FőoldalÜzletEgymilliárd euróra büntetik a Qualcommot
2018. január 29., hétfő ::

Egymilliárd euróra büntetik a Qualcommot

Az ok: a Qualcomm piaci erőfölényével megakadályozta, hogy más vállalatok is versenyezni tudjanak az LTE lapkák piacán

Az akadályoztatást úgy érte el a Qualcomm, hogy jelentős összeget fizetett az Apple-nek, amely az egyik legnagyobb súlyú mobilipari szereplő, amely ezért cserébe nem vásárolt ilyen lapkákat mástól. Így kerültek Qualcomm-féle LTE-csipek az Apple iPhone-ba és iPadbe. A több mint öt éven át tartó állapot torzította a piaci versenyt, hiszen bármilyen jó csipeket is gyártottak a riválisok, azokat nem tudták nagy mennyiségben eladni.

A csipgyártó 2011-ben kötött kizárólagos beszállítói szerződést az Apple-lel, ezt hosszabbították meg 2013-ban, egészen 2016-ig kitolva a lejárat határidejét. Ebben a szerződésben az állt, hogy amennyiben az Apple mégis mástól vásárol, nemcsak hogy nem kap pénzt a Qualcommtól, de még a korábban kapott összegek nagy részét is vissza kell fizetnie. Kiderült a dokumentumokból, hogy az Apple elgondolkodott az Intel által gyártott LTE-csipek használatán, ám erről letett, amíg érvényben volt a szerződés. Ezt követően azonban, 2016 szeptemberétől, az Intelt is felvette az Apple a beszállítói közé.

Az Európai Bizottság a büntetés mértékének megállapításakor figyelembe vette a Qualcomm domináns, a piac 90 százalékát uraló pozícióját a domináns helyzet időtartamát. Az Apple, mint ügyfél kiemelt szerepét – miután a kereslet igen nagy része hozzá volt köthető – állapították meg és a jogsértő helyzet időtartamát 5 év, 6 hónap és 23 napban határozták meg. Az eljárás során a Qualcomm nem tudta bebizonyítani, hogy nem torzult a verseny, és a Bizottság ezzel ellentétes megállapításra jutott.

A büntetés összege kereken 997 439 000 euró, ami a Qualcomm 2017-es forgalmának 4,9 százalékát jelenti.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény