FőoldalÜzletA Qualcomm megvenné a brit CSR-t
2014. október 21., kedd ::

A Qualcomm megvenné a brit CSR-t

A Qualcomm az IoT-szektor növekedésében bízik, ezért 2,5 milliárd dolláros ajánlatot tett a piac egyik legnagyobb szereplőjére. Az Internet of Things piaca hamarosan berobbanhat, erre pozícionálja most magát a vállalat

Az 1998-ban alapított CSR brit félvezetőgyártó eredetileg a Cambridge Silicon Radio rövidítésből kapta a nevét. A végfelhasználók számára a neve ismeretlenül csenghet, pedig a cég 2009-ben olvadt össze a SiRF-fel, amely akkor a GPS-lapkák legnagyobb szállítójának számított. A CSR története során számos további apró chipgyártót vásárolt fel vagy olvasztott be, így a Clarity Technologies (hangszűrés, DSP-k), Nordnav és CPS (GPS lapkák), Zoran (kép és videó DSP-k), valamint az UbiNetics révén 3G-s rádiós modulokat is gyártatott. A CSR mobilos relevanciával bíró részlegeit 2012 közepén a Samsung vásárolta fel, akkor 310 millió dollárért szerezte meg a rádiós adatátvitellel és helymeghatározással kapcsolatos fejlesztőcsapatokat, a kapcsolódó szellemi tulajdonnal együtt. Ekkor a cég a mobilpiaci termékek gyártásával pedig teljesen leállt, azóta az autóiparra és a hangfeldolgozásra fókuszál. A CSR jelenleg számos többfunkciós lapkát készít a megrendelők igényeinek megfelelően, így Bluetooth, GPS, FM rádió, WiFi, NFC illetve alkalmazásprocesszorok is kikerültek a gyártó műhelyéből. A CSR audiolapkáit egyébként a Sennheiser és a Beats Audio fülhallgatói is használják, a cég pedig fontos beszállítója több IoT-megoldásnak is.

Egyes sajtértesülések szerint a Qualcomm csaphat le a CSR-re, miután az korábban visszautasította a Microchip Technology felvásárlási ajánlatát. A Qualcomm 2,48 milliárd dolláros ajánlata a tőzsdei értékeléshez képest 57 százalékos többletet hordoz, amire a CSR igazgatótanácsa már nem tudott nemet mondani. Amennyiben a Microchip nem tesz a napokban ellenajánlatot, a CSR így a Qualcommba olvadhat be.

A felvásárlással a Qualcomm a robbanás előtt álló IoT szektorban szeretne gyorsan kompetenciát szeretni, a CSR ugyanis komoly portfóliót alakított ki az internetre kötött eszközökbe szánt processzorok, érzékelők és kommunikációs lapkák piacán, jelentős jelenléttel bír az autós infotainment rendszerek területén is. A felvásárlással a Qualcomm azonnal birtokba veheti a CSR piaci részesedését, kialakított partneri kapcsolatait és korábban már megkötött beszállítói szerződéseit. A cég jó pozícióit a piac már korábban beárazta, 2012 óta a CSR részvényeinek értéke megháromszorozódott, ami tükrözi, hogy a befektetők is az IoT és az "internetes autók" gyors növekedésére számítanak. A Qualcomm közleményében Steve Mollenkopf, a cég tavaly kinevezett elnök-vezérigazgatója is ezt a várakozást ismételte meg: „A felvásárlás kiegészíti a cégünk jelenlegi kínálatát új termékekkel, csatornákkal és vásárlókkal a fontos növekedési szegmensnek számító Internet of Everything és autós infotainment területén, gyorsítva a Qualcomm jelenlétét és a piacvezetés felé tartó útját."

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény