FőoldalÜzletA Micron termékeit kitiltják Kínából
2018. július 13., péntek ::

A Micron termékeit kitiltják Kínából

Kína megtiltja a Micron termékeinek importálását, értékesítését, illetve felhasználását. A döntés mögött az amerikai memóriagyártó és a tajvani UMC csatározása áll. A Bloomberg szerint az egyelőre nem hivatalos ítélet oka, hogy a Micron megsértette a tajvani bérgyártó egyes szabadalmait. Amennyiben a tiltás hosszan érvényben marad, az komolyan megnyirbálhatja a Micron bevételeit és a nyereségét. Gyors megoldást csak egy licenc megállapodás hozhat

A történetben a legérdekesebb fordulat, hogy az egész eljárást a Micron indította el még tavaly, amikor is hivatalosan megvádolta az UMC-t azzal, hogy az üzleti titkokat adott át Kína egyik jövőbeni potenciális memóriagyártójának, a Fujian Jin Hua IC Companynak. Januárban viszontperelt az UMC, mondván, az amerikai cég (is) megsértette egyes, különféle memóriákhoz kapcsolódó szabadalmait. A tajvani gyártó egyúttal azt kérte, hogy a Micron állítsa le kínai gyárának működését, fizessen kompenzációt, az ország pedig tiltsa meg az importot, illetve a már behozott termékeket semmisíttesse meg. A Fuzhou-i Elsőfokú Bíróság a tajvani cégnek adott igazat. Ennek értelmében a Micron összesen 26 különböző, DRAM és a NAND chipeket egyaránt tartalmazó termékének importját tiltja be Kína.

Az elmarasztaló döntés rendkívül érzékenyen érintheti az amerikai vállalatot. Az ugyanis tavalyi forgalmának nagyjából 50 százalékát a Kínában értékesített különféle termékeknek köszönhette, tehát egy esetleges hosszan tartó embargó negyedévente milliárdokkal csökkentheti a bevételeit (a legutóbbi negyedévben 7,78 milliárd dollár volt a Micron bevétele). A cég papírjainak értéke azonnal 5 százalékot zuhant.

Az ítéletet mögött az amerikai és kínai kormány közötti látványos gazdasági csatározás is állhat. Kína számára különösen fájdalmas, hogy óriási összegekért kénytelen félvezetőket importálni, a behozatal mértéke meghaladja a kőolajimportét. A mostani lépés visszacsapás lehet az amerikai acélvámokért.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény