FőoldalÜzletIsmét tervbe véve: 4000 műhold szórja majd a WiFit
2015. október 05., hétfő ::

Ismét tervbe véve: 4000 műhold szórja majd a WiFit

Az elektromos járműveiről és űrrepülőiről ismert Elon Musk hivatalos engedély kért az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottságtól (FCC), hogy 4000 műholdat telepítsen Föld körüli pályára

Musk célja: a világ legtávolabbi zugain is biztosítani a WiFi-szolgáltatást. Ezt a tervét már idén januárban bejelentette, igaz akkor még „csak" hétszáz mikroműhold telepítéséről volt szó. A múlt héten benyújtott konkrét tervek szerint 4000 műholdja keringene a Földtől 650 kilométeres távolságban – ha minden a tervei szerint alakul, akkor a rendszer öt éven belül működne.

Maga a műholdas internet szolgáltatás nem új technológia. Musk tervében az az új, hogy nem a Földtől nagyobb távolságra keringő néhány száz műholddal fedné le a bolygót, hanem a közelebb keringő négyezer eszközzel. A közel keringő sokaság azért jobb, mert így némi túlzással mindenütt lehetne internetezni.

Fölmerül azonban néhány kérdés. Például az, hogy miből fizetnék a műholdak pályára állításának és üzemeltetésének a költségét? Vagy: milyen megoldással működne a rendszer? Ez utóbbiról már több az információ: a jelen állás szerint a jeltovábbítást optikai úton, lézerrel oldaná meg. Ugyanis a rádiófrekvenciás alternatívának jogi akadálya van: az ehhez szükséges jogokat a konkurens OneWeb alapítója, Greg Wyler birtokolja. Másrészről a lézeres megoldás hatékonysága kérdéses, a felhőzet ugyanis komolyan akadályozhatja a minőségi jeltovábbítást. Ugyanakkor figyelembe kell azt venni, hogy a Föld körüli térben nincs olyan sok hely, hogy két műholdas hálózatot is kiépítsenek. Megoldásként az érintetteknek együtt kellene működniük...

Elon Muskot, a Tesla alapítóját a Business Insider már 2012-ben a világ leginspirálóbb vállalkozójának nevezte, aki 1,5 milliárd dollárért adta el az EBay-nek a PayPal internetes fizetőrendszert. Magánűrhajói ma már dollármilliárdos állami megrendeléseket teljesítenek. A 44 éves vállalkozó vagyonát tízmilliárd dollárra becsülik.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény