FőoldalÜzletÓ, io, CIO, innováció!
2016. szeptember 02., péntek ::

Ó, io, CIO, innováció!

A CIO-k szerepe ugyanolyan gyorsan változik, ahogyan a technológia, amelynek menedzselése az alapvető feladatuk. Az informatikai vezetők munkája sosem volt kihívásoktól mentes, napjainkban pedig egyre több megoldásra váró problémával kell szembe nézniük. Minden vállalat nyomás alatt áll, hogy a versenyképesség megtartásához új üzleti modelleket kutasson, új piacok felé nyisson, és befogadjon olyan új technológiákat, amelyek segítségével szorosabbra fűzheti kapcsolatait az ügyfelekkel és partnerekkel

A technológiai trendeket figyelemmel kísérő vállalatok komoly lehetőségeket és egyúttal jelentős kockázatokat is látnak a technológián alapuló innovációban, amely kétélű fegyver, ha a versenyképesség növeléséhez akarják igénybe venni. Az ilyen jellegű fejlődés nem az üzleti egységek szintjén meghozott taktikai döntéseken alapul, hanem a rendelkezésre álló lehetőségek mérlegelését, értékelését kívánja meg, amelyekre csak egy központi szerepben álló személy, például CIO lehet képes. A legsikeresebb CIO-k képesek átlátni a jövő várható trendjeit, és átfogó, hosszú távú stratégiai tervekben gondolkodnak. Az egymástól független, pillanatnyi döntések sorozatai ugyanis mindössze tűzoltásra elegendők.

Az ideális CIO kihasználja az innovációkat...

A legtöbb informatikai vezetőnek az a fő feladata, hogy biztosítsa a meglévő rendszerek megfelelő működését. Emellett azonban az ígéretes innovációkra is fel kell hívnia a vállalat döntéshozóinak figyelmét. Mivel a CIO-k egyaránt tisztában vannak a szervezetben felmerülő igényekkel és az új technológiai trendekkel, ők megfelelő helyzetben vannak ahhoz, hogy ideális megoldásokat javasoljanak a szervezet infrastruktúrájának és működési folyamatainak továbbfejlesztésére. Ezek a szakemberek a korábbi tapasztalataik révén általában jó eséllyel meg tudják becsülni, hogyan tud a vállalat új technológiák alkalmazásával új lehetőségeket teremteni, illetve megfelelni a különféle üzleti kihívásoknak.

...gyorsan lép...

A CIO-k többségét kevesebb, mint két évre nevezik ki, ezért gyorsan meg kell találniuk a prioritásokat. Ezt sokszor megnehezíti az árnyék IT, vagyis azok az informatikai beszerzések, amelyekről nem az IT-részleg dönt, hanem az egyes üzleti egységek a saját hatáskörükben. Rengeteg felesleges munkát varr a CIO-k nyakába, ha túl sok, egymástól függetlenül működő technológia összekapcsolására kényszeríti őket a szervezet. Ideális esetben a CIO-nak az alapoktól kezdve kellene integrálnia az IT-projekteket, hogy a vállalatok hosszú távú, átgondolt programok mentén működjenek, miközben a pillanatnyilag aktuális taktikai céloknak is eleget tesznek.

...értékeli a trendeket...

A felhő, a big data vagy éppen a Dolgok Internete által kínált lehetőségek túlmutatnak a rövid távú előnyökön, és akár új piacokat is megnyithatnak a cégek előtt. Az ügyfelek adatai egyre könnyebben hozzáférhetővé válnak, az IoT pedig valós idejű betekintést és elemzéseket kínál, ami innovatív szolgáltatásokat hozhat létre. A CIO-knak folyamatosan elemezniük kell ezeket az új irányzatokat, és megvizsgálniuk a bennük rejlő üzleti potenciált. Ha egy informatikai vezető és ezzel együtt egy vállalat nem ismeri fel a technológiai trendekben, rejlő potenciált, azzal ajtót nyithat a versenytársaknak.

...de nem értékeli túl az innovációt

Az innováció ugyanakkor nem egyenlő a legnagyobb és legdrágább ötletekkel. A legjobb CIO-k azokat az IT-megoldásokat keresik folyamatosan, amelyek alacsony kockázatot kínálnak és gyorsan bevezethetők, ezáltal rövid időn belül igazolják a befektetés értékét. Az informatikai vezetőket veszik körbe a legtöbb technológiai információval rendelkező munkatársak, ezért ideális pozícióban vannak ahhoz, hogy ne csupán felismerjék a lehetőségeket, de üzembe is helyezzék az új technológiákat, és gyors üzleti eredményeket mutassanak fel.

A NetIQ honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény