FőoldalÜzletA Siemens megerősíti az additív gyártás területén betöltött szerepét
2016. augusztus 15., hétfő ::

A Siemens megerősíti az additív gyártás területén betöltött szerepét

A Siemens többségi (85 százalékos) részesedést szerzett a Materials Solutions Ltd. cégben, amely a világ egyik vezető, additív gyártási (AM) technológiát alkalmazó feldolgozó és termelő vállalata. A fennmaradó 15 százalék a cég alapítója, Carl Brancher birtokában lesz. A Worcester-ben található Materials Solutions cég úttörő szerepet játszott a szelektív lézeres olvasztási (SLM) technológia alkalmazásában a kiváló tulajdonságú fém alkatrészek gyártása során

A vállalat egyik speciális tevékenysége a turbógép alkatrészek gyártása, különösen, amiket a gázturbinák magas hőmérsékletű alkalmazásai esetén használnak, ahol a pontosság, a felület-megmunkálás és legjobb minőségű anyagok felhasználása kritikus fontosságú a működő alkatrészek megfelelő üzemi teljesítményének biztosítása érdekében. 2015 augusztusában a Siemens Venture Capital (kockázati tőke) kisebbségi (14 százalékos) részesedést szerzett a vállalatban, amely jelenleg több mint 20 magasan képzett mérnököt foglalkoztat. A megállapodás pénzügyi részleteit nem hozták nyilvánosságra.

"A Materials Solutions megszerzése révén olyan szakértelemre teszünk szert az anyagok és additív gyártási folyamatok fejlesztése terén, amivel a világ vezető vállalata lehetünk ebben a szektorban, elsősorban a nagy hőmérsékletű szuper-ötvözetekre összpontosítva figyelmünket.

A vállalat erőssége az, hogy a modellekből rekordidő alatt képes kiváló minőségű alkotóelemeket előállítani. Nyilvánvaló, hogy a Materials Solutions cég tökéletesen illeszkedik a kialakított jövőképünkbe, mely szerint a cél a növekedés és a fejlett technológiák alkalmazása a Power & Gas divízió által kínált portfólión belül" - mondta Willi Meixner, a Siemens Power and Gas divízió vezérigazgatója.

A 2006-ban alapított Materials Solutions olyan rendkívül igényes területeken bizonyította szakértelmét, mint az űrrepülés, az energiatermelés és a motorsport. "Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Siemens részévé válhattunk" - mondta Carl Brancher, a Materials Solutions vezérigazgatója. "Biztos vagyok benne, hogy módszereink és tapasztalataink jelentős mértékben hozzájárulnak majd a Siemens additív gyártásra kidolgozott stratégiájának sikeréhez. A Materials Solutions a világ legfejlettebb gépipari vállalatai számára fejleszt alkalmazási módszereket és ellátási láncot, három-dimenziós CAD modellek alapján alakítva ki az eljárásokat és a precíziós alkatrészeket, a megfelelő szoftver, lézerek és fémporok alkalmazásával" - tette hozzá. Annak érdekében, hogy folyamatosan ösztönözze és felhasználja a különféle iparágakban kidolgozott innovációkat, a Materials Solutions továbbra is arra összpontosítja energiáit, hogy támogassa a külső ügyfeleket ezekben a rendkívül igényes gyártási környezetekben.

A Siemens már az additív gyártás megjelenése óta beruházott ebbe a technológiába, jelenleg pedig az iparosítás és az üzleti alapokra helyezés érdekében tesz erőfeszítéseket. Additív gyártással kapcsolatos, vállalaton belüli szaktudását felhasználva a Siemens támogatta a cég Corporate Technology (vállalati technológia) szervezetét is abban, hogy kielégítsék az ügyfelek igényeit.

A Siemens széles körben használja az additív gyártási (AM) technológiát prototípusok gyors készítéséhez, valamint ennek alapján sorozat-gyártási megoldásokat vezetett be kisebb üzemanyag-keverő berendezések gyors előállítása és közepes méretű gázturbinák égőfejeinek gyorsjavítása céljából. A svédországi Finspång-ban a Siemens már 2009-ben elkezdte az additív gyártási technológia alkalmazását, 2016 februárjában pedig megnyitott egy termelő üzemet három-dimenziós nyomtatással előállított fém alkatrészek gyártása céljából. A vállalati tervek szerint ez a beruházás volt az első lépés abban az irányban, hogy additív gyártási módszerekkel valósítsák meg a fém alkatrészek tömegtermelését és javítását. Az első, 3 dimenziós nyomtatással előállított égő komponens, amely a Siemens egy nagy teljesítményű gázturbinájához készült, sikeresen üzemel kereskedelmi körülmények között a Cseh Köztársaságban, egy Brno-ban létesített erőműben.

Az additív gyártás egy olyan eljárás, melynek során a szeletekre osztott CAD modellekből rétegről rétegre épülnek fel az alkatrészek, végül tömör tárgyakat formálva. A "3 dimenziós nyomtatás"-ként is ismert módszert már egy ideje a tervek ellenőrzésére szolgáló prototípusok készítésére használják. A technológia újabb továbbfejlesztése révén az additív gyártás még alkalmasabbá vált az alkatrészek sorozatgyártására. Ma már rendelkezésre állnak azok az elég nagy teljesítményű üvegszálas lézerek, amelyek képesek a gázturbinák vagy sugárhajtású repülőgépek alkatrészeinek gyártásához szükséges, kiváló tulajdonságú fémötvözetek megolvasztására.

A Siemens honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény