FőoldalÜzletUbisoft és Kaspersky Lab együttműködés
2014. június 06., péntek ::

Ubisoft és Kaspersky Lab együttműködés

A Watch Dogs kapcsán a Kaspersky Lab és az Ubisoft fejlesztő csapatainak együttműködése már 2013 elején elkezdődött, annak érdekében, hogy a napokban bemutatott játék minden technikai részlete a lehető legpontosabb és leghitelessebb legyen. A két vállalat együttműködésének további célja a kiberdomén túlzóan szenzációhajhász megközelítésének, illetve félreértelmezésének elkerülése volt, valamint az, hogy a játékban lévő elméleti kiber forgatókönyvek a lehető legvalósághűbbek legyenek

A Watch Dogs egy briliáns hacker, Aiden Pearce történetét meséli el, akinek bűnözői múltja erőszakos családi tragédiához vezetett. A családjának szenvedést okozók utáni hajsza során a játékosok a város központi vezérlési rendszeréhez (ctOS) csatlakozó eszközök manipulálásával képesek lesznek megfigyelni és meghackelni ellenségeiket. A Watch Dogs lehetővé teszi a játékosnak, hogy Chicago-t használja végső fegyvereként, és végrehajtsa saját bosszúját.

A Watch Dogs fejlesztői csapata 2013 elején kereste meg a Kaspersky Lab biztonsági szakértőit, röviddel az után, hogy a vállalat kiadott egy hosszú kutatási anyagot a Red October néven elhíresült kiberkémkedési kampányról. Ez a kiberkémkedésre készült fejlett eszközkészlet képes volt adatokat lopni számítógépes rendszerekből, információkat begyűjteni okostelefonokról, hangfelvételt készíteni, ha az eszközt felszerelték mikrofonnal, valamint webkamera közvetítéseket meghackelni, mindezeket feltöltve egy szerverre. Az idő tájt a Watch Dogs programkódjának túlnyomó része már elkészült, és a fejlesztők a finomításán dolgoztak, hogy minél valósághűbbé tegyék. Ekkor kapcsolódtak be a munkába a Kaspersky Lab szakértői. Technikai jellegű tanácsokat és ajánlásokat fogalmaztak meg azzal kapcsolatban, hogy mit tekintenek helyesnek, és mi az, amin még csiszolni vagy változtatni kellene ahhoz, hogy a játék menete technikailag hitelesebb legyen.

A Watch Dogs-szal kapcsolatos Ubisoft konzultációról Vitaly Kamluk, a Kaspersky Lab globális kutató és elemző csapatának vezető biztonsági kutatója elmondta: "Amikor először hallottunk a játékról, nagyon kíváncsiak lettünk. Az Ubisoft igen pontos munkát végzett az eljövendő fenyegetések megjósolásában és annak kidolgozásában, hogy miképpen fognak a városok működni öt vagy tíz év múlva. A játékon belüli hackelések közül sok már a való világban is megvalósult. A játék jól illusztrálja, mi történhet, ha fontos rendszerek irányítása rossz kezekbe kerül. Magad is átveheted az irányítást, és láthatod, milyen nehézségeket okozhatsz a körülötted lévő embereknek. Extrém helyzetet, káoszt is előidézhetsz a városban. Cselekedeteiddel megsebesíthetsz vagy akár meg is ölhetsz embereket."

A játékban megvalósítható hackelések többsége az automatikus vezérlő rendszerek működésének befolyásolása. Ez egy viszonylag új irányzat, néhány éve jelent meg a Stuxnet féreg feltűnésével, amely ipari vezérlő rendszereket támadott egy iráni nukleáris létesítményben. Arra volt jó példa, hogy miképpen tud egy számítógépes program tönkretenni dolgokat a való világban – a Stuxnet ténylegesen megkárosított berendezéseket. És a Watch Dogs-ban ugyancsak ilyesmivel találkozhatunk.

Vitaly Kamluk hozzátette: „Bár a hackelések némelyike nagyon hasonlít a való világban megtörténtekre, ezek – szerencsére – csak szimulációk! Fontos megérteni, hogy a Watch Dogs nem tanít meg a hackelésre. Azt viszont jól demonstrálja, hogy milyen hatékony lehet egy hackereszköz. Reméljük, hogy ez a játék felhívja az emberek figyelmét a jövő városait működtető rendszerek biztonságára, amit nagyon komolyan kell vennünk. Ha ezeket a rendszereket meghackelik, a következmények katasztrofálisak lehetnek."

„A Kaspersky Lab-bel való együttműködés segített technikailag hitelesebbé tenni a játékot," mondta Thomas Geffroyd, az Ubisoft márkatartalomért felelős igazgatója. „Volt némi mozgásterünk, hogy még szórakoztatóbbá tegyük a játékmenetet: Vitaly és csapata hasznos tanácsokat adott nekünk ahhoz, hogy a tartalom minél élethűbb legyen."

A Kaspersky Lab honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény