FőoldalÜzletZöld energia konferencia Veszprémben
2014. június 25., szerda ::

Zöld energia konferencia Veszprémben

felsőoktatási ágazati együttműködés a zöld gazdaság fejlesztésére az energetika területén. Ezen a címen egész napos nemzetközi fórumot tartottak június 19-én Veszprémben a Pannon Egyetem Konferenciaközpontjában

Dr. Jiří Klemeš, a projekt nemzetközi kapcsolatok koordinátora megnyitó beszédében a fórum nemzetközi szintű jelentőségét emelte ki, hiszen az Amerikai Egyesült Államoktól kezdve Európán át Dél-Kelet Ázsiáig bezárólag érkeztek vendégek és professzorok a rendezvényre, akik mind a zöld energia ágazat neves képviselői. Dr. Friedler Ferenc, a Pannon Egyetem rektora köszöntőjében a projekt hazai és nemzetközi szintű fontosságát hangsúlyozta, valamint a részvevők számára bemutatta a Pannon Egyetem egyedülálló hálózati mátrixos felépítését, amely együttműködésre alapul, oktatási-, kutatási-, innovációs tevékenysége összehangolt. A köszöntőket követően Butsi Zoltán szakmai vezető ismertette a projektben megvalósuló szakmai, konzorciumi és szervezeti feladatokat, majd dr. Mizsey Péter, az I. Főirány vezetője részletesen ismertette a Tudásklaszter létrehozásának, azaz az I. Főirány tevékenységeinek folyamatát és eredményeit. A fórum további részében neves spanyol, Egyesült Államok-béli, kínai, dán, maláj, ukrán, szlovén, szlovák, román, horvát, angol és hazai kutatók, professzorok tartottak előadást a zöld energia témakörében, többek között a biomassza-hasznosításról, nemzeti sajátos zöld energia megoldásokról, megújuló energiaforrásokról.

A konferencia a Társadalmi Megújulás Operatív Program pályázati felhívására (TÁMOP-4.1.1.c-12/1/KONV-2012-0017) a Pannon Egyetem, a Kaposvári Egyetem, a Széchenyi István Egyetem, az Edutus Nonprofit Zrt. valamint a Nemzetközi Lean Sigma Szövetség által benyújtott konzorciumi pályázat keretében valósult meg. A pályázat eredményeképpen a konzorcium az Európai Unió és Magyarország által nyújtott 1.288.968.656 Ft összegű támogatást nyert el. A pályázat céljait 2013. árpilis 15. és 2015. április 14. között együttműködésben valósítják meg a partnerek.

A projekt válaszokat és megoldásokat ad a zöldenergia ágazat humánerőforrás biztosításával, felsőfokú képzésével, tudásbázisával kapcsolatos kérdésekre, igényekre, valamint a stratégiai hiányosságokra az iparági szereplők intenzív bevonásával, közreműködésével a munkaerő-piaci igényeknek való megfelelés érdekében. A projekt eredményeképpen, a szakmai együttműködő partnerek bevonásával létrejön egy olyan hálózat, mely akkumulálja a zöldenergia területén létrejött legfrissebb elméleti és gyakorlati tudást, azt egyfajta elemzőközpontként továbbfejleszti, a Tudásklaszter keretein belül a hazai vállalkozások rendelkezésére bocsátja; nemzetközi szinten piacosítja, illetve visszavezeti az oktatásba, képzésbe, hozzájárulva az ágazati innovációhoz.

A projekt megvalósítása az alábbi három főirányra épül.

1. K+F tevékenységek racionalizálása, ágazati összehangolása:

Az 1. főirány keretében létrehozandó tudásklaszter átfogó célja a konzorciumi partnerek zöldenergia ágazathoz kapcsolható kutatási potenciáljának és a vizsgált szakmai területek legátfogóbb elemzésének a megjelenítése. Fontos feladatának tekinti a projekt a különböző energetikai szakterületek meglévő szellemi potenciáljának közös rendszerbe szervezését, összehangolását, valamint a nemzetközi tudáshálóba való beágyazódást.

2. Képzési-oktatási tevékenység ágazati szintű optimalizálása:

A 2. főirány keretében a képzési profil fejlesztése kiemelt jelentőséggel bír a hosszú távú célok elérésében. A felmerülő igények kielégítésére az energetika tématerületén fejlesztésre kerülnek különböző tantárgyak, melyekhez szorosan kapcsolódik az e-learning tananyagfejlesztés is.

3. Intézményi szervezetfejlesztés és hallgatói karrierszolgáltatások:

A 3. főirány célja olyan intézményi szolgáltatás és szervezeti-működtetési rendszer kialakítása, ami egyszerre szolgálja a hallgatók érdekeit és az intézményi minőségirányítási folyamatokat is fejleszti, lehetőséget teremtve az intézményeknek a megfelelő szervezetfejlesztésekre, a stratégiai céljaik teljesítésére.

Ezen kívül a projekt kiemelten szorgalmazza a konzorciumi partnerek nemzetközi színtéren való megjelenését és a nemzetközi együttműködések erősítését.

Fotók: Gombás Kornél

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény