FőoldalÜzletCsúfos véget érhet a Dell-EMC üzlet?
2015. december 04., péntek ::

Csúfos véget érhet a Dell-EMC üzlet?

A Dell VMware üzletága komoly vitaforrás lett, a cég részvényei hatalmasat zuhantak. A Reuters hírügynökség úgy tudja, az EMC kész meghátrálni és az új terveket hivatalosan december elején fogja bejelenteni

Számítani lehetett rá, hogy az EMC felvásárlásával a Dell a VMware-darázsfészekbe nyúl, és az eredeti feltételek esetében a cég nagybefektetői alaposan megnehezíthetik az üzlet nyélbe ütését.

Az EMC úgynevezett federációs vállalatcsoporti szervezetének koronaékszereként emlegetett VMware az októberi megállapodás értelmében továbbra is nyilvános tőzsdei cég maradna, az EMC jelenlegi részvényeseinek viszont követőrészvényekkel kellene beérniük. Ez a törzsrészvényhez képest nagyon korlátozott jogokat biztosít - szavazati jogot például nem, ahogy a cég eszközei feletti közvetlen tulajdonjogot sem, az a Dellt illetné meg. A VMware-ben az EMC-nek 81 százalékos tulajdonrésze van, a megállapodás értelmében az EMC részvényesei 24,05 dollárt, valamint EMC-részvényenként 0,111 VMware-követőrészvényt kapnának a Delltől. Ez a megoldás a Dell részére több szempontból is előnyös, azok kombinációja nélkül a két éve tőzsdéről kivonult cég - a jelenlegi információk alapján - gyakorlatilag nem is tudná megvalósítani a felvásárlást. Az 50 milliárd dollár hitel és az emellett eltörpülő 4 milliárd saját forrás egyszerűen nem volt elég a teljes federáció felvásárlásához. A Dellnek mintegy 13 milliárd dollár hiányzott az összegből, ezt tervezte pótolni a majdan kibocsátandó követőrészvényekkel.

Mivel a VMware beolvasztása a Dellbe egyelőre fel sem merül reális opcióként (a cég értékének jelentős részét pont szervergyártói függetlensége adja), az új tulajdonos az akvizíció lebonyolítása után akár el is adhatná vagy le is választhatná a virtualizációs céget. Ekkor azonban az amerikai adótörvények alapján az üzlet értékének harmadát (aktuális értéktől függően 6-8 milliárd dollárt) fizethetné be az államkasszába, amit értelemszerűen - az államon kívül persze - senki nem akar.

Az EMC ugyan adómentesen is leválaszthatta volna a VMware-t, de azt a vállalat vezetése a virtualizációs cég kulcsfontosságú szerepe miatt az erős befektetői nyomás ellenére sem akarta végrehajtani. Inkább saját maga eladása mellett döntött, így viszont a VMware-t is magával rántotta, aminek egyedül a Dell örülhet, már ha képes lesz eredeti finanszírozási tervét véghez vinni. A helyzetet tovább bonyolítja az EMC által tavasszal 1,2 milliárd dollárért felvásárolt Virtustream. A terjeszkedés miatt az IaaS és SaaS szolgáltatásokat nyújtó cég a jövő évet várhatóan 250-300 millió dolláros üzemi veszteséggel fogja zárni, melynek fele a korábbi tervnek megfelelően a VMware-nél csapódott volna le. Az EMC és a VMware ugyanis röviddel a Dellel való üzlet bejelentése után közölte, 50-50 százalékos tulajdonmegosztású vegyesvállalatba szervezi a Virtustreamet, a pénzügyi eredmények pedig a VMware könyveit gazdagítanák vagy terhelnék.

A hír olaj volt a tűzre, a bejelentés hatására a VMware amúgy is gyengülésnek induló részvényei esésbe kezdtek, értékük ötödét elveszítették. A cég nagyobb érdekeltjei gyakorlatilag ultimátumot adtak az EMC és a Dell vezetésének, hogy ha nem hoznak meg bizonyos lépéseket, nem fogják megszavazni az amúgy is ingatag lábakon álló akvizíciót. A követelések között szerepel egy 3 milliárd dolláros VMware részvény-visszavásárlási program, a Virtustream-tervektől való elállás és a VMware követőrészvényekhez kapcsolódó jogok kiterjesztése.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény