FőoldalÜzletA mobiltelefonok fele kockázati tényező
2016. november 02., szerda ::

A mobiltelefonok fele kockázati tényező

A Kaspersky Lab által közzétett legújabb kutatás szerint világszerte a mobil készülékek magas kockázatot jelenthetnek a megfelelő védelem hiánya miatt. Az eredmények azt mutatják, hogy hiányzik a kellő tájékozottság, hogy hatékonyan védjük eszközeinket

Az európai Kiberbiztonsági Hónap keretében, az Europol ’Mobil Kártevő Tájékoztatás Kampány’ részeként ismertetett kutatás célja az volt, hogy megértesse a felhasználóval a tudatosság fontosságát és felhívja a figyelmet az online jelenlétben rejlő kockázatokra.

A 21 országos, 12.000 válaszadóval készült kutatás szerin a megkérdezettek többsége telepített vírusírtót tabletjére, okostelefonok esetében ez az arány csupán a fele. Az emberek hajlamosabbak számítógépeiket védelemmel ellátni (88%), mint a mobiltelefonjaikat, holott számos információt, köztük a legszemélyesebb adatokat legtöbb esetben mobilokon tárolunk.

Úgy tűnik, a felhasználók nincsenek tudatában, hogy a hordozható eszközöket is védeni kell: míg 54% gondolja úgy, hogy az asztali számítógépeken és laptopokon feltétlenül szükség van védelmi szoftverekre, addig csak 42% vallja ugyanezt telefonok és tabletek esetében. További tény, hogy a felhasználók ötöde (21%-a) nincs is tisztában a mobil kártevők veszélyeivel.

Néhányan igyekeznek megvédeni mobiljaikat, de ez jellemzően a jelszavas védelemre korlátozódik: a válaszadók 81%-nak van a számítógépén és 82%-nak az okostelefonján jelszókérő. Ha kizárólag csak jelszavas védelmet használunk, ez azért aggasztó, mert egy jelszó nem nyújt védelmet a rosszindulatú vírus vagy adathalász támadások ellen.

A fogyasztók mindössze 41% -a használ jelszót és szoftveres védelmet együttesen, ami azt jelenti, hogy a készülékek több mint a fele ki van szolgáltatva a bűnözésnek.

A legkézenfekvőbb fenyegetettség, amivel mi magunk is szembesülhetünk, az online aktivitásaink során (online vásárlás, vagy egyszerű adatmegosztás) közzétett adataink ellopása. A kutatás megállapította, hogy a kibertámadások elszenvedőinek Android-os telefonja is fertőzött volt (21%-a), és 22%-uk az adatait is elvesztette.

Victor Yablokov, a Kaspersky Lab mobil üzletágának vezetője szerint: "A mobileszközök fontos részei életünknek. Nemcsak fontos információt tárolnak, hanem banki tranzakciót folytatunk, levelezünk, képmegosztó közösségi oldalakat használunk, tartjuk a kapcsolatot a külvilággal. Felelőtlenség védtelenül hagyni a számunkra fontos adatokat.

A kutatásból kiderült, hogy minden második telefon veszélynek van kitéve. Ahhoz, hogy ezt a tendenciát megváltoztassuk még rengeteg munka vár ránk. Tájékoztatni akarjuk az embereket a rájuk leselkedő veszélyekre, hogy minél otthonosabban és védetten mozogjanak az online térben."

Annak érdekében, hogy megvédjék a mobil készülékeket a bűnözéstől, a Kaspersky Lab elindított egy oldalt: https://www.kaspersky.com/android-security. Ez a felület megvédi az okostelefonokat és a táblagépeket a kártevő alkalmazásoktól és honlapoktól, biztosítja a felhasználók adatait és a lopásgátló funkció védi a felhasználói adatok biztonságát, ha a mobil, a tablet elveszett vagy ellopták.

A kutatás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény