net.hu/uzlet/8840-titokban-beultetett-csipekkel-kemkedett-kina

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény