FőoldalÜzletBezárja texasi üzemét a Motorola
2014. június 04., szerda ::

Bezárja texasi üzemét a Motorola

Nem jött be a re-shoring a cégnek, a gyár termékét, a Moto X-et jövőben kínai és brazil üzemekben készítik

Bezárja az Ázsiából Amerikába visszatérő elektronikai gyártás mintaüzemeként egy évvel ezelőtt megnyitott texasi okostelefon gyárát a Motorola.

A 2013 végén még 3800, jelenleg pedig mintegy 700 alkalmazottat foglalkoztató üzemet a tervek szerint az év végén zárják be. Az eredetileg a Nokia tulajdonában lévő Fort Worth-i üzemben a Motorola Moto X okostelefon készül. A modern üzem célja volt bebizonyítani, hogy jó gyártásszervezéssel, hatékony logisztikával igenis vissza lehet vinni a gyártást az Egyesült Államokba a tengerentúli (elsősorban kínai) helyszínekről - a projekt azonban csúfos kudarcot vallott. A Moto X-szel a Motorola egy innovatív üzleti modellt próbált ki, a tetszőlegesen testre szabható okostelefonét. A leendő vásárlók a Moto Maker weboldalán válogathatták össze telefonjukat, az előlap, a hátlap, a gombok és a különböző berakások színe és anyaga tetszés szerint párosítható volt. Hogy a szállítási idő ne nyúljon meg túlzottan, az egyedi telefonok összeszerelését a gyártó Amerikába költöztette, a texasi gyár feladata lett kielégíteni a helyi piac megrendeléseit. A Moto X bevezető kampányának egyik központi üzenete az "assembled in the US" volt. A gyártás azonban a tervezettnél alacsonyabb értékesítési volumen miatt nem lett kifizetődő, a készülékgyártás így végül mégis visszakerül a feltörekvő országokba. Rick Osterloh, a Motorola elnök-vezérigazgatója a Wall Street Journal lapnak adott interjúban ezzel kapcsolatosan ezt mondta: Rá kellett jönnünk arra, milyen szélsőségesen kemény verseny dúl az észak-amerikai piacon.

A Motorolát 2012-ben vásárolta meg a Google 12,5 milliárd dollárért. Értesülések szerint a Motorolát 3 milliárd dollárért még az idén meg fogja vásárolni a kínai Lenovo. A mobil távközlési technológiában úttörőnek számító vállalat szabadalmai azonban a Google birtokában maradnak.

Mint arról az Elektronet 2013/3 száma hasábjain beszámoltunk, nem a Motorola az egyetlen fejlett technológiai vállalat, amelyik készülékgyártást telepített vissza az Egyesült Államokba. Az Apple például tavaly óta Texasban szerelteti össze Mac Pro számítógépét.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény