FőoldalÜzletSzeptember 1-től a halogénlámpákat sem szabad gyártani
2018. szeptember 03., hétfő ::

Szeptember 1-től a halogénlámpákat sem szabad gyártani

A hazai iparban egyedül a Tungsramot érinti az intézkedés, amelyre a cég már idejében felkészült

Az Európai Bizottság rendelete alapján 2018. szeptember elsejétől az unióban környezetvédelmi megfontolások miatt betiltják a halogénizzókat. A raktáron lévő készletet még értékesíteni lehet. A Világítástechnikai Társaság szerint a magyar fényforráspiacon mintegy 20 százalékot képviselhet a halogéntermékek aránya. A kereskedők igyekeztek feltölteni készleteiket, mert egy ideig még lesz kereslet a termékekre.

A világítástechnikai gyártóknak volt idejük felkészülni erre a helyzetre, hiszen az EU rendeletének előkészítése 2009 óta zajlik. A Tungsramot sem érte meglepetés e kérdésben, már korábban elindult a vállalat profiljának átalakítása, reagálva a piaci és szabályozói változásokra. Ugyanakkor, mivel a Tungsram a halogénizzóit elsősorban az Európai Unión kívüli területeken értékesíti, az EU szeptember 1-jétől hatályos tiltása nem befolyásolja az értékesítést.

A Tungsram a globális piacon prémium európai márkaként lép fel, LED-termékeinek értékesítése pedig évről évre harminc százalékkal bővül. Ennek oka az, hogy a megcélzott piac nem a lakosság, hanem a vállalatok, vagyis az épületvilágítás vagy a közvilágítás, ahol a LED-re való átállás gyorsan lezajlott vagy még éppen zajlik.

Magyar István, a Tungsram operációért felelős igazgatója szerint amikor Jörg Bauer megvásárolta a GE Lighting fényforrásüzletágát és globális gépjármű-világítástechnikai ágazatát, éppen a piaci és regulációs változásokra reagálva indította el a Tungsram profiljának átalakítását. Külső tanácsadókat is bevonva olyan innovációra készül a cég, amely az Ipar 4.0 kihívásaira reagál, és kihasználja azt a tudást és azokat a kapacitásokat, amelyeket a világítástechnikában töltött 120 év alatt fejlesztett ki. A Tungsram keresi azokat az utakat, ahol a világítástechnikai termékek hozzáadott értékkel hoznak hasznot. A cég jelentős szerepet kíván betölteni a hazai és a nemzetközi okosváros-projektekben, amelyekhez már most is gyárt smart-ready, vagyis okoseszközökhöz felhasználható LED-lámpatesteket. Ezek képesek arra, hogy szenzorokat, WiFi-berendezéseket, kamerákat fogadjanak be, és ezzel egy okoshálózat gerincét alkossák a közterületeken.

Magyar István szerint a hagyományos izzógyártás üveg, fém, műanyag, kerámia megmunkálásával is jár, és ezeket az ismereteket más, XXI. századi iparágakban, például az egészségügyben is lehet hasznosítani.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény