FőoldalÜzletAdattárolás költséghatékonyan
2016. augusztus 01., hétfő ::

Adattárolás költséghatékonyan

Napjainkban a vállalatoknak folyamatosan növekvő, óriási mennyiségű adatot kell tárolniuk, és ezt jellemzően egyre zsugorodó keretből muszáj megoldaniuk. Ezt a kihívást a cégek nem tudják megkerülni, hiszen a versenyképesség megőrzéséhez a legtöbb szektorban elengedhetetlen a termékekhez és szolgáltatásokhoz, valamint az ügyfelekhez kapcsolódó adatok megőrzése, feldolgozása és kezelése

A SUSE szakértői szerint hatékony segítséget nyújthatnak ebben a szoftveralapú tárolási rendszerek, illetve azon belül is a gyorsítótár-rétegzési (cache tiering) technológia.

A legtöbb vállalatnál óriási mennyiségű adatot tárolnak, ennek azonban mindig csupán egy töredékét használják aktívan, a fájlok nagy részét mindössze a megőrzés és a későbbi visszakereshetőség miatt tartják a vállalati tárhelyeken. A kihívás az adattárolás optimalizálásában az, hogy nehéz megállapítani, mely dokumentumokat fogják használni a vállalat alkalmazottai a közeljövőben, és melyekre nem lesz szükség az elkövetkező időben. Az is nehezíti a dolgot, hogy a tárolórendszerek teljesítménye a sebességüktől függően változik, ezáltal a lassabb meghajtókon tárolt adatok elérése, megnyitása és szerkesztése is hosszabb ideig tart. A gyorsabb tároló természetesen többe is kerül, ezért a legtöbb vállalatnál úgy gondolják, szükségtelen mindent a nagyobb teljesítményű meghajtókon tárolni. Különösen azokra az adatokra igaz ez, amelyeket nem használnak gyakran.

Érdemes tehát elkülönítve tárolni az adatokat attól függően, hogy milyen sűrűn használják azokat. A megközelítést egy ideje már alkalmazzák azokon a helyeken, ahol sokat számít a költségoptimalizálás. Ennek szellemében a legfontosabb adatokat valamilyen gyorsabb és ezzel együtt drágább eszközön tárolják, míg a kevésbé lényeges információk számára valamilyen költséghatékonyabb megoldást választanak, például egy szalagos biztonsági mentést. Ilyen esetekben azonban mindig az informatikai szakembereknek, illetve a döntéshozóknak kell megítélniük, hogy mely típusú fájlokhoz melyik tárolót rendelik hozzá.

A szoftveralapú tárolás segítségével alacsony költségek mellett oldható meg nagyobb adatmennyiségek tárolása is, különösen olyan megoldásnál, mint például a SUSE Enterprise Storage, amely magában foglalja a gyorsítótár-rétegzési (cache tiering) technológiát. Ennek köszönhetően a megoldás automatikusan a nagy teljesítményű és nagy sebességű gyorsítótárba helyezi az aktív adatokat, majd ezután monitorozza, hogyan használják ezeket. A gyakran megnyitott fájlokat ott tartja a gyorsítótárban, míg a ritkábban használt információkat a lassabb eszközökre helyezi át. Így elég csupán kisebb mennyiségű, nagy teljesítményű erőforrást kijelölni gyorsítótárnak ahhoz, hogy gyorsabban és hatékonyabban elérhetők legyenek a leggyakrabban használt adatok.

A szoftveralapú tárolási megoldás esetében ráadásul rendkívül egyszerű a rendszer bővítése és az új elemek üzembe helyezése. A technológia képes elkülöníteni a tároláskezelést és a tárolásvirtualizációt a fizikai hardvertől, ezáltal általánosan elérhető szerverek és lemezmeghajtók használatával építhető ki költséghatékony tárolási rendszer. A korszerű tárolási rendszer így hathatós segítséget kínál a vállalatok számára az adatrobbanás kezelésére.

A SUSE Enterprise Storage honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény