FőoldalÜzletJapán akkugyár beruházást támogat a magyar állam
2018. január 15., hétfő ::

Japán akkugyár beruházást támogat a magyar állam

Az MTI híre szerint magyarországi leányvállalatot alapított a japán GS Yuasa Corporation, amely lítiumionos akkumulátorokat fog gyártani Miskolcon. A cég 8,8 milliárd forint értékű beruházását a magyar állam 465 millió forinttal támogatja

A miskolci lesz az első üzem Japánon kívül, ahol a vállalat lítiumionos akkumulátorokat fog gyártani – közölte Makoto Yoda, a GS Yuasa vezető tanácsadója. A csaknem 29 millió eurós befektetéssel az első szakaszban 51 munkahely jön létre, az építkezés februárban kezdődik.

A GS Yuasa beruházása helyszínének kiválasztását Miskolc jól szervezett infrastruktúrájával, a képzett helyi szakemberekkel és a város vezetése által nyújtott támogatással – mondta Makoto Yoda. Az elmúlt évek éghajlatváltozása sürgetővé tette a széndioxid-kibocsátás mérséklését, ez pedig az autóipart is új kihívások elé állította. A rendelkezésre álló idő szűkös, de a károsanyag-kibocsátásra megoldást jelenthetnek az elektromos autók, a lítiumionos akkumulátoroknak pedig ezek meghajtásában kiemelt jelentősége lehet.

A magyar gazdaság sikerei a következő években azon múlnak, hogy sikerül-e a minél gyorsabb átállás az új autóipari korszakra, az önvezető járművek és az elektromobilitás technológiáinak meghonosítására – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a beruházást bejelentő sajtótájékoztatóján. A legkorszerűbb technológiák magyarországi bevezetéséhez szükség van a high-tech vállalatok szerepvállalására, ezért a japán GS Yuasa 8,8 milliárd forint értékű miskolci beruházását a kormány 465 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette – közölte a tárcavezető. Hozzátette: a munkahelyteremtésben ma már nem az új álláslehetőségek száma, hanem az általuk termelt hozzáadott érték, a technológiai színvonal és az innovációs tartalom a legfontosabb. Ezt az új minőséget Magyarország a kézzelfogható közelségbe került teljes foglalkoztatottság mellett érheti.

Az akkumulátorokat, elemeket, töltőket és más elektromos berendezéseket gyártó GS Yuasa Corporation 2004-ben jött létre a Yuasa és a Japan Storage Battery egyesülésével. 17 országban megközelítőleg 15 ezer munkavállalót foglalkoztat, árbevétele a 2017 márciusával zárult üzleti évben csaknem 3 milliárd dollár volt. A kiotói székhelyű cégnek világszerte kilenc üzeme van, négyben ólomakkumulátort, ötben újratölthető Li-ion akkumulátort készítenek. A magyarországi leányvállalatát, a miskolci székhelyű GS Yuasa Magyarország Kft.-t 2017. október 30-án jegyezték be.

A Yuasa tevékenysége 1666-ban indult faszéngyártással, majd 1915-től vasgyártással, 1918-tól elemgyártással, 1925-től szárazelemgyártással folytatódott. A fúzió másik tagja, a Japan Storage Battery 1904-ben fejlesztette ki a nagy kapacitású ólomakkumulátorát, termékei széles körben elterjedtek.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény