FőoldalÜzletÉletközelibb felsőoktatásról egyeztet az EJMSZ és a minisztérium
2014. augusztus 22., péntek ::

Életközelibb felsőoktatásról egyeztet az EJMSZ és a minisztérium

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára jobban támaszkodna az ipar tapasztalataira

Több sikereses fiatal munkavállaló, több sikeres magyarországi vállalkozás és így összességében egy hosszútávon is sikeresebb ország lehet az eredménye annak a tárgyalássorozatnak, amelyet a természettudományos tudást hasznosító, vezető magyarországi vállalatok szervezetével, az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetséggel (EJMSZ) folytatott Dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára. A megbeszélés célja, hogy a magyar diákok olyan tudással kerüljenek ki a természettudományos felsőoktatásból, amellyel versenyképesen bekapcsolódhatnak a Magyarországon folyó magasan kvalifikált munkákba. A természettudományos és mérnöki munka nem csupán az egyik legértékesebb terméke hazánknak, de a jövő legnagyobb problémáinak megoldása, mint a környezetvédelem, az energiahiány vagy éppen a társadalom elöregedésének kérdései, pontosan ettől az ágazattól várhatók.

Magyarország egyik legkelendőbb terméke a nagyvilágban már ma is a magyar mérnöki munka, így hazánk legexportorientáltabb ágazatai erre alapulnak. Bár országunk jó adottságokkal rendelkezik természettudományokhoz kapcsolódó, elsősorban mérnöki területen, a jól fizető, de magas szintű, versenyképes szakmai tudást és megfelelő nyelvismeretet követelő állásokra egyre kevesebb a megfelelő jelentkező. Pedig a világviszonylatban is kiemelkedő cégek olyan tudással rendelkeznek, ami biztosa alapja lehet a fiatalok életpályájának és kitörési pont Magyarország számára is.

Ez a siker azonban tudatos stratégiával megsokszorozható lenne. Az EJMSZ ezért egy olyan 31 pontból álló stratégiai javaslatot készített elő, amellyel ez a folyamat elindítható. A dokumentum például szorosabb együttműködésre tesz javaslatot az ipar és a felsőoktatás között, hogy az ipar gyakorlati tapasztalatai a felsőoktatásban is hasznosulhassanak, hiszen ma alig akad tényleges ipari tapasztalatot felmutatni képes oktató, illetve javaslatot tesz arra is, hogy a sokszor öncélú kutatás és fejlesztés helyett iparilag hasznosuló projektek jöjjenek létre. Az EJMSZ javasolja a felsőoktatás minőségének mérhetőségét és ellenőrizhetőségét is, de például kitér a 9-10 éves korosztály élmény alapú oktatására is.

„Nem egyszerű feladatról beszélünk, de sok év oktatói és ipari tapasztalata alapján mondhatom, hogy ha Magyarország életpályát szeretne adni itthon a fiataloknak, a felsőoktatásnak ténylegesen megfelelő kompetenciákat és használható tudást kell biztosítania nekik. Ehhez pedig szükség van a nemzetközi viszonylatban is kiemelkedő magyarországi vállalatok tudásának, tapasztalatainak hasznosítására is." – fogalmazott dr. Palkovics László, az Emberi Erőforrások minisztériumának felsőoktatásért felelős államtitkára, akadémikus.

„Az EJMSZ és Palkovics államtitkár úr törekvései már jó ideje egybevágnak, ezért nem is volt kérdéses, hogy tagvállalataink tapasztalatait és tudását rendelkezésére bocsássuk. A programmal nyernek a fiatalok, az ipar, a felsőoktatás, közvetve pedig az egész ország." - mondta dr. Ábrahám László, az EJMSZ elnöke, az NI Hungary Kft. ügyvezetője.

Az EJMSZ egyik fontos célja a természettudományok és a mérnöki pálya népszerűsítése, amely során az olyan fiataloknak szóló események mellett, mint a gyárlátogatás, táboroztatás, országos szintű kutatásokat és igényfelméréseket is végeznek.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény