FőoldalÜzletKilenc hazai pályázó a hatékonysági díj döntőjében
2014. október 17., péntek ::

Kilenc hazai pályázó a hatékonysági díj döntőjében

Gyorsabb haladás a főváros útjain, hatékonyabb emlőrákszűrés Hódmezővá-sárhelyen, alacsonyabb vízszükséglet a sör előállításához – merőben külön-böző projektek. A közös bennük, hogy a beruházók világszínvonalú technoló-gia felhasználásával növelték szervezetük hatékonyságát, és ezért mindannyi-an esélyesek a Werner von Siemens Hatékonysági díj elnyerésére

A cég azért kereste az elmúlt évek hatékonyságnövelő beruházásait, hogy a jó példák bemutatásával ösztönözze a hazai gazdaság szereplőit a fenntarthatóbb működésre. A díj nyerteseit november 27-én jelenti be a vállalat.

Idén áprilisban hirdette meg a hazai Siemens a vállalat alapítójáról elnevezett hatékonysági díjat azzal a céllal, hogy megtalálja és bemutassa a legjobb hazai hatékonyságnövelő fejlesztéseket. A három területen – közlekedés és infrastruktúra, ipari gyártás valamint egészségügy – beérkezett pályázatokat szakmai zsűri értékelte, előre meghatározott szempontok alapján. A fejlesztések komplexitása, innovatív jellege mellett kiemelt szempont volt, hogy milyen üzleti és társadalmi haszonnal jártak a beruházások.

A döntés eredményeként az ipari gyártás területéről az Opel Szentgotthárd Kft., a Dreher Sörgyárak Zrt. és a FAG Magyarország Ipari Kft., a közlekedés és infrastruktúra területéről a BKK Közút Zrt., a BKV Zrt. és a Budapest Music Center, míg az egészségügy területéről a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Egyetemi Oktató Kórház, a Csongrád Megyei Egészségügyi Központ Hódmezővásárhely-Makó és a Kaposvári Egyetem Egészségügyi Centrum pályázata jutott a legjobbak közé.
A győztes pályázatokat november 27-én, ünnepélyes díjátadó keretében jelenti be a Siemens.

Az idei év győztesei az alábbi pályázók közül kerülnek majd ki.

BKV Zrt.: A BKV az M2-es vonal 2009-ben megkezdett átfogó felújítása, valamint az M4-es vonal megépítése során a Siemensszel együttműködve olyan infrastruktúrát alakított ki, amely támogatja a fékezési energia belső hálózati visszatáplálását. A korszerű járműveknek, a belső hálózatba visszatáplálható energiának, másrészt pedig továbbá a hatékony menetrendnek, az automata vonatvezérlésnek, a korszerű transzformátoroknak, illetve a veszteségek minimalizálásának köszönhetően az M2-es vonalon összesen 27,3 százalékkal csökkent a járművek energiaigénye.

BKK Közút Zrt.: A szervezet az euro-regionális EasyWay projekt II. fázisában nyerte meg a jogot a budapesti úthálózat további fejlesztésére a Siemens SITRAFFIC Scala forgalomirányító és forgalom-menedzsment központ rendszerével. A projekt eredményeként a BKK 7 km/órás átlagsebesség növekedést tudott regisztrálni a csúcsidőszakban a főváros mért szakaszain.

Budapest Music Center: Magyarország egyik legnagyobb, magánforrásból épített kulturális intézményeként a Budapest Music Center a Siemens technológiájával megvalósított épületautomatizálási megoldások révén 10-15 százalékkal alacsonyabb energiaköltségekkel számolhat. Emellett a távfelügyeleti rendszer bevezetése tovább racionalizálja a működtetést.

Opel Szentgotthárd Kft.: A szentgotthárdi kistérség egyik legnagyobb munkaadójaként, az Opel Szentgotthárd Kft. a motorok gyártásához használt emulzió szállító rendszerének átépítéséhez, korszerűsítéséhez kötődő projekttel is bizonyított. A befektetésnek köszönhetően a gyár 660 magyar háztartás energiafogyasztásának megfelelő villamos áramot takarít meg, valamint csökkentette széndioxid kibocsátást.

Dreher Sörgyárak Zrt.: A vállalat által végrehajtott fejlesztések a gyár szűrőüzemére koncentráltak. Az üzem automatizálási technológiájának korszerűsítésével megnőtt a gyár termelési kapacitása. Csökkent a gyártott sör mennyiséghez felhasznált lágyvíz mennyisége és a szűrő üzemben felhasznált gőz hőmennyisége is.

FAG Magyarország Ipari Kft. Debrecen város legnagyobb munkaadójaként a vállalat két, egymáshoz kapcsolódó fejlesztése révén összesen évi kilencmillió forintos költségmegtakarítást ért el: jelentősen csökkentette a fosszilis-energiafelhasználást, ezáltal a kibocsátott széndioxid mennyiséget is, a gázfogyasztás felügyelő rendszer kiépítése pedig automatikusan kezeli a rendszer egyenetlenségeit, adott sávon belül tartva az óra szerinti gázfogyasztást.

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Egyetemi Oktató Kórház: A 12 milliárd forintos, EU-támogatásból megvalósuló fejlesztés közvetetten 60 ezer fekvő- és mintegy egymillió járóbeteg ellátásának körülményeit javította jelentős mértékben. A felújítási munkálatokon túl számos, a korszerű és színvonalas betegellátásban szükséges eszközt is beszereztek, amelyek gyorsabb és alaposabb vizsgálatokat tesznek lehetővé, valamint a betegirányítási rendszer gördülékenyebbé tételét segítik. Elsősorban a diagnosztikai vizsgálatok számában következett be jelentős növekedés, ami a korai felismerést és a pontosabb szűrést segíti, vagyis magasabb leletezési biztonságot és gyógyulási esélyt is eredményez.

Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó: Az intézmény 2008-ban hívta életre egészségmegőrzést támogató és népszerűsítő programját, amiben kiemelt szerepet szán az emlőszűrés népszerűsítésének. A Siemens Mammomat Inspiration digitális mammográf berendezés beszerzése mellett a szűrés szervezése, valamint az egyes folyamatok optimalizációja révén 5 év alatt másfélszeresére emelkedett a szűrésen résztvevők aránya, az átszűrtségi arány pedig tartósan meghaladja a 60 százalékot.

Kaposvári Egyetemi Egészségügyi Centrum: A Kaposvári Egyetem Diagnosztikai és Onkoradiológiai Intézetéhez kapcsolva idén márciusban adták át a képalkotó vizsgálati módszerek csúcstechnológiáját képviselő PET/CT-MR centrumot. A kaposvári centrumban az országban egyedülálló módon a Siemens Biograph mMR készülékének köszönhetően CT mellett mágneses rezonancia technológiával kombinált PET vizsgálatot tudnak végezni. A technológiának köszönhetően több vizsgálat egyszerre, egy helyen, sugárterhelés nélkül, költséghatékonyan végezhető el.

A Werner von Siemens Hatékonysági Díjról

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény