FőoldalÜzletDebrecenben is tervezik a CERN mérőrendszereit
2015. július 27., hétfő ::

Debrecenben is tervezik a CERN mérőrendszereit

Az elmúlt három hónapban a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumát üzemeltető CERN két fiatal kutatónője használta ki az NI debreceni Nyitott Laborjának előnyeit, akik a részecskegyorsítók következő generációja számára fejlesztenek műszaki megoldásokat. A 3,604 milliárd összértékű Science Park projekt a Széchenyi 2020 program 50%-os társfinanszírozásában valósult meg, így a munkatársak korszerű munkakörnyezetben és a további növekedést lehetővé tevő eszközökkel folytathatják munkájukat. A Science Park Nyitott Laboratóriuma a legkorszerűbb NI eszközökkel várja a hardverfejlesztési ötlettel rendelkező kutatókat, kis- és középvállalkozásokat

A Science Park projektre az „Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok támogatása" című pályázaton nyert európai uniós forrást 2013 januárjában a National Instruments (NI) vállalatcsoport debreceni gyártóközpontja. A projektzáró sajtótájékoztatón dr. Ábrahám László ügyvezető elmondta, hogy az elektronikai eszközök túlnyomó része már ezt megelőzően is a cívisvárosban készült, a projekt keretében végrehajtott kutatás-fejlesztési célú eszközbeszerzés és informatikai fejlesztés azonban még tovább erősítette az NI Hungary Kft. innovációs és tudásközpont szerepét a vállalatcsoporton belül és a kelet-magyarországi régióban is. A helyszínre utalva kiemelte, hogy a technológiai beruházások mellett felépült és 2014 szeptemberében átadásra is került a 6000 négyzetméteres új „C" épület, mely 300 munkaállomással és számos laboratóriummal kínál magas színvonalú, ergonomikus és kellemes munkakörnyezetet az NI munkatársainak. Az épület maga pedig energetikai szempontból arany besorolású, kis energia- és vízfelhasználású.

Nemcsak a vállalat dolgozói részesülnek azonban a fejlesztés előnyeiből, hiszen tavaly ősszel megnyitotta kapuit a Science Parkban működő Nyitott Laboratórium. Barabás Botond, a National Instruments Hungary Innovációs Program vezetője hangsúlyozta, hogy itt az egész országban egyedülálló lehetőség várja a kutatókat és az innovatív kkv-kat: a legfejlettebb, személyre szabottan összeállított NI eszközökkel, mérnökök szakmai támogatása mellett térítésmentesen kipróbálhatják hardverfejlesztési ötletük megvalósíthatóságát, majd pedig az NI grafikus rendszertervezési megközelítésének köszönhetően radikálisan felgyorsíthatják a termékfejlesztést és a piacra jutást. A kkv-k a benyújtott pályázatuk elbírálása után kezdhetik meg a munkát az általuk igényelt mérési összeállítással, mely akár sokmillió forint értékű is lehet. Ide hívhatják potenciális befektetőiket, bemutatókat tarthatnak, mindezt világszínvonalú helyszínen. A CERN kutatóinak helyét hamarosan egy már működő orvostechnológiai távdiagnosztikai rendszer továbbfejlesztését végző alapítvány veszi át, de a benyújtott pályázatok között szerepel a Debreceni Egyetem több fejlesztése és egy, a kutyák egészségi állapotát felügyelő nyakörv is.

Silvia Zorzetti, a CERN Marie Skłodowska-Curie ösztöndíjas doktorandusza a Nyitott Labor egyik első felhasználójaként személyes tapasztalatairól számolt be. Az olasz villamosmérnök másodmagával, Natalia Galindo Muñoz spanyol telekommunikációs mérnökkel három hónapja kutat Debrecenben a nők tudományos szerepvállalásának erősítését is célul kitűző PACMAN projekt keretében. Céljuk olyan műszaki megoldások kidolgozása az NI eszközeivel, amelyekkel automatizálhatják a tervezett 50 km-es kompakt lineáris ütköztető (CLIC) mintegy 20.000 kétméteres moduljának nanométeres pontosságú összehangolását. A kutatók Debrecenben egy olyan eszköz kifejlesztésén dolgoztak, mellyel a gyorsítón belüli sugárnyaláb elektromágneses mezejének finomhangolását lehet elvégezni, így a nyaláb szórása minimális lesz, és a lehető legtöbb részecskét lehet majd vizsgálni a mérőpontokon. A cél a 10-20 μm-es pontosság a teljes gyorsítón. A részecskegyorsítók következő generációján dolgozó fiatal tudós köszönetét fejezte ki az NI munkatársainak lelkiismeretes és kompetens szakmai támogatásukért. Debreceni tartózkodása alatt megszerette a várost és nagy élmény volt számára egy új kultúra megismerése.

Az NI honlapja

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény