FőoldalÜzletCsődöt jelentett a német napenergia nagy reménysége, a Solarworld
2017. május 16., kedd ::

Csődöt jelentett a német napenergia nagy reménysége, a Solarworld

Az MTI híre szerint a német napelem ipar büszkesége úszik az adósságban, ezért csődöt jelentett. A napelemek világpiaci ára 2016-ban ötödével csökkent a kínai termelési kapacitás növekedése miatt. A Solarworld szerint a kínai gyártók árdömpinget alkalmaznak

A Solarworld már hosszú ideje küzd az alacsony napelem árakkal, az Egyesült Államokban pedig egy per esetleges költségei fenyegetik. Az amerikai Hemlock szilícium beszállító vállalat 720 millió eurós kártérítést követel a német vállalattól. A bíróság helyt adott a keresetnek, amit a Solarworld megfellebbezett. Az eljárás még tart.

A cég már hosszabb ideje küzdött finanszírozási problémákkal. Például egy 2014-es intézkedéscsomag kulcs eleme volt ezen adósság elfogadható csökkentése. Akkor a kötelezettségek kb. 55%-át részvényekké alakították át. Ehhez a napelem gyár részvényeseinek is hozzá kellett előzetesen járulniuk, miután új részvényeket bocsátottak ki. Frank Asbeck vezérigazgató idén márciusban pedig még arról beszélt, hogy egy szigorú takarékossági programmal 2019-ig talpra lehet állítani a vállalatot. A programban a Solarworld "minőség és technológia" jelmondattal igyekezett volna megkülönböztetni magát az ázsiai konkurenciától. A működési költségeket egyebek között 400 alkalmazott - ebből 300 németországi - elbocsátásával egy ötödével csökkentette volna a cég.

A 2016-os évet 92 millió euróval a mínuszban zárta a Solarworld. Eredményessége azonban az idei év elején már javult, az első negyedévet 28 millió eurós működési eredmény hiánnyal zárta, szemben a tavalyi negyedik negyedévi 51 millió eurós hiánnyal. Napelem eladásait pedig 382 megawatt áramtermelési kapacitásra növelte az első negyedévben a negyedik negyedévi 348 megawattról.

A bonni székhelyű cégnek a németországi Freibergben, valamint az amerikai Hillsboróban van gyára. Ez utóbbit 2007-ben vette meg a japán Komatsu Grouptól. 2013-ban átvette a Bosch Solar Energy gyárát.

Forrás: MTI

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Led technológia

Led technológia

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény