FőoldalÜzletElkészült Shakti, az első indiai processzor
2018. augusztus 21., kedd ::

Elkészült Shakti, az első indiai processzor

Évek óta folyik Indiában a hazai processzor fejlesztése

A fejlesztést végző csapat Twitter bejegyzése szerint már bootol az indiai processzor. A madrasi Indian Institute of Technology (IIT Madras) keretein belül zajló fejlesztési projekt ezzel fontos mérföldkőhöz érkezett: a kifejlesztett lapka prototípusa már működőképes. A Shakti projekt lapkái a tervek szerint teljesen nyílt forráskódúak és szabadalommentesek.

A Shakti projekt célja nem egyetlen chip, a tervezők rögtön egy egész családot álmodtak meg, amellyel a legegyszerűbb IoT-eszközöktől a nagy teljesítményű szerverekig le tudják fedni a piacot. A nagy tervek egyelőre szerény eredményeket hoztak, jelenleg a "C-osztályú" processzor működőképes, amelyet inkább mikrokontrollerként aposztrofálnak a készítők, de képes azért a Linux kernelt elindítani. A prototípus 400 MHz-es órajelen működik, a méretre és fogyasztásra optimalizált lapka mérete mindössze 4×4 milliméter. A chip nem valamelyik tajvani bérgyártó műhelyében készül, hanem az Intel (!) 22 nanométeres FinFET eljárásán. Ez nem éppen ultramodern technológia, de az eljárás jobb, mint amit általában a kis kutatóprojektek meg tudnak engedni maguknak. A mikroarchitektúráról, vagyis a tulajdonképpeni fizikai megvalósításról a fejlesztők átfogó diasora ad jó képet.

shakti1

A neten fellelhető információk szerint az IIT projektje 2014-ben indult. Célja egy szabadon használható, RISC-V utasításarchitektúrára épülő processzorsorozat fejlesztése és gyártása. A projekt másik kimondott célja pedig az indiai CPU-fejlesztő ökoszisztéma megalapozása, vagyis, hogy az országban legyen több olyan tapasztalt mérnök, aki részt vett már mikrokontrollerek, processzorok fejlesztésében és gyártásra előkészítésében. G S Madhusudan, a projekt egyik vezetője szerint a projekt igazi célja, hogy Indiában legyen meg a CPU-architektek kritikus tömege, létrejöjjön egy olyan helyi fab [félvezetőgyártói] ökoszisztéma, amely bármilyen típusú CPU tervezését fel tudja vállalni, végső soron pedig a világ top 5 CPU-tervező laboratóriumává tudjanak válni.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény