FőoldalÜzletÖngyógyító vezetőanyag elektronikai alkalmazásokra
2017. április 11., kedd ::

Öngyógyító vezetőanyag elektronikai alkalmazásokra

Eredeti méretének akár ötvenszeresére is nyújtható, gumiszerű vezetőanyagot kísérleteztek ki, mely még akkor is képes összeforrni, ha külső erőhatás kettétépte

A „wolverine” fantázianevű öngyógyító anyag számos sérülés esetében jelenthet azonnali megoldást az okostelefonok sérüléseire. Elsősorban a kijelző és az akkumulátorok terén növelheti a biztonságot.

Már tavaly decemberben hallani lehetett a UC Riverside vegyészei által kifejlesztett anyagról, melyet most az American Chemical Society előtt is bemutattak. A gumiszerű vezetőanyag tulajdonképpen nem más, mint egy nagymértékben nyújtható polimer és ionizált só keveréke. Akár eredeti méretének ötvenszeresére is megnyújtható, de ennél is fontosabb tulajdonsága, hogy képes önmagát „gyógyítani": még akkor is vissza tud állni eredeti állapotába, ha az anyagot két részre szakítják.

Ezt egy speciális, ion-dipólus kölcsönhatásnak, kötéstípusnak köszönheti az anyag. A töltött ionok és poláris molekulák közötti erők magas fokú stabilitást mutatnak elektrokémiai körülmények között, ez biztosítja a nagyfokú rekreációs képességet. Dr. Csao Wang kutatásvezető poláris, nyújtható polimert kombinált nagy ionerősségű sóval, így hozva létre a keresett anyagot. Ennek az ötvözetnek köszönhetően, még szétszakadása esetén is képes összeforrni az anyag két, különálló széle. Számos tesztet végzett a kutatócsapat az anyagon, vágásoktól, szakításoktól kezdve egészen odáig, hogy lapokra vágták szét. Vizsgálataik szerint 24 óra alatt minden ilyen fizikai behatás után regenerálódott, eredeti állapotába állt helyre.

wolverine 1

Wang elmondása szerint az öngyógyító anyag olcsó megoldást jelenthet számos, az okostelefonok esetében jelentkező problémára, például a kijelzőt vagy az akkumulátort érő fizikai behatások ellentételezésére. De nem csak mobilkommunikációs készülékekben lesz használható az öngyógyító anyag. A kutatócsapat szerint mesterséges izmokat is létre lehet hozni belőle, amik akár a robotika fejlődését is elősegíthetik.

Ugyanakkor további kutatásokra és a kereskedelmi forgalomban való megjelenéséhez a gyártás fejlesztésére van szükség, ezért a kutatás vezetője szerint 2020 előtt nem számíthatunk a wolverinnek a hétköznapi életben való megjelenésére.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény