FőoldalÜzletIsmét felvetődött az állami mobilszolgáltató ötlete
2018. január 18., csütörtök ::

Ismét felvetődött az állami mobilszolgáltató ötlete

A kormány már régóta drágának tartja az európai viszonylatban is borsos hazai tarifákat. Két opció lehetséges: új piaci szereplő létrehozása vagy valamelyik meglévő felvásárlása

Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a magyarországi távközlési piacon túlságosan magasak a fogyasztói árak, ezért nem szabad lemondani az állami tulajdonú mobilszolgáltató létrehozásáról. Az MTI híre szerint Lázár Hódmezővásárhely-Szikáncson, egy lakossági fórumon beszélt arról, hogy állami tulajdonban lévő mobilszolgáltató azért volna fontos, mert a széles sávú internet közösségi alapszolgáltatás. Azt mondta, hogy a tapasztalatok szerint minél hátrányosabb helyzetben van egy település, annál rosszabb a távközlési szolgáltatás minősége.

A miniszter által felvetett téma nem számít újdonságnak, a kormány már régóta drágállja a hazai távközlési szolgáltatásokat. Az árak pontos, nemzetközi összehasonlítása a megszámlálhatatlan tarifacsomag miatt nem egyszerű, ugyanakkor figyelembe kell venni azt is, hogy a világ egyik legjobbja a magyarországi mobil- és vezetékes hálózat lefedettsége és minősége – röviden: nincs ingyenvacsora…

Szakértői vélemények szerint alapvetően kétféleképpen jöhet létre az ominózus állami távközlési vállalat. Egyfelől új cég alapítása merülhet fel, és erre már volt is példa 2012-ben. Akkor az MPVI Mobil Zrt. konzorciumként jött létre, amelyben az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és az MFB Invest pénzintézet 45-45 százalékos részesedéssel összesen félmilliárd forinttal, a Magyar Posta pedig 10 százalékkal vett részt. A cég azonban soha sem kezdte meg a szolgáltatást, mert a Fővárosi Törvényszék hatályon kívül helyezte a 12,7 milliárd forintos frekvenciavásárlását. Az MPVI Mobil meg is szűnt 2013 végén, amikor a két nagybefektető kiszállt, a fennmaradó hányad pedig beolvadt a Magyar Posta Zrt.-be.

A másik lehetőség a felvásárlás, ami mellett szól, hogy a viszonylag kicsi és telített piacra nehéz volna új cégnek belépnie. A piacvezető Magyar Telekom kétséges, hogy eladósorba kerülne, a Telenor és a Vodafone viszont kevésbé jó helyzetben van. Mindkét cég kivonulásáról merültek már fel iparági pletykák és azok cáfolatai is. Szóba jöhet esetleg a Digi vagy a NordTelekom felvásárlása is. Utóbbi kapcsán az elmúlt hetekben felröppent a hír, hogy a CIG vagy az Appeninn szállna be, ám ezt később hivatalosan cáfolták.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény