FőoldalÜzletElhunyt Fodor János professzor, az Óbudai Egyetem rektora
2016. március 25., péntek ::

Elhunyt Fodor János professzor, az Óbudai Egyetem rektora

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Dr. Fodor János professzor, az Óbudai Egyetem rektora, az MTA doktora, hosszan tartó, súlyos betegség után életének 60. évében elhunyt

Fodor János 1981-ben szerzett matematikusi oklevelet az Eötvös Loránd Tudományegyetemen. 1983-tól az ELTE Számítóközpont Operációkutatási Osztályán, majd az ELTE TTK Számítógéptudományi Tanszékén dolgozott. Matematikai tudomány kandidátusa tudományos fokozatot 1991-ben szerezte meg, 2004-től az MTA doktora. 1995-től a GATE Matematika Tanszékén egyetemi docens, majd az akkori Állatorvostudományi Egyetem Biomatematikai és Számítástechnikai Tanszékének vezetője lett, 2004-től egyetemi tanár.

Fodor János professzor fő kutatási területei: logikai műveletek, információ aggregálás, fuzzy preferenciamodellezés és többkritériumú döntések, a bizonytalanság különböző modellezése, intelligens számítások. 11 tudományos kötetnek szerkesztője, 30 könyvfejezet, 69 referált folyóiratcikk, 158 referált konferencia előadás és 26 egyéb publikáció tanúskodik munkásságáról. A független hivatkozások száma 2745. Több tudományos szervezet tagja, illetve vezetője volt, így pl. a Magyar Fuzzy Társaság társelnöke, majd elnöke, az IEEE Hungary Section Computational Intelligence Society elnöke.

2005 óta egyetemi tanár a Budapesti Műszaki Főiskolán, majd az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Intelligens Mérnöki Rendszerek Intézet igazgatója volt. 2005-től a főiskola rektorhelyettese, ezt követően az Óbudai Egyetemen általános és tudományos, majd általános rektorhelyettesi beosztásban tevékenykedett. 32 év felsőoktatási, 14 év vezetői és közel 9 év magasabb vezetői tapasztalattal háta mögött 2014 áprilisa óta látta el az Óbudai Egyetem rektori feladatait.

Rektori tevékenysége fókuszába a cselekvő intézményi politika megvalósítását, a képzési kínálat és a hallgatói létszám optimalizálását, a tudományos potenciál erősítését, az Óbudai Egyetem márkaértékének növelését, a fenntartható működés és pénzügyi stabilitás megőrzését, valamint az alaptevékenységek funkcionális hátterének megteremtését helyezte.

Tevékenységét a Budapesti Műszaki Főiskola Aranygyűrűvel, a Szent István Egyetem Pro Negotio Universitatis díjjal, a Bolyai János Matematikai Társulat Farkas Gyula Emlékdíjjal és a Temesvári Műszaki Egyetem tiszteletbeli doktor cím adományozásával ismerte el.

Nyugodjon békében!

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény