FőoldalÜzletKazincbarcikai szakközépiskolának adományoz az ABB
2015. március 17., kedd ::

Kazincbarcikai szakközépiskolának adományoz az ABB

Az ABB Kft. kisfeszültségű termékeket és szerelési anyagokat ajánlott fel a kazincbarcikai Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthonnak a tanulók szakmai továbbképzésének elősegítésére

Az adományozott termékeket és szerelési anyagokat - például kismegszakító, áramvédő, túlfeszültség levezetők – a szakképzési intézmény az elektronikai technikus tanulók gyakorlati képzésénél tudja majd felhasználni. Az adomány az Irinyi János Középiskoláért Alapítvány közreműködésével jutott el az iskolához.

Az eredetileg vegyipari technikum 1950 szeptemberében alakult Hatvanban, Kazincbarcikára 1956 szeptemberében költözött. Az iskola működése ebben az időszakban szinte összeforrt az akkori Borsodi Vegyi Kombináttal (ma BorsodChem). 1970-től megváltozott a képzési profil, szakközépiskolai osztályok indultak, az általános vegyész mellett elkezdődött a vegyipari gépész-képzés is.

A nyolcvanas évek végén indult el a villamos szak, információ- és számítástechnikai, valamint ipari elektronikai ágazattal, majd a kilencvenes évek elején elkezdődött a közgazdászképzés a számítástechnikai programozó, és képesített könyvelő ágazaton. 2004 óta nyelvi előkészítő osztályok színesítik a képzési palettát. 2013-tól a Tiszáninneni Református Egyházkerület kezelésébe került az intézmény. A Fenntartó az új szakképzési törvény alapján a 2013-2014-es tanévtől újra indította a vegyipari képzést.

„Nagyon örülünk az ABB által felajánlott termékeknek, amelyet az elektronikai technikus tanulóink szakmai gyakorlati képzésére, iskola eszköztárának korszerűsítésére, valamint a munkaerőpiac elvárásainak megfelelő képzés támogatására, illetve a tanulók szakmai munkájának fejlesztésére fogunk használni" – mondta Pál-Kutas Dénesné, az Irinyi János Református Szakközépiskola és Diákotthon igazgatója.

A társadalmi szerepvállalás kiemelt jelentőséggel bír az ABB kultúrájában. A cég az elmúlt években többször adományozott különbözői oktatási intézményeknek, például 1 millió forintot ajánlott fel a győri Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Középiskola és Kollégium Generátor Alapítványának műszaki oktatás támogatására.

Az ABB a térség iparvállalataival is hagyományosan jó kapcsolatokat ápol. A BorsodChemben a vegyipari technológiához tartozó villamos energiaellátó rendszert és az üzemeltetési biztonságot garantáló védelmi és felügyeleti rendszereket az ABB szállította, amely 90-es évek óta stabil beszállítója a cégnek. Miskolc városi geotermikus energia által táplált távhőfűtéséhez az ABB termékek és megoldások széles skáláját nyújtotta. 2014-ben a megye egyik legnagyobb autóipari, autóbiztonsági berendezés gyártó beruházásánál az ABB szállította az energiaellátási rendszer nagy részét.

Az ABB honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény