FőoldalÜzlet”First Prize” díjat kapott a Miskolci Egyetem informatikus hallgatói csapata Kínában
2015. június 18., csütörtök ::

”First Prize” díjat kapott a Miskolci Egyetem informatikus hallgatói csapata Kínában

Az 'Asia Student Supercomputer Challenge' a világ legrangosabb szuperszámítógép-versenyén az amerikai MIT (Massachusetts Institute of Technology) diákjaival azonos díjat kapott a Miskolci Egyetem informatikus csapata

A világversenyt az Ázsiai Szuperszámítógép Társaság (ASC) és az INSPUR csoport rendezte. Ebben az évben öt kontinens 150 egyeteméről neveztek informatikus-hallgatók csapatai, ez a szám önmagában is jól jelzi a verseny nemzetközi rangját. Az első forduló megmérettetésein túljutva egyedüli európai csapatként a 150 indulóból a legjobb 16 került be a döntőbe. A döntőben a Miskolci Egyetem csapata „First Prize" kategória díjat kapott, amelynek rangját mutatja, hogy azonos díjazásban részesült a MIT amerikai csapata, valamint a Boston University, a Northern University, továbbá az oroszországi Ural Federal University, a thaiföldi Kasetsart University illetve számos kínai egyetem informatikus csapata.

Az ASC 2015 évi versenyének abszolút első helyezettje a Tsinghua University csapata lett.

„A kínai Taiyuan Műszaki Egyetemen megrendezett döntőben az idei feladat egy mini szuperszámítógép felépítése, egy olyan környezet kialakítása - hardver és szoftver oldalról egyaránt - amiben tudományos számításokat végző alkalmazásokat minél hatékonyabban lehet futtatni úgy, hogy 3 kW alatt maradjon a rendszer fogyasztása.

Az elért eredmény azért is kimagasló, mert idehaza más hardver rendszereken történt a felkészülés, így a diákok az öt napos versenyen gyakran 12-14 órát is dolgoztak egyhuzamban." - hangsúlyozta Dr. Vincze Dávid, a Miskolci Egyetem Informatikai Intézetének tanára, egyben a csapat szakmai vezetője.

„Büszkék vagyunk a diákjainkra és oktatóikra, akik elmélyültek a szuperszámítógépes-rendszerek tudományában, mely ismereteket szinte minden tudományág alkalmazza (például: időjárás-előrejelzés, atomi szintű szimulációk, kőolaj- és földgázlelőhely kutatás, orvosi képalkotás, gyógyszerkutatás, tőzsdei előrejelzések stb.), így a Miskolci Egyetem számára ez a nemzetközi elismerés a gyakorlatorientált képzés fontosságát igazolja. A hallgatók számára életre szóló élményt adott a versenyen való részvétel, a kínai utazás és a nemzetközi megmérettetés lehetősége. A Miskolci Egyetem stratégiai célja, hogy minél több nemzetközi versenyen tudjanak a hallgatók részt venni, illetve az egyetem a nemzetközi mobilitás lehetőségeit biztosítani kívánja a jövőben is hallgatói számára." - emelte ki Dr. Deák Csaba, a Miskolci Egyetem kancellárja.

A Miskolci Egyetem szuper-számítástechnika csapatának tagjai:

  • Flaskó László (III. évf. műszaki informatikus)
  • Klusóczki Dávid (III. évf. műszaki informatikus)
  • Maradics Zoltán (III. évf. programtervező informatikus)
  • Pető Albert (I. évf. mesterszakos műszaki informatikus)
  • Palkó Dániel (III. évf. programtervező informatikus)

Szakmai vezető: Dr. Vincze Dávid (Informatikai Intézet, ME GÉIK)

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény