FőoldalÜzletA Szilícium-völgyet átvették az ázsiaiak
2014. június 12., csütörtök ::

A Szilícium-völgyet átvették az ázsiaiak

Felmérések szerint a Szilícium-völgyben dolgozók 51 százaléka otthon nem angolul beszél

2013-ra soha nem látott szintre emelkedett a szilícium-völgyi bevándorlók száma: egy év alatt 13 ezren költöztek ide az USA más államaiból, illetve külföldről. Mivel a megélhetési költségek errefelé borzasztóan magasak, ezt a számot szinte kizárólag a környéken dolgozó hi-tech és online cégek új dolgozói teszik ki.

A Bloomberg egy új összeállításából kiderül, hogy 2010 óta a Szilícium-völgy már inkább ázsiai mint fehér: az itt dolgozók több mint fele Ázsiából származik. Ennek a nagy része friss bevándorlókból vagy külföldi munkavállalók áll, a felmérések szerint a Szilícium-völgyben dolgozók 51 százaléka otthon nem angolul beszél. További érdekes adat, hogy az itt dolgozó külföldiek 64 százaléka diplomás – ez az arány az összes, Amerikában dolgozó, külföldi születésű ember között csak 26 százalék. A külföldiek ráadásul nem csak beosztottként özönlenek az informatika fellegvárába: a Szilícium-völgyben alapított új cégek harmada mögött indiaiak (vagy indiai származású amerikaiak) állnak.

A bevándorlók toplistáját egyébként meglepő módon Mexikó vezeti, akikről az a sztereotípia él, hogy ugyan milliószámra költöznek Kaliforniába, de a gyenge iskolázottságuk miatt jellemzően az alacsony fizetéssel járó fizikai munkákat kapják csak meg. Utánuk csupa ázsiai ország következik, sorrendben a Fülöp-szigetek, Kína, India, Japán, és Dél-Korea. Csak utánuk jönnek az európai országok, Nagy-Britannia, Németország, és Franciaország. Az amerikai államok között Texas vezet, majd Kaliforniával a szomszédos Arizona és Washington következik.

Magyarország nincs a top100-ban.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény