FőoldalÜzletTöbb, mint félszáz pályázat érkezett a TiJöttök! Innovációs Projekt Versenyre
2015. március 13., péntek ::

Több, mint félszáz pályázat érkezett a TiJöttök! Innovációs Projekt Versenyre

Sikerrel zárult az EFH Vállalkozásfejlesztési Közhasznú Alapítvány által meghirdetett, és a Miniszterelnökség fővédnökségével megvalósuló TiJöttök! Innovációs Projekt Verseny első fázisa. Több, mint félszáz pályamű érkezett az innovációs versenyre az ország minden részéről. A szakmai zsűri mindhárom kategóriában megnevezte az általa legígéretesebbnek talált indulókat

A TiJöttök! Innovációs Projekt Verseny célja feltárni, a széles szakmai és érdeklődő közönség számára bemutatni azokat az innovatív termékeket, technológiákat és szolgáltatásokat, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a hazai mikro, kis- és középvállalkozások versenyképességének növeléséhez, illetve a magyar technológiaexport növekedéséhez. A felhívás közzétételét követően a három kategóriában (digitális város, egészségipar, agrár- és élelmiszeripar) több, mint 50 innovációs projekt érkezett be, ami a szervezők előzetes várakozását is felülmúlta:
„Az egymástól teljesen eltérő profilú, egytől-egyik magas szakmai színvonalat képviselő pályaművek jól példázzák, hogy az innovációban rejlő lehetőségek inspirálóan hatnak a különböző iparágakban tevékenykedő kutatókra, fejlesztőkre. Az is fontos mutató, hogy a pályázatok több, mint fele a KKV-tól érkezett" – értékelt Ducsai-Oláh Zsanett, a TiJöttök program szakmai vezetője.

A szakmai zsűri mindhárom kategóriában kijelölte a legígéretesebbnek ítélt projekteket, amelyek jó eséllyel számíthatnak nemzetközi sikerre is.

Agrár- és élelmiszeripari kategória legjobb projektjei:

  • UNICOMP Informatikai Kft.: Agrosense – vezeték nélküli adatgyűjtő rendszer
  • ChemCon Holding Kft.: Biobottle – kukoricából készült palackok gyártása
  • Szent István Egyetem, Halgazdálkodási Tanszék: Fishnet – telemetrikus vízfelügyeleti rendszer

A TiJöttök! Innovációs Projekt Versenyre benyújtott pályamunkák csaknem fele agrár- és élelmiszeripari témájú; jól tükrözik a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar innovációs képességét. „A nyertes projektek mindegyike valamilyen innovatív technológiát vagy megoldást mutat be: legyen szó akár egy informatikai eszközről, amely komplex módon támogatja a magyar mezőgazdaság szereplőit a termelés hatékonyságának növelésében, vagy akár – a magyar mezőgazdaság által könnyen és nagy mennyiségben megtermelésre kerülő terményből, illetve melléktermékből előállítható – ökoinnovatív bioműanyag gyártásról" – mondta el az agrárkategória egyik zsűritagja, Dr. Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár. „A mezőgazdasági termelésben megvalósítandó innovációs projektek – új területként – a 2014–2020-as időszak Vidékfejlesztési Programjában is kaphatnak majd támogatást" – hívta fel a figyelmet Feldman Zsolt.

Digitális város kategória legjobb projektjei:

  • Clean -way Kft. – építési beruházásokon keletkező másodnyersanyagok hasznosítására irányuló térképes rendszer
  • IGNIS COMPTER Kft.: Chameleon – elosztott rendszerű jelfeldolgozó és épületvezérlő rendszer
  • Minibrake Kft.: Minibrake – Távirányítható fékező eszköz gyermekbiciklire

A TiJöttök! Innovációs Projekt Verseny keretében a digitális város kategóriában számos újszerű és figyelemreméltó elképzelést tartalmazó pályamű érkezett, amelyeket a T-Systems Magyarország szakmai zsűrije értékelt. A pályázatok pontozásakor figyelembe vették, hogy az adott szolgáltatás vagy termék mennyire könnyíti meg egy város lakosainak életét, illetve, hogy a projekt a gyakorlatban mennyire alkalmazható. A beérkezett pályaművek alapján elmondható, érdemes a magyar informatikai-mérnöki tudásból származó ötleteket felszínre hozni. A T-Systems Magyarország a hazai infokommunikációs szektor vezető vállalataként továbbra is egyik kiemelt feladatának tekinti az ország digitalizálásához hozzájárulni képes, innovatív megoldások támogatását – értékelt Gombos Szilárd a T-Systems Magyarország Zrt. stratégiai presales üzletág igazgatója.

Egészségipar kategória legjobb projektjei:

  • ZegaSys Kft.: Dr. Touch – érintőképes eszközök és újszerű megoldások segítségével az orvosi adminisztráció megreformálása
  • Szász Levente: Laborom – leletrendező applikáció
  • Medical Media + Kft.: SOS Infocard – egészségügyi dokumentumkezelő rendszer vészhelyzeti kártyával

Egészségipari kategóriában 9 db színvonalas pályázat érkezett a Sanofihoz, lefedve az egészségügy széles spektrumát. „A belső szakmai zsűri nem volt könnyű helyzetben, hiszen a maga nemében valamennyi pályázat innovatív, kreatív és jövőbe mutató. A pályázatok elbírálásánál a zsűri fontosnak tartotta, hogy a betegek érdekeit szolgáló projekteket válasszon. Ennek megfelelően a választásunk az „S.O.S. Infocard" egészségügyi dokumentumkezelő rendszerre, a „Laborom" személyre szabott egészségügyi mobil applikációra és a „Dr. Touch" adminisztrációs szoftverre esett.

Gratulálunk a pályázóknak és sok sikert kívánunk a nagyszerű kezdeményezésekhez!

A végső döntés innentől a jövőbeli felhasználók kezében van– mondta Dr. Juhász Hedvig a Sanofi Vállalati és Kormányzati Kapcsolatokért Felelős Igazgatója.

„A pályázók már azzal is nyernek, hogy néhány hét múlva írásos szakmai értékelést kapnak munkájukról. Ez jó támpont lehet számukra projektjük továbbfejlesztéséhez. Ezt követően pedig egy személyes konzultációsorozat keretében, részletes és projektre szabott tájékoztatásban részesülnek a termékfejlesztési és nemzetközi piacra lépési lehetőségeikről, illetve a piacon jelenleg elérhető finanszírozási modellekről." – hívta fel a figyelmet Ducsai-Oláh Zsanett az EFH elnöke.
A három kategória zsűri által kiválasztott kilenc projektről még március folyamán kisfilmet forgatnak a program szervezői, amelyek láthatók lesznek a hazai médiában, illetve a TiJöttök közösségi oldalán is.

Közönségszavazás dönti el az egyes kategóriák végső sorrendjét, és hamarosan fény derül az idei év legígéretesebb innovatív projektjeire.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény